Gyurkity Péter

Intel múzeum az eBay oldalán

Érdekes aukcióra bukkanhatunk az eBay oldalain böngészve: egy magánszemély eladásra kínálja fel gyűjteményét, amely kizárólag az Intel által gyártott processzorokból áll, a 4004-től a Pentium 4-ig.

A különleges aukció ezen az oldalon található. A gyűjteményben az Intel legelső chipjétől kezdve minden egyes fejlesztést fellelhetünk, egészen az ezekben a hónapokban kifutó Pentium 4 család különböző példányaival bezárólag. Az eladó nemcsak otthoni felhasználóknak, hanem vállalatoknak is ajánlja a sajátos kollekciót.

Az oldalon található információ szerint a gyűjtemény minden egyes példánya alapos tisztításon esett át, hogy ezzel is növeljék a vizuális élményt. A 2500 dolláros, azaz több mint félmillió forintos vételi összeg nem túl vonzó, ám az aukciót meghirdető gyűjtő szerint nemcsak magánszemélyek, hanem vállalatok, sőt akár oktatási intézmények és érdekeltek lehetnek egy ilyen speciális összeállításban. Előbbi esetében pusztán presztízsértéke lenne a kollekciónak, míg az utóbbinál akár a tananyag részeként is szerepelhetne.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A dolog igazi érdekességét az adja, hogy bár a gyűjteményben fellelhető processzorcsaládok jó részének gyártását már évekkel ezelőtt beszüntették, a fogyasztási mutatóknál éppen ide, az elődök szintjére szeretne visszatérni a gyártó. Az Intel Developer Forum rendezvénysorozat legutóbbi állomásán elhangzott ígéret szerint a jelenlegi érték ezredére csökkentik a szivárgást, amelynek révén tizedére esik vissza a fogyasztás - legalábbis az ultra-alacsony feszültségű mobil chipeknél. Mindezt még a 2007-ben debütáló 45 nanométeres gyártástechnológia bevezetése előtt, egy köztes megoldással szeretnék elérni.

Az Intel szerint ennek révén a 486-os korszak szintjére csökkenhet a mobil eszközökbe szánt energiatakarékos processzorok fogyasztása, egyfajta visszatérésként a dicső múltba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #23
  Értsd már meg, hogy a házhűtő ventinek eddig is egészen minimális hangja volt, mert kb. 6 voltról járt, és az se a legrosszabb volt. Aminek volt (bár relatíve halk, de éjjel bőven hallható), az a procihűtő (pedig ez is [hihi, most látom] Silent Blade ventis "szupercsendes" GlacialTech Copper Based Silend Breeze II-es volt - pedig a jópár kipróbált között ez volt a legcsendesebb), és a grafkártya hűtő (ez is alacsony fordulaton ment, nap közben alig volt hallható).

  Lényeg, ha ment a gép, nem volt igazi nyugalom. Hanem rátelepedett a szobára a halk, de átható zaj, zúgás, sziszegés, és nem utolsó sorban alacsony frekis búgás. Ez főleg éjszaka "erősödött fel", de nap közben is érzékelhető volt.

  Ha még rám hatott volna is egy ilyen csodamárkanév (no way), barátnőmre nem.

  Meg nem tudom, minek erőlködsz, amikor magad is mondtad, hogy a nagygépednek azért van némi zaja. Ja, abban biztos nem volt Silent Blade! :P
 • BiroAndras #22
  Szerintem próbálj ki egy SilentBlade-et, mielőtt véglegesen ítélkezel.
 • dez #21
  Akkor a barátnőm sem átlagos halandó, mert ő panaszkodott még az előző, spéci ventis gép halk, de északa főleg jól hallható zajára is... :P
  És mondhatom, a tökéletes csendhez képest a kisebb, de folyamatos zaj is zavaró. Vagyis akkor látja az ember a különbséget.
  Az persze igaz, hogy a porszívó után a spéci halk venti is sokkal jobb. (Bár nekem pl. sosem volt porszívó a gépem. :) )
 • BiroAndras #20
  Lehet, hogy a te szuperéles fülednek csak a víz a jó. Legyen. De átlagos halandóknak bőven elég a levegős hűtés is. Lehet, hogy nem lesz szupertökéletesen zajtalan, de a régebbi átlag gépek porszívókat megszégyenítő hangjához képest fényévekkel jobbat lehet összerakni.
 • dez #19
  "Ez nem szép tőlük. Ettől függetlenül az idő nagy részében áll a venti."

