Gyurkity Péter

Az Intel is beperelte a Transmetát

Az Intel bírósági perrel vágott vissza a kisebbik gyártónak, mivel szerintük több esetben éppen a másik cég követett el szabadalomsértést. Több technológia engedély nélküli felhasználásával vádolják ellenfelüket.

A két gyártó között még tavaly októberben mérgesedett el a viszony, amikor is a Transmeta beperelte a chipgyártó óriást. A Dávid és Góliát küzdelmének is könnyen felfogható párbajban azzal vádolták meg az Intelt, hogy az elmúlt 15 évben számos alkalommal jogtalanul használták fel a Transmeta által kifejlesztett technológiákat, amelyeket azután saját termékeik tökéletesítésére alkalmaztak. A cég elsősorban energiatakarékossági megoldását kérné számon, állításuk szerint az enhanced SpeedStep technológia saját fejlesztésükön alapul.

Az Intel a napokban hasonlóképpen vágott vissza, és ellenpert indítottak, amelyben hasonló vádakkal álltak elő. Magukat ártatlannak vallják a korábban indított eljárásban, eközben szerintük a Transmeta hét esetben is megsértette a vállalat szabadalmait, és - minő meglepetés - főként az energiatakarékossági megoldásoknál vette hasznát a külső technológiáknak. Ez terület napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, ahogy a különböző gyártók egymás túlszárnyalva igyekeznek leszorítani termékeik fogyasztását, megőrizve azok teljesítményét.

Az Intel legnagyobb riválisa, az AMD eközben eredményeinek romlásáról számolt be legújabb előrejelzésében. Eszerint negyedik negyedéves bevételeik (az ATI adatait leszámítva) mindössze 3 százalékkal emelkednek majd a korábban várt 6-13 százalékhoz képest, amit több okkal magyaráznak. Elsőként a termékek átlagos eladási árainak csökkenését említik, emellett azonban egyre nagyobb hangsúllyal esik latba az Intel ellentámadása, amely elsősorban a gyors technológiai váltásokban és agresszív árcsökkentésekben mutatkozik meg.

Míg korábban az utánpótlás sebessége és mértéke okozott problémákat, most egyre nagyobb tartalékok halmozódnak fel, mivel az új termékek is lassabban fogynak a vártnál. Január végén ezért újabb árcsökkentések várhatók mindkét gyártó részéről, ami talán ösztönzőleg hat majd a felhasználókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!