Gyurkity Péter

Az EU vádemelést sürget az Intel ellen

Lapértesülések szerint az EU versenyügyi biztosát a hivatalos vádemelés megtételére biztatják. A gyártó eközben bejelentette, hogy elkészült az első 45 nanométeres processzorokkal.

A Reuters a Wall Street Journal értesülésére hivatkozva számolt be arról, hogy egyes európai szakértők - akik jelenleg is vizsgálódnak az Intel magatartásának kérdésében - a hivatalos vádemelést várják Neelie Kroes biztos asszonytól. Kroes előtt most két lehetőség kínálkozik: vagy eleget tesz a felkérésnek, és ezzel következő szakaszába lép a processzorgyártó elleni európai nyomozás, vagy dobja az ügyet, elhárítván a növekedő veszélyeket a cégtől. A per a versenyellenes magatartás miatt indulhat meg, ahogy arról már korábban hírt adtunk.

Az Egyesült Államokban jelenleg is zajlik egy hasonló eljárás, amelyben legutóbb bizonyítékokat kértek az Inteltől. Ezek ugyanis igazolhatják, hogy a külföldi manőverek - megállapodások, egyezségek, fenyegetések - hátrányosan érintették a nagy vetélytárs AMD piaci helyzetét, vagyis kapcsolódnak az ügyhöz. A rivális gyártó éppen arra hivatkozott, hogy nemcsak a tengerentúlon, hanem az egyéb kontinenseken folytatott politika is hozzájárult az erőviszonyok bebetonozásához, az Intel tehát globális szinten próbálta meg visszaszorítani versenytársát.

A DailyTech eközben kézhez vette a gyártó hivatalos válaszát a 45 nanométeres processzorokkal kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy a kiszivárgott információknak megfelelően már rendelkezésükre állnak az első tesztpéldányok, amelyeken javában folyik a munka. A Penryn kódnevű chipeken négy különböző operációs rendszert (Windows Vista, XP, Linux és Mac OS-X) is elindítottak, igaz, az eredményről nem számoltak be. Azt sem árulták el, hogy ezzel módosítottak-e a megjelenés időpontján, mindössze annyit szögeztek le, hogy minden jól alakul, és az év második felében beindulhat a sorozatgyártás a három, 300 mm-es ostyákkal dolgozó üzemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #7
    Persze és mint itthon csinálják ha már egyszer nem bukott le ne is bánsuk? mi vagy te politikus?:D

    Szemét módon erőfölényre tett szert és most megkapja.Ha szerinted ez nincs rendjén akkor a gyilkost sem kell elkapni ha kiderül hogy ő ölt?????? Ha megcsinálta mindazt amit állítanak akkor megérdemli hogy megbüntessék.

    Itt nem 1 cégről van szó. De ha egy mamutcéget le tudnak szabályozni akkor más cégek is 10x átgondolják mielőtt ilyesmit tesznek. Egyébként Simens céget is rángatják ami szintén nem kis cég ha azt hiszed csak az Intellel szórakoznak.
  • BlackRose #6
    Na az állam dolga az lenne, hogy senki se legyen mindenható (az Intel sem), viszont ezt nem teszi, aztán amikor valaki mindenható lesz, akkor törvénysértésel vádolják az állam pedig nem felel azért, hogy nem tette a dolgát. Ez amit csinálnak ez nem a dolguk, ez a következmények szőnyeg alá seprése ami még több szart hoz a házhoz.
  • NEXUS6 #5
    Hátszerintemmeg az Intel nem a sarki pék akit izélget az Apeh, hanem egy olyan jelentőségű alakulat, amit bajos lenne vállakozásnak nevezni abban az értelemben, ahogy akkoriban használták, amikor pl a Adam Smith a közgáz alapjain törte a kisagyát.
    Ez az Intel legalább annyira mindenható, mint bármelyik kisebb (nagyobb??) állam. Szal a magam részéről csak b.szogassák egymást.
  • BlackRose #4
    Üdvözlöm az állam ehhez hasonló marhaságait. Mert ez csak közelebb hozza azt a napot amikor a pohár kicsordul és egy igazi krizis bekövetkezésével gyökeres változások lesznek a politikában és a társadalomban. Mert ezzel az intervencionalista és kollektivista (szocialista) álláspontontal csak az végezhet, ha a földbe (falba) vágodik - ami szerencsére elkerülhetetlen. Jelenleg teljes gőzzel szabadesésben zuhan (miközben azt hiszi magáról, hogy repülni tud), és napról napra közelebb van a föld, közelebb a pillanat amikor majd választani lehet a szabadságot. Addig meg a nagy testvér, a mindenható állam, a nanny state és a demokratikus feudalisták zenéjére kell táncolni. És vigyázni kell, mert ha nem úgy táncolunk, akár még terroristáknak is nyilváníthatnak bennünket.

    Na de, hogy a logikát ne felejtsük el, én pl. úgy tudom, hogy az állam dolga, hogy a törvényeket alkalmaza, tehát ha egy cég pl. versenyellenes (törvényt sért), akkor a törvény által büntethető. Ha a cég nem egyezik, vagyis gondolja, hogy nem sértett törvényt (erre egyébként jogállamban normális, hogy megvan a joga), perelheti az államot és követelheti a bíróság állásfoglalását. De milyen az az állam ahol biztosok perlik a céget, mert úgy gondolják, hogy versenyellenesen viselkedett. Válaszolok is, kollektivista korlátlan hatalomgyakorlásnak (zsarnoklásnak) nevezik ezt, és ilyen az állam amelyben igy működnek a dolgok. Ha az Intel törvényt sértett, a törvényekhez megfelelően büntetendő, ha nem akkor ne szarjunk politikai rakást csak azért mert pl. USA headquarter-es cégről van szó, vagy mert pénzt lehet legombolni...
  • nedudu #3
    Bár bocs, de ha figyelnél akkor látnád, hogy nem most kezdték a pereskedést. Ehhez a conroe-nak nem sok köze van.
  • craymond #2
    Én azt vettem észre, hogy mindig azokat a cégeket piszkélják akiknek egy kicsit jobban megy a többinél. Az intel a conroe-val most fordított a helyzeten, ezért őt veszik elő. Majd ha az AMD-nek megy majd jobban, akkor AMD-s cirkuszról fogunk hallani. Nevetséges
  • NEXUS6 #1
    Ezek a cégek szerintem ezeket a jogi vitáikat a reklámtevékenység alatt könyvelik.

    Mi pénzt ki nem kéne fizetniük, hogy egy egy nagy újság első oldalára, a tvkben fő műsoridőben percekre a képernyőre, vagy az internetes portálok legfontosabb hírei közé kerüljenek.

    Így meg megvan ingyen. Néha pár tízmilliót peren kívül átutalnak valakinek, aztán annyi.