Berta Sándor

Elhalasztották a döntést a semleges internetről

Egy időre biztosan lekerült a napirendről a semleges internet ügye, mivel a leköszönő amerikai Kongresszus utolsó másfél hete során már nem foglalkozott az ebben a kérdésben benyújtott előterjesztésekkel.

Mint ismeretes, a michigani szenátus energiaügyi és technológiaügyi bizottsága a közelmúltban tárgyalta az úgynevezett Michigan Video Franchising törvényt, amely éles vitát váltott ki. A törvény esetleges elfogadása részét képezi a semleges internet kérdésének. Ezen a területen két hatalmas érdekcsoport küzd egymással, a hálót szolgáltatóként használó informatikai cégek és az internet fizikai fenntartói, a távközlési cégek. A vita lényege természetesen a pénz: előbbiek egyre több szélessávú szolgáltatást vezetnek be, működésük egyre jobban terheli a háózatokat, ami fejlesztéseket igényel, és az internetszolgáltatók szeretnék, ha ők is viselnék a költségek egy részét.

Az egyik oldalon a SaveTheInternet, a Google, a Yahoo, az Amazon, a Microsoft és az eBay, amelyek azt szeretnék, ha a jelenlegi szabályozás maradna érvényben. Ezzel szemben az Internet Innovation Alliance nevű szervezet tagjai, köztük az AT&T, a Level 3, az Information Technology Alliance of America, az American Conservative Union és néhány európai távközlési konszern, például a Deutsche Telekom azt szeretnék, hogy a hatalmas összegekbe kerülő infrastruktúra-fejlesztések költsége megtérüljön és ezért plusz díjakat szeretnének kiszabni az előfizetőkre, vagy a gyorsabb internethozzáféréseket felár kifizetéséhez kötnék.

A vita odáig fajult, hogy legutóbb már petíciók megfogalmazására, került sor, de a Michigan állambeli Lansing városában demonstrációt is tartottak.

Nos, az internet jelenlegi formában megtartása mellett lobbizók egy darabig biztosan fellélegezhetnek, hiszen az amerikai Kongresszus mandátuma hamarosan lejár és az már most biztos, hogy a testület működésének utolsó másfél hetében nem fogja napirendre tűzni a kérdés megvitatását. Az új amerikai Kongresszus várhatóan jövő év január elején ül majd először össze. Újdonság viszont - és ez is megváltoztathatja majd az összképet -, hogy az új kongresszusi ciklusban a demokraták kerülnek többségbe. Ez pedig akár az egész kérdés végkimenetelére is kihathat.

Becslések szerint az AT&T, a Verizon, a BellSouth és a Comcast eddig több mint 150 millió dollárt költött a semleges internet elleni kampánycélokra. Több demokrata képviselő mindenesetre már leszögezte, hogy a kérdésről mindenképpen tárgyalnia kell az újonnan összeülő Kongresszusnak és a testületnek figyelembe kell vennie nemcsak a konszernek, de a felhasználók érdekeit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #6
    "Az egyik oldalon a SaveTheInternet, a Google, a Yahoo, az Amazon, a Microsoft és az eBay"
    azok a cégek, amelyeknek közük van az informatikához, fejlesztésekhez, azok védik a netet, akiknek meg szinte semmi közük hozzá, azok akarnak ebből is pénzt csinálni...
  • AranyKéz #5
    Ne az internetszolgáltató akarja megszabni hogy "bizonyos" szerverekről milyen sebességgel tölthessek le. Ha maga a tartalomszolgáltató szabja meg, akkor ok, maximum senki se fog fizetni érte. (Egyébként tök mindegy hogy az én letöltési sebességemet csökkentik vagy a szerver feltöltési sebességét, egyik se jó)

    De bírom. Rajta csücsülnek az egész hálózaton, az összes bevételt bezsebelik és aztán sírnak hogy mennyire drága a fejlesztés. Hát bazmeg, gazdálkodjanak okosabban, ne 30 millás kocsival járjanak, és főleg ne akarjanak "legális" úton kartellt létrehozni.

    Meg akárhogy nézem csak rontaná a(z amúgy sem túl rózsás) versenyhelyzetet ha beszüntetnék az internet semlegességét (vagy pontosabban: függetlenségét).
  • Mihail #4
    nem itt arra gondolnak hogy bizonyos szerverekről csak akkor tölthetnél le nagyobb sávszélességgel ha fizetnél érte. de ez is már gyakorlatban van több európai szerver esetében
  • AranyKéz #3
    "vagy a gyorsabb internethozzáféréseket felár kifizetéséhez kötnék"
    Természetesen az internethozzáférés összes típusa ugyanannyiba kerül, függetlenül a sebességtől.


    Most komolyan, senki nem látja hogy evvel a húzással gyakorlatilag szétbasznák az árversenyt az internetszolgáltatók ?
  • AranyKéz #2
    "ha ők is viselnék a költségek egy részét."
    Igen! Mindenki tudja hogy a Google, Yahoo és egyéb szolgáltatók teljesen ingyen kapják a sávszélességet!
  • gyozo #1
    Jó, de akkor szerintem a fizetős verzió esetén komoly pereket lehet majd indítani például a kéretlen levek miatt, merthogy akkor már az "ingyen van, örülj neki, hogy netezhetsz" életérzést felválthatja a "komoly anyagi kárt okoztak a levélküldéssel" életérzés. (Itt most az ingyen van alatt persze nem számolom bele az ISP által a hozzáférésért elkért pénzt)
    Más részről nem is értem. Az egész Internet egy nagy reklámhalmaz. Hol nincs itt pénz? Egyébként meg ki kérte a DT-t hogy így pörgesse a sávszélességet. Ja, hogy csak így tudja eladni a szélessávú broadband szolgáltatásait? Bocs. Akkor fektessen be! Egyébként a sávszél nem sokat ér, ha minden formátum adattömörítés helyett nőveli a méretét. DVD szabvány ugrik, jön kétszeres kapacitás, Blue-Ray, de kicsival jobb minőség, kétszeres adatmennyiség. DivX miért nem pálya?
    Most már lassan a bannerek is DD5.1-ben jönnek. Komolyan szélessávkel egy index.hu megnyitáshoz?? Ez már több mint vicces.