Berta Sándor

Új Philips megoldás a videók szűrésére

A holland elektronikai konszern által kifejlesztett rendszer segíthet a videoportálok vezetőinek abban, hogy törölhessék a szerzői vagy a kiadói jog védelme alá eső felvételeket.

A Philips Electronics Content Identification nevű részlegének munkatársai által létrehozott MediaHedge nevű program az elképzelések szerint automatikusan megakadályozza, hogy egy videoportálra védett tartalmak kerülhessenek fel. Egy ilyen megoldásra az oldalaknak, köztük a YouTube-nak egyre nagyobb szükségük van, hiszen mint ismeretes, az elmúlt hetekben számos esetben érték támadások őket, hogy nem tesznek semmit a védett videók terjesztése ellen.

A YouTube például kénytelen volt nemrég a JASRAC nevű japán szerzői jogvédő társaság munkatársainak felszólítására 29 549 darab, különböző időtartamú videót törölni. A szigetországi jogvédő szervezet indoklása szerint az anyagok többsége videókról, illetve televízióadásokból illegálisan lemásolt videoklip volt, amelyeket engedély nélkül nem lehetett volna nyilvánosságra hozni. A probléma az ilyen esetekben az, hogy hosszú idő telik el, amíg az oldalak vezetői reagálnak a megkeresésekre és utána egyenként kell kikeresniük és törölniük a rendszerből a kifogásolt videókat.

A MediaHedge ezzel szemben már a feltöltésnél megakadályozhatja egy védett felvétel feltöltését. Ehhez a rendszer minden új tartalmat egy digitális ujjlenyomattal lát el, majd ezt összeveti a Philips által működtetett hivatalos videoadatbázissal. Ez az ujjlenyomat tartalmazza az adott videó licencinformációit és más jellemzőit. Amennyiben a program egyezést mutat ki az adatbázissal, akkor azonnal letiltja a felvétel letöltését.

Ráadásul a programnak van még egy előnye: akkor is felismer például egy klipet, hogy ha más fájlformátumba konvertálták át vagy hogy ha csökkentették a felbontását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    Miért ne kötelezhetnék, pl. bírói határozattal, egy olyan perben, amit a jogvédők indítottak?
  • wanek #22
    Miért kötelezhetnék? Egy program ráerőszakolása bárkire is, az ellenkezik az amerikai jogrenddel.
  • dez #21
    Az lehet. Viszont kötelezhetik a használatára, vagy a perek elkerülése érdekében kénytelen lehet bevezetni.
  • dez #20
    Persze, de ha pl. egy képrészlet, vagy véletlenszerűen kiválasztott 25000 pixel enyhe árnyalatmódosításáról van szó, mint a vízjel egyetlen bitjének redundáns tárolása, akkor a tömörítés hatása kiátlagolódik.
  • dez #19
    Nagyon élvezhető lesz úgy a tartalom... :)
  • Hegyikecske #18
    " Amennyiben a program egyezést mutat ki az adatbázissal, akkor azonnal letiltja a felvétel letöltését." de mér mutatna ki egyezést? elég csak az elejére vagy a végére mást tenni sztem és máris nem egyezik, vagy a logot kivágni mondjuk, és szintén nem egyezik... amúgy a philips meg bekaphatja mer ha asztali írókat már nem tud gyártani akkor már az embereket korlátozó dolgok kifejlesztésében jeleskedik?
  • blackgamer #17
    olyan mondjuk könnyen összedobható hogy egy-egy képkockához hozzárendel egy-egy számot, amit a képen található pixelekből számít ki valamilyen algoritmussal (pl. pixelek fényerejének átlaga, vagy színek átlaga)
    és ezt elvégzi mondjuk 10-20 helyen a videóban és az egymáshoz viszonyított arányt nézi
    nem tökéletes de szerintem könnyen becserkészhet pár illegális videót
  • ssdb #16
    Ez a szerzői jog mindenhol gond... de most nem tudom mindenki miért kapja fel ennyire ezen a vizet... legalább többen megnézik :)
  • sathinel #15
    Az internet már csak ilyen) mindenki megy a kevesebb elenállás felé. Ebből is látszik hogy nem csak a pénz irányítja az internetet, hisz akkor minden jogvédett, tiszta lenne hisz az éri meg a cégeknek.

    És mint lent olvashattuk sok olyan videót látok amiket itthon elég nehéz lenne megszerezni, megnézni.
  • sathinel #14
    Amit szorftware-sen meg lehet írni azt fel is lehet törni) max valaki sok pénzt kap hogy kicsit nehezebbé teszi.. Elég csak megnézni miért tudott sok kis keleti cég nagyranőni. Kiadtak másolásvédelem nélküli lejátszókat potom pénzekért és máris gazdagok lettek. Ha you vagy valaki ilyet kezd csinálni és nincs kedve az embereknek szarakodni a formátumokkal, gyorsan lessz más oldal ahol minden mehet szerintem és azok fognak piacvezetővé válni.