  Nem tudom, miért van bennük letiltva (talán valami trükkel szorzó-tuningot lehetne csinálni, azaz nem csak lefelé állítani a szorzót, és talán úgy gondolták, hogy ilyen olcsón azért mégse), mindenesetre - asztali procihoz képest - eleve igen kevesen fogyasztanak (max. 35W), hát még ha nincsenek is terhelve. A régi haltos megoldás viszont lehet, hogy továbbra is működik, lásd régebbi CnQ driverek. De itt szinte felesleges ez is, az is.

  "Az enyém is lehetne, ha nem lenne benne fél tucat különféle vincsi. Meg mivel csak napközben megy, nincs értelme, a háttérzaj mellett így sem hallom."

  Sokminden lehetne, csak szerintem én közelebb állok az átlagos esethez az egy darab nagyobb teljesítményű gépemmel, aminek leginkább csak vízzel lehet közel 0-ra csökkenteni a hangját.
 • BiroAndras #18
  "Ha pl. Maxtor lenne, aktiválni lehetne benne a halk üzemmódot, amitől megszűnik a fejmozgás hangja is, és még csak nem is lassul tőle. A Seagate-ekben eleve aktiválva van."

  Akkor majd megnézem, hogy milyen. Többségében Maxtor vinyóim vannak, de ez pont nem olyan.

  "Hm, de azért nem egyfolytában ugrál az a fej. Így nem nyomhatja el folymatosan az egyéb zajokat."

  Nem mindíg, de az épp elég.

  "CnQ csak 3100+-tól felfelé van a Sempronokban."

  Ez nem szép tőlük. Ettől függetlenül az idő nagy részében áll a venti.

  "Hm, nos, nekem a "nagygépem" (csak ez van) a teljesen zajtalan."

  Az enyém is lehetne, ha nem lenne benne fél tucat különféle vincsi. Meg mivel csak napközben megy, nincs értelme, a háttérzaj mellett így sem hallom.
 • dez #17
  Pontosabban 3000+-tól (s.754).
 • dez #16
  Ha jobban megnézed, én sem azt írtam, hogy a márka nem számít. Csakhogy, általában azok a "szuperventik" is alacsonyabb fordulaton járnak, az is erősen hozzájárul a halksághoz. Elég alacsony fordulaton elhanyagolhatóvá válik az egyéb különbség.
 • dez #15
  "Rendes 7200-as. Még csak nem is Maxtor (egyébként nem emléxem, hogy milyen)."

  Ha pl. Maxtor lenne, aktiválni lehetne benne a halk üzemmódot, amitől megszűnik a fejmozgás hangja is, és még csak nem is lassul tőle. A Seagate-ekben eleve aktiválva van.

  "Üresjáratban az enyémnek is. Akkor van hangja, ha valaki ír rá. Letöltés közben pedig ez elég gyakori."

  Hm, de azért nem egyfolytában ugrál az a fej. Így nem nyomhatja el folymatosan az egyéb zajokat. ;)

  "Az nekem is hallatsztik (gyári), viszont egy Sempron 2600+-om van, ami CnQ-val olyan kevés hőt termel, hogy a ventinek nem is kell fororgnia (az alaplap szabályozza a fordulatszámát a házhűtőével együtt)."

  CnQ csak 3100+-tól felfelé van a Sempronokban. Persze ha nem terheled, kevesebbet fűt így is.

  "A nagygépem nekem se zajtalan, de mivel az csak napközben megy, ez nem is gond. Még így is sokkal csendesebb, mint a korábbi gépeim."

  Hm, nos, nekem a "nagygépem" (csak ez van) a teljesen zajtalan.
 • BiroAndras #14
  "De szerintem a márkánál többet számít a ventiknél a fordulatszám+méret"

  Azért a márka is számít. más ventik ugyanolyan méretben ugyanolyan fordulatszámon hangosabbak. Sokat számít a gyártás minősége. Ha jó a csapágy, és rendesen ki vannak egyensúlyozva a lapátok, akkor nincs vibráció, és így nincs motorhang. A lapátok alakja meg a szállított levegő mennyiségét és az áramló levegő hangját befolyásolja.