Gyurkity Péter

Megduplázódtak a digitális zenei eladások 2006-ban

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) közzétette legfrissebb jelentését, amelyben kiemelik a digitális zenei eladások megduplázódását. Jövőre a kalózkodást a szolgáltatók elleni perekkel csökkentenék.

A 2007 Digital Music Report néven közzétett átfogó jelentés első helyen említi a digitális zenei eladások megduplázódását, amelyet óriási eredménynek tekintenek a tavalyi évre nézve.

A teljes összeg globálisan elérte a kétmilliárd dollárt, amely az összes eladások 10 százalékát tette ki és a folyamat az előrejelzések szerint folytatódhat. Tavaly a felhasználók 795 millió legális letöltést kezdeményeztek a 40 országban jelenlévő mintegy 500 szolgáltatótól, ami 89 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest.

Az egyetlen problémát az jelenti, hogy a méretes növekedés még mindig nem kompenzálja a CD-eladások csökkenését. Ez az ezredforduló éve óta 25 százalékkal esett vissza, tavaly pedig a teljes zenei piac mintegy 3 százalékkal csökkent, hasonlóan 2005-höz.

Itt különösen fontos szerepet kap a három vezető régió, az USA, Nagy-Britannia és Japán, amelyek a digitális eladásokkal már csaknem behozták a fizikai szegmens visszaszorulásából fakadó hátrányokat. John Kennedy, az IFPI első embere szerint idén az lenne a legnagyobb eredmény, ha ezen a téren a három nagy mellé további 6-7 ország zárkózna fel, az újabb duplázást ugyanis valószínűleg nem tudják majd elérni.

Természetesen a szervezet a kalózkodás ellen is folytatja harcát. Eddig összesen több mint 30 ezer esetben indítottak eljárást a kalózmásolatokat terjesztő és letöltő felhasználók ellen, csak tavaly 10 ezerrel növelték ezt a számot. Idén a küzdelem a szolgáltatók bevonásával, pontosabban felelősségre vonásával folytatódhat, az eddigi megkeresések ugyanis többnyire eredménytelenek maradtak.

Kennedy elmondása szerint az internetszolgáltatók megvonhatnák az elérést a törvénysértő előfizetőktől, erre azonban általában nem hajlanak. Ezért várhatóan több bírósági pert indítanak, hogy így bírják együttműködésre a vonakodó cégeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #20
    Pl :

    http://www.youtube.com/watch?v=bXL4_8IdhMI

    itthon nem sokat láttam de ingyen reklámnak király
  • sathinel #19
    ) ezt máshol másképp csinálják. mint mondtam lerágott csont de mégegyszer röviden.
    Kint is nagyobb zenészek már nem ugatnak ha töltik a zenét mivel sokan hallgatják és ha tetszik megveszik. Főleg ha van pénz. De itthon is pl nézd meg menni a wow és mennibe kerül havonta és kifizetik sokan. De ha csak rádióban nyomhatják akkor a kolégiumok, iskolák, házibulikon mást fognak hallgatni és más koncertre mennek el. A netet ki is lehet használni nem csak köpködni a sok paraszt letöltőre) és kiadási költség, CD-nyomtatási költség nélkül lehetne árulni a neten akár mint a legtöbb programot mostanság. Infós cégek mintha gyorsabban fognák fel hogy kell élni manapság.
  • zzebi #18
    Mekkora boszmesegeket olvasok itt!
    Gyonyoru vilag, a magyarok legjava.
    Ez az, legyunk buszkek arra, hogy lopunk (lasd AgentKis & tarsai)!
  • Morden23 #17
    "A web nem pénzszerzési céllal lett teremtve,
    hanem kreativitásból és emberi összefogásból."

    A kettő nem zárja ki egymást. MINDEN a világon pénzbe kerül. Ergo amikor fellépsz az sg.hu-ra, akkor ne egy ingyenes hírportált láss csak, hanem egy webes reklámfelületet, ami abból él (többek között), hogy a honlapon található reklámfelületeket értékesíti.

    Amúgy ha végiggondolod, semmi nincsen jutifalatból. Ha szolgáltatok, az nekem pénzembe (időmbe, munkámba) kerül, ergo a szolgáltatásnak ára van, ha meg akarok belőle élni (márpedig ez az embereknél, valamint a családjuknál egy elég méretes hajtóerő).

    Amúgy félre ne érts, nem a zeneforgalmazókat védem ezzel, csak azért mégsem minden fekete és fehér, meg grátisz és lehúzás.
  • AgentKis #16
    Pénzért zenét?? Ki látott ekkora böszmeséget?

    Azért csak csak vannak fogyasztó hangyák... Nekem 1 eredeti kazettám volt életemben, azt is a piacon loptam. Mondjuk mivel a piacon, lehet, hogy nem is volt eredeti?
  • AgentKis #15
    "A web nem pénzszerzési céllal lett teremtve,"

    Mondja egy webfejlesztő?????????
  • sathinel #14
    :D barmok. Én eddig szinte minden játékot feltörve szereztem meg és ami tetszik azért fizetek hogy rendesen tudjak vele játszani. Ha nem ismerem a terméket nem adok ki rá pénzt.... Ez igaz a zenére is. de ez a téma már lerágott csont csak ezek az agyatlanok nem a netet használják fel fejlődésre, hanem a netet korlátozzák hogy tovább zsírosodjanak.....
  • bakagaijin #13
    Nem zárták be az isohunt-ot, csupán költözésre kényszerítették. Áttették a szervereiket amerikából Kanadába. Csak ugye a régi szolgáltatótól a szervereket kinyerni, áthurcolni, beüzemelni, hát az időigényes.
  • NEXUS6 #12
    Tökre egyetértek!

    Akkor most a postavállalatok macerálják az emilezőket, és akinek emilnek láccó fájlt találnak a számítógépén, azt tizenhuszonévre bezárják és százezerdollárra megbűntetik???!!!

    És ugyan így a hírlap kiadók és terjesztők, akinek a gépén nyomát találják, hogy hírportálokat pl az SG-t látogatta, pláne fórumokon osztja meg az értesüléseit azt 10 év villamosszékre ítélik????

    Sőt a tv2-őn, meg a rötlöklubbon az ifjúság lekét a nettől és a számítógépes játékoktól megóvó reklámkampányba kezdenek, felcsillantva olyan opciókat az előbbiekkel szemben, mint a Szerelmes Luszeszíta 10 évadjának leadása.

    Ezek az info terjesztéssel foglalkozó szervezetek/médiákok mind rendkívül sokat vesztettek a net elterjedése óta. De egyedül a kiadók akik odáig merészkednek, hogy kriminalizálják a net felhasználók 90%-át.

    Ez terror!!!!
  • nedudu #11
    Sőt ha nem lenne warez nagyon sok zenekarról nem is tudnék akiknek érdemes a lemezét magunkénak tudni. Ugyanez áll a filmre is. Baráti árral simán meg lehet nyerni a vásárlókat.