Specker Balázs

EU: Kórházreform kicsit másképp

Egy - Európai Unió által létrehozott - egyetemi kutatócsoport olyan robotok létrehozásán fáradozik, melyek a jövőben könnyebbé tennék a kórházban dolgozó nővérek munkáját.

A The Mail on Sunday értesülései szerint a Warwick, Cardiff, Dublin és Newcastle egyetemeiről érkező tudósok közös fejlesztésének eredménye akár három éven belül megjelenhetne a brit kórházakban. A kutatást vezető Thomas Schlegel elmondása szerint az IWARD-projekt célja nem az egészségügyben dolgozók leváltása lenne, sokkal inkább az európai körházakon belüli kapcsolati rendszerek javítását hivatott szolgálni.

A Fraunhofer Intézet ember-számítógép kapcsolat-kutató részlegének szakembere a The Engineernek azt is elmondta, hogy a hasznos kis szerkezetek a tisztaság fenntartásával a speciálisan a kórházakban előforduló fertőzések visszaszorításában is segíthetik a kórházakat.

Takarítási feladatok mellett a robotápolók tevékenységi körébe beletartozna üzenetek átadása, látogatók kísérése, a gyógyszerek elosztása vagy a páciensek testhőmérsékletének mérése. Az intelligens robotok csapatban pedig a munka összehangolására is képesek lennének. A tájékozódás elősegítéséhez érzékelőket és kamerákat helyeznek el a robotokon, melyek hang- és arcfelismerő technológiákat is használnak a betegekkel folytatott kommunikációhoz, és a jogtalanul ott tartózkodó látogatók kiszűréséhez. Ennek megvalósítása igen nagy kihívás elé állítja a kutatócsoportot.

"Az ember-robot kapcsolat igen szövevényes terület, mivel a robotoknak a különböző sérülésekkel és betegségekkel küszködő emberekkel éppúgy foglalkozniuk kell, mint az idős, vagy a kifejezetten súlyos állapotban lévő páciensekkel" - világított rá a probléma összetettségére Schlegel, aki 2010-re ígéri a három példányból álló prototípus-csapatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zro #4
    A beteg embereknek a korházba amúgy is pont arra van szükségük, hogy kedves robotok vegyék őket körül :)
  • Cuchulainn #3
    Aha az ilyet richtig a kórházban kell először kipróbálni, ahol ha elromlik és összekever két gyógyszert akkor valaki elpatkol. Perszeja...
  • AranyKéz #2
    "intelligens otthon" szagot érzek itt.

  • PíszLávJuniti #1
    Remélem a Fraunhofer Intézet neve tényleg szavatolja azt amit írnak és mondanak.
    Amit elvárásnak, célkitűzésnek előirányoztak, az nagyon szép és jó, legyen intelligens, beszéljen, járjon kelljen, műtsön, shoppingoljon :), de igazából, több kötöttséggel, is már hatékony segítő robotokat lehet kreálni.
    Nagyon olyan iránynak látszik, ami az "univerzális" emberszabású robot felé mutat, pedig egy ilyen környezetben pont az egyszerűség lenne a lényeg, nem pedig az, hogy 20 év múlva talán egy ilyenje lehet egy kórháznak..