Gyurkity Péter

A Sun is az Intel processzoraira épít a jövőben

Együttműködési megállapodást kötött a két cég: a Sun partnere chipjeit építené be szervereibe, az Intel pedig a Solaris operációs rendszert igyekszik beemelni a Windows és a Linux mellé.

Az újdonsült partnerek várhatóan ma jelentik be hivatalosan a szerződést, amely elsősorban egymás termékeinek népszerűsítését célozza meg. A hírek szerint a Sun elkötelezte magát a Xeon processzorok alkalmazása mellett, az első ilyen szerverek még az első félévben megjelenhetnek, az Intel pedig a Solaris platformot népszerűsítené, maga is beszállva az értékesítésbe, amely példátlan lépés a gyártótól a szoftverek területén.

A Sun korábban is az Intel fejlesztéseire épített az x86-vonalon, ám 2005-ben felrúgta az egyezséget, és a konkurens AMD Opteron szerverchipjei mellett tette le a voksát, amelyek nagy kihívás elé állították a Xeon család tagjait. A mostani megállapodást többek között éppen a processzorgyártó újbóli megerősödése eredményezte, amely a vadonatúj fejlesztéseken is meglátszik: a Clovertown és Woodcrest kódnevű változatokat a cég ismét kellően erősnek és alacsony étvágyúnak találta, így megalapozottnak tartják a visszatérést. Mindez nem befolyásolja a többi terméket, folytatódik ugyanis az Opteron és Sparc chipek beépítése a Sun szervereibe.

Az Intelnek természetesen jelentős győzelmet jelent a vállalat visszanyerése, amelynek fejlesztéseit maguk is igyekeznek majd népszerűsíteni. A processzorgyártó - meglehetősen szokatlan módon - maga is beszáll a Solaris operációs rendszer értékesítésébe, emellett támogatni fogja a Java platform és a NetBeans fejlesztői eszközök terjedését. Részletekkel egyelőre egyik vállalat sem szolgált, a hivatalos bejelentés magyar idő szerint délután 17 órakor várható.

Elemzők az x86-szegmens egyfajta kiegyenlítődéseként tekintenek a mostani megállapodásra, amelyet a Dell éppen ellenkező irányú mozgása előzött meg. Egyre kevesebb hely jut a kizárólagosan egy szállítóra építő vállalatoknak, a kínálatot mindenki igyekszik a konkurens gyártó termékeivel kibővíteni. A becslések szerint a Sun esetében az Intel chipjei 2008-ra az eladások 25-50 százalékáért lesznek felelősek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #36
    Épp ma mutatkozott be a még olcsóbb X2.
  • sathinel #35
    ha így nézzük lehet hogy jobb de középkategória alsó szegmense a legjobb mindíg ár teljesítmény kategóriában. És ha veszel egy AM2-es alaplapot akkor 1-1.5 éven belül beleraksz egy sokkal jobb x2-est ami már remélhetőleg új 800MHZ memóriavezérlőkkel van megtömve.
  • BiroAndras #34
    "Árkategoriát vettem alapul és errefele nincs ennél olcsóbb C2D.."

    Az előbb középkategóriáról beszéltél. A legolcsóbb az alsó kategória.

    "A következő az árlistán a Intel Core 2 Duo E4300 1800 MHz Socket LGA775 2048K bus 800 0,065u...ami már 20%-al drágabb az említett kettőnél."

    Viszont az ár/teljesítmény aránya jobb, és ezért megéri egy kicsivel többet fizetni.
  • Sanyix #33
    Tudom, p4-el nem is érdemes összehasonlítani, mert köztudott tény, hogy a p4 egy rakás fos volt, bár sokan ezt nem hajlandók elhinni, még tesztek, árak alapján sem, na ott az intel marketingje durván hatott, megvetették a fost drágán.
    De mostmár van core2 ami még mindíg drága de legalább jó, szal inkább azzal kell hasonlítgatni.
  • BlackRose #32
    Igen, és azt sem szabad elfelejteni, hogy van az OpenSPARC ami ugye GPL és a Fujitsu is fejleszti a SPARC-ot.
  • eax #31
    "ezenkivul az ultrasparc fejlesztes sem allt le"

    Hmm, ez igy nem teljesen pontos, a T1 is usparc, itt a "regi" V9 architekturas usparc IV+ "folytatasara" gondoltam.
  • eax #30
    Nem, lasd pl. a T1-et, es nemsokara jon a T2, ami azert fog meg meglepetest okozni, ezenkivul az ultrasparc fejlesztes sem allt le. Mindossze arrol van szo, hogy a Sun nem hulye, es mindent ott hasznal, ahol ertelme van. Ketprocis szerverben egy Xeon/Opteron sokkal koltseghatekonyabb, de egy E25K szintu gepet senki nem fog Xeonbol epiteni.
  • BlackRose #29
    64 biten az Intel előnye már nem akkora... viszont ez jelenleg nem annyira fontos, hisz 64 bit még kb. 1 év mire elterjed, jelenleg csak néhány szerver alkalmazás és néhány 3D alkalmazás van 64 biten, a driverek szintén még a 32 bitesektől elmaradnak mennyiségben is és minőségben is. De gondolom, hogy az AMD a következő generációval és addigra már 64 bit lesz a szabvány, esetleg az Intel elé kerülhet, de jelenleg a Core2 az optimálisabb megoldás. (szándékosan nem mondom, hogy "jobb", mert az szubjektív szempont)

    Ami az árakat illeti, az árak az értéket szeretnék kézzel foghatóvá tenni, viszont nem a legprecizebben teszik azt, az érték pedig nem apszolút, tehát van eset amikor az Intel az olcsobb, van amikor az AMD, attól függ mire fogjuk használni, hogyan fogjuk bővíteni stb. Ezen kár vitatkozni, ez egyéni esetektől függ, felejtsük el az abszolút és a statikus értékeket (árakat).
  • Inka #28
    Árkategoriát vettem alapul és errefele nincs ennél olcsóbb C2D..
    A következő az árlistán a Intel Core 2 Duo E4300 1800 MHz Socket LGA775 2048K bus 800 0,065u...ami már 20%-al drágabb az említett kettőnél.
  • ivjoe #27
    Sparc? :C
    Mintha az Ultra Sparc IV beelőzné az Intelt. :o

    Elolvasva az első pár hsz-t, miért fulladt a dolog Intel-AMD vallásháborúba? :C