36
  • dez
    #36
    Épp ma mutatkozott be a még olcsóbb X2.
  • sathinel
    #35
    ha így nézzük lehet hogy jobb de középkategória alsó szegmense a legjobb mindíg ár teljesítmény kategóriában. És ha veszel egy AM2-es alaplapot akkor 1-1.5 éven belül beleraksz egy sokkal jobb x2-est ami már remélhetőleg új 800MHZ memóriavezérlőkkel van megtömve.
  • BiroAndras
    #34
    "Árkategoriát vettem alapul és errefele nincs ennél olcsóbb C2D.."

    Az előbb középkategóriáról beszéltél. A legolcsóbb az alsó kategória.

    "A következő az árlistán a Intel Core 2 Duo E4300 1800 MHz Socket LGA775 2048K bus 800 0,065u...ami már 20%-al drágabb az említett kettőnél."

    Viszont az ár/teljesítmény aránya jobb, és ezért megéri egy kicsivel többet fizetni.
  • Sanyix
    #33
    Tudom, p4-el nem is érdemes összehasonlítani, mert köztudott tény, hogy a p4 egy rakás fos volt, bár sokan ezt nem hajlandók elhinni, még tesztek, árak alapján sem, na ott az intel marketingje durván hatott, megvetették a fost drágán.
    De mostmár van core2 ami még mindíg drága de legalább jó, szal inkább azzal kell hasonlítgatni.
  • BlackRose
    #32
    Igen, és azt sem szabad elfelejteni, hogy van az OpenSPARC ami ugye GPL és a Fujitsu is fejleszti a SPARC-ot.
  • eax
    #31
    "ezenkivul az ultrasparc fejlesztes sem allt le"

    Hmm, ez igy nem teljesen pontos, a T1 is usparc, itt a "regi" V9 architekturas usparc IV+ "folytatasara" gondoltam.
  • eax
    #30
    Nem, lasd pl. a T1-et, es nemsokara jon a T2, ami azert fog meg meglepetest okozni, ezenkivul az ultrasparc fejlesztes sem allt le. Mindossze arrol van szo, hogy a Sun nem hulye, es mindent ott hasznal, ahol ertelme van. Ketprocis szerverben egy Xeon/Opteron sokkal koltseghatekonyabb, de egy E25K szintu gepet senki nem fog Xeonbol epiteni.
  • BlackRose
    #29
    64 biten az Intel előnye már nem akkora... viszont ez jelenleg nem annyira fontos, hisz 64 bit még kb. 1 év mire elterjed, jelenleg csak néhány szerver alkalmazás és néhány 3D alkalmazás van 64 biten, a driverek szintén még a 32 bitesektől elmaradnak mennyiségben is és minőségben is. De gondolom, hogy az AMD a következő generációval és addigra már 64 bit lesz a szabvány, esetleg az Intel elé kerülhet, de jelenleg a Core2 az optimálisabb megoldás. (szándékosan nem mondom, hogy "jobb", mert az szubjektív szempont)

    Ami az árakat illeti, az árak az értéket szeretnék kézzel foghatóvá tenni, viszont nem a legprecizebben teszik azt, az érték pedig nem apszolút, tehát van eset amikor az Intel az olcsobb, van amikor az AMD, attól függ mire fogjuk használni, hogyan fogjuk bővíteni stb. Ezen kár vitatkozni, ez egyéni esetektől függ, felejtsük el az abszolút és a statikus értékeket (árakat).
  • Inka
    #28
    Árkategoriát vettem alapul és errefele nincs ennél olcsóbb C2D..
    A következő az árlistán a Intel Core 2 Duo E4300 1800 MHz Socket LGA775 2048K bus 800 0,065u...ami már 20%-al drágabb az említett kettőnél.
  • ivjoe
    #27
    Sparc? :C
    Mintha az Ultra Sparc IV beelőzné az Intelt. :o

    Elolvasva az első pár hsz-t, miért fulladt a dolog Intel-AMD vallásháborúba? :C
  • BiroAndras
    #26
    Ugye nem gondoltad komolyan, hogy az X2-t egy P4-hez hasonlítod? Core 2-ből is van olcsó, teljesítményben meg kb. duplája.
  • Inka
    #25
    Habár OFF, de:
    Összehasonlítva a két processzorgyártó középkategoriás termékét AMD Athlon 64 x2 3800+ Socket AM2 2x512K bus 2000 0.09u 1.4V 89W 64bit (2000 MHz) BOX Dual CORE (Windsor)és Intel Pentium 4 D930 3000 MHz Socket LGA775 2x2048K bus 800 0,065u BOX Dual CORE, a Tomshardver szerint az AMD minden tesztben jobb és hab a tortán, hogy olcsóbb is...
  • sathinel
    #24
    Egyébként multi-threading és multi-tasking dolgoknál jobb az AMD tehát nem tudom milyen feladatokra kell neked az intel de ha jól olvasom még olcsóbban is jön ki az AMD.

    http://www.tomshardware.com/2006/11/30/brute_force_quad_cores/page13.html
  • sathinel
    #23
    Szerintem túl sok intel és AMD processzort vesznek. A nagygépeket pedig csak a nagycégek, kormányok, iskolák veszik. Úgy néz ki hogy az átlagfelhasználókból több pénz folyik be mint a nagyvállalatoktól. Gondolj csak bele 1 év alatt mennyit fejlesztenek mostanság videokarin és processzoron. A nagy cégek pedig elkezdtek ezekkel a "kis" cégekkel együttműködni. IBM is AMD-vel közösen fejleszt pl.
  • BlackRose
    #22
    Miért állt volna meg, a két CPU nem direkt konkurencia, a T1 és a következő generációk pl. webkiszolgálónak jobban megfelelnek mint az Intel CPU-k, viszont ez nem jelenti, hogy a Sun nem használhatja az Intel által elérhető lehetőségeket is, üzlet az egész, és jó üzlet amelyben mindenki nyer, a Sun is, az Intel is és a vásárlók is.
  • PíszLávJuniti
    #21
    Megfelelő architektúrával nem is kell órajelversenyt folytatniuk.
    Ha jól tudom, a leggyorsabb Sparc 1.8 as, annyi mint a c2d, ami nem olyan rossz :)
  • kvp
    #20
    "A saját Sparc fejlesztése megállt 2005 ben?"

    Nem, csak nem birjak anyagilag. Most jon ki egy uj sparc, de a 16 magos meg csak a tervezoasztalon van. Orajelben pedig sajnos sehol nincsennek.
  • PíszLávJuniti
    #19
    A saját Sparc fejlesztése megállt 2005 ben?
  • BlackRose
    #18
    Akkor nem értem mi a baj, mi az értermetlen, hisz én áppen azt magyaráztam, hogy a marketing nem helyetesítheti a technológiát, és, hogy az Intel éppen a fejlesztései miatt van most vezető pozícióban. Különben a jelenlegi Core2 Duo-mal megvagyok elégedve, mielőtt a Core2 kijött egy Dual Opteronos rendszeren törtem a fejem, persze az Intel általi Core2 Duoval jóval olcsobban kaptam egy rendszert amely a Dual Opteronhoz hasonló teljesítmént nyújt. Na ez az ami számít, nem a marketing és főleg nem a szentimentalitás.
  • lee56
    #17
    Barokkos tulzás volt, nem kő mindent komolyan venni :)
  • BStage
    #16
    "ha valamit nem értek, az még nem jelenti, hogy értelmetlenség"

    vitatkozni értelmetlen rajta, mert én is azt mondtam, hogy azt kell venni, ami a jobb és nem azon okoskodani, hogy de milyen jó termékeket gyártott valaki x éve. Most az intel jobb, azt kell venni, ha majd az amd lesz a jobb, akkor azt. És ebben nincs marketing, a core architektúra nem a marketing miatt söpörte le az amd-t...

    "Akkor reméljed csak hogy marha kevés "értelmes" ember él a földön"

    az ilyenek meg eltartják az amd-t. De nincs ezzel semmi baj, az én core 2-m semmivel nem lesz rosszabb akkor sem, ha mindenki amd-t vesz, én ugyanolyan boldog leszek vele, mintha mindenkinek ilyenje lenne.
  • remark #15
    Raadasul reszemrol eleg ha az AMD pont akkor eros, es kinal jobb processzort mikor en epp venni akarok. Ha szerencsem van, pont addigra jonnek elo valami brutalis dologgal (mint amilyen a core 2 duo most) mikorra meggyozom magam hogy ertelme van AGP-s konfigrol majd mindent lecserelve valtani. Egyszer az egyik ceg "nevetseges" masszor a masik. Van ez igy.
  • BlackRose
    #14
    "a többit inkább nem kommentálom, mert értelmetlen" ... ha valamit nem értek, az még nem jelenti, hogy értelmetlenség. Na de OK, én sem akarok erről itt most vitatkozni. :)
  • szombi
    #13
  • BlackRose
    #12
    Ettől függetlenül az AMD nélkül roszabb lenne, de nem kell szenzációt csinálni semmiből sem, alapjában az AMD nincs is veszélyben, elég erősek, hogy a következő fordulóig lábon maradjanak, és az élet igy is van rendben, egyszer az egyik vezet máskor a másik.
  • BStage
    #11
    "Már ne haragudj, de mi köze a cégtámogatásnak ehhez?"

    ez azokra vonatkozott, akik akkor is amd-t vesznek, amikor az intel jobb (és viszont) és ezzel támogatják. Igen támogatják, amikor rosszabbat vesznek inkább, minthogy a saját érdeküket néznék.
    Remélem igy már világos, a többit inkább nem kommentálom, mert értelmetlen
  • BlackRose
    #10
    Na azért ez sem igaz. De az már részben igaz lenne, hogy a fejlődés verseny nélkül lelasulna és az árak lasabban mennének lefelé, viszont az árak nem mennének fel, mert az Intel képes lenne a piacot ellátni, tehát a kinálat-keresélet nem nagyon változna meg. És az Intel nem Feudalista, tehát még monopól helyzetben sem lenne egy CPU annyi mint egy autó, mert először is az előállítási költségek nem hasonlíthatóak össze, és drágább processzorok esetében kevesebbet lehetne eladni, és a mai világban a profit fontos, de a cashe flow és méginkább a növekedés sokkal fondosabb és ha nincs az utóbbi kettő akkor nincs semmi a profitból sem. A vásárlókat nem szabad kifelejteni a képletből, a vásárló elég nagy föggetlenségel és nagy befolyásal rendelkezik a piacon.
  • lee56
    #9
    Akkor reméljed csak hogy marha kevés "értelmes" ember él a földön, mer különben, a legközelebbi intel processzorod, annyiba fog kerülni mint egy auto...
  • Sanyix
    #8
    Te áruld már el miről beszélsz? :) leírtam hogy eddig a marketing tarolt az intelnél, ennyi, én is azt veszem ami éppen a legjobb ár/teljesítményben, amikor épp új gépre van szükségem. Egyébként a k8l-el valószínűleg újra fordul a kocka.
  • BlackRose
    #7
    Már ne haragudj, de mi köze a cégtámogatásnak ehhez? Ha megfelel a termék akkor megveszem, az ég világon nem élrdekel, hogy Intel vagy AMD, és még véletlenül sem gondolkodom támogatásról. Támogatni olyan dolgokat szoktak amelyek nem képesek életben maradni önerőből, nem szoktak cégeket támogatni. Abban a pillanatban amikor egy termék nem elégíti ki szükségleteimet, vagy van a piacon konkurens termék amely esetleg jobb vagy olcsóbb akkor azt veszem meg. A cégnek meg az a dolga, hogy harcoljon a vásárlóért, úgy, hogy a legjobb terméket-árat teremtse elő, és ebben az esetben nyereséges lesz, ha erre nem képes, majd jön helyette valaki más. Támogatni a nagymamát szokták nem egy céget.

    Ami a marketinget illeti, az egy ideig óráig képes vizen felül tartani a céget ha technológiai hártányban van, de csak egy ideig óráig, és ha az Intel nem jön a Core 2-vel akkor a marketing most szart sem érne már neki, az AMD jócskán belevágna a piacába, úgyhogy ezeket a dolgokat sem szabad keverni, a marketing nem helyetesítheti a technológiát, csak csupán egy kis időt vásárolhat meg a cégnek, hogy a hibái ne legyenek halálosak, de a fejlesztésektől függ, hogy a marketingal vásárolt idő ért e valamit vagy nem.
  • BStage
    #6
    nabumm... akkor 7 évvel ezelőtt amd-t kell venni. régen rossz amikor valaki aszerint dönt, hogy mi volt évekkel ezelőtt. Engem ez hidegen hagy. Én most cseréltem le a notebook-omat, megnéztem mit nyújt az amd, mit az intel, majd némi nevetőgörcs után vettem egy core 2 duo-t és ha az nagygépemet is cserélni fogom, akkor az is ilyen lesz, mert nem melegszik, keveset fogyaszt és iszonyat erős. Az amd meg elaludt és 1-2 év késésben van, értelmes ember meg nem támogat egy ilyen céget, csak azért mert sokéve gyártott korrekt termékeket is.
  • Sanyix
    #5
    De ezelőtt 7 évig viszont csak a marketing tarolt :\
  • BStage
    #4
    "de addig az intel marketing gépezet letarolja a piacot.. "

    a core 2 architektúránál már régen nem a marketing tarol, hanem a technológia...
  • BCs design
    #3
    nincs mit tenni az intel sokkal erősebb, mindíg is az volt és sajna az is marad
  • waterman
    #2
    én is épp erre gondoltam. jó lenne ha lassan feléledne poraiból AMD.. tudom hogy biztosan gőzerővel dolgoznak, de addig az intel marketing gépezet letarolja a piacot..
  • Theodora
    #1
    AMD újabb pofon, vagy inkább rugás?