Specker Balázs

Az Universal az in­gyen­le­töl­tés­re szavaz

Az Universal Music Group bejelentette, hogy egy letöltőoldalon ingyenesen elