Berta Sándor

Osztrák időseket felügyelő rendszer

Szinte minden ember életében vannak visszatérő viselkedésminták. Amennyiben ezektől valaki eltér, akkor a szakemberek szerint gyakran egy hirtelen jött betegségről vagy balesetről van szó.

Különösen igaz ez például az idős emberekre, akik szeretik egy meghatározott időrend szerint élni az életüket. Az Austrian Research Center (ARC) nevű osztrák intézményben egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely képes a normálistól bármilyen formában vagy mértékben eltérő viselkedésminták észlelésére és jelzésére.

A programot jelenleg egy bécsi idősek otthonában tesztelik és képes arra, hogy érzékelje, ha egy idős ember másképp viselkedik a megszokottnál és azonnal riasztja az orvosokat és az ápolókat. A szakemberek a videokamerák alkalmazása helyett inkább a padlóba épített szenzorrendszer mellett tették le a voksukat, mondván a kamerák zavarnák a bentlakókat és a személyzetet, illetve azt az érzetet keltenék, hogy a bentlakók megfigyelés alatt állnak.

A padlóba rejtett szenzorok mérik a nyomást, a hőmérsékletet és a levegő páratartalmát. "Amennyiben egy ágy előtt elhelyezett érzékelő folyamatosan nyomást jelez, akkor ez azt jelentheti, hogy valaki megszédült vagy kiesett az ágyából és így az egyik ápoló azonnal odasiethet megnézni az illetőt" - nyilatkozta Peter Hössl, az ARC/smart systems munkatársa. Ugyanígy beavatkoznak akkor is, ha a rendszer jelzi, hogy az egyik helyiségben drasztikusan megnőtt vagy lecsökkent a hőmérséklet, illetve ha a páratartalom nagyon lecsökkent vagy megemelkedett. A megoldás előnye, hogy a riasztás hangtalanul történik és ezáltal a többi személy nyugalmát nem veszélyezteti.

A szakemberek és az idős emberek mindenesetre kedvezően ítélték meg az első teszteket, így a rendszert később várhatóan más intézményekben is fel fogják szerelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!