Gyurkity Péter

Az Intel is belevág a grafikai üzletágba

A processzorgyártó mérnököket és tervezőket keres fejlesztői csapatának bővítéséhez, mégpedig következő generációs grafikai technológiák kidolgozásához. Mindez arra utal, hogy az Intel különálló és integrált CPU-GPU megoldásokon dolgozik.

Idén nyáron gyakorlatilag elmaradt az uborkaszezon, már ami az asztali, mobil és a szerverekbe szánt processzorok területét illeti. Nem múlt el hét, hogy ne jelent volna meg valamilyen hír a két rivális processzorgyártó tervezett újdonságairól, bemutatott fejlesztéseiről, vagy éppen meglepő, a piacot felforgató döntéséről. Elég csak a Core 2 Duo család megjelenésére, vagy az ATI felvásárlására gondolni, nem győztük kapkodni a fejünket.

A szemfüles hírvadászok a CareerBuilder oldalán bukkantak rá a Larrabee Development Group hirdetésére, amely az Intel Digital Enterprise Group (DEG) tagjaként dolgozik az új fejlesztéseken. A bejegyzésből kiderül, hogy a cég grafikai területen járatos mérnököket és tervezőket keres, mégpedig a következő generációs vezető technológiák kifejlesztése céljából. A munkában a CPU és a grafikai termékek vonala is közvetlenül érintett, amiből a Accelenation rögtön azt a következtetést vonta le, hogy az Intel különálló grafikus vezérlőkön dolgozik.

Ez természetesen egyelőre merő találgatás, hiszen a cég nem fűzött kommentárt a hírhez. Mindenesetre teljességgel logikus lenne egy ilyen lépés, hiszen miközben egyes üzletágakat eladnak, grafikai vonalon egyre fokozódó nyomás várható az AMD-ATI részéről. Itt nemcsak a hagyományos felfogásban készülő különálló és integrált megoldások megjelenésétől kell tartaniuk (ez utóbbiaknál az Intel most is jelen van lapkakészleteivel), hanem az olyan CPU-GPU hibridektől, amelyek felbukkanását legutóbb az Nvidia elnök-vezérigazgatója is elképzelhetőnek tartotta. Amennyiben ez bekövetkezik - az optimista becslések szerint 1,5-2 év - az Intelnek mindenképpen lépnie kell, és nem biztos, hogy az Nvidia felvásárlása az egyetlen választás, ahogy azt néhányan valószínűsítették.

A hibrid megoldások fejlesztését egyébként már maga az Intel is jelezte. Ezt erősíti meg, hogy DirectX példaalkalmazások, tervezetek és demonstrációk fejlesztésére is keresnek szakembereket, hogy bemutassák az "innovatív hardvereken alapuló új renderelő technikákat". A konkrétumokról itt sem esett szó, de az már biztos, hogy érdekes másfél év elé nézünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • juzosch #16
    Egy versenyből mi csak jól jöhetünk ki. Olcsóbb és jobb videokártyák jönnek.
  • muerte2 #15
    attól még az eladott videochip-ek 70%-át ő gyártja.
  • fade2black #14
    Az Intel is belevág a grafikai üzletágba...

    Mért alkalmaz az SG vagy hozzánemértő vagy idióta cikkírokat?
    Gyurkity Péter gratulálok a címhez!
  • fade2black #13
    mivel a gépek 70%ba fölösleges 3D gyorsítás így nemcsoda.....
  • roliika #12
    Hát jah. Műanyag poharat is sokat gyártanak. :)
  • NEXUS6 #11
    Amúgy valahol olvastam, hogy az intel az alaplapra integrált gagyi csipjeivel a GPU piacból akkora részt hasít ki, mint az ATI + Nvidia együttvéve!!!
  • NEXUS6 #10
    Na márcsak 4 GB memóriát kell beleintegrálni az új csipekbe a CPU meg a GPU mellé és rögtön nem lesznek sebesség gondok!
  • irkab1rka #9
    Intel?
    Jé, már procikat is gyártanak?? :)))
  • juniorjb #8
    Lesz itt még cirkusz!
    Csak ne hogy mi igyuk meg a levét, mint felhasználók.
  • Caro #7
    Az AMD megveszi az ATIt, erre az Nvidia procigyártáson az Intel meg GPUgyártáson kezdi törni a fejét :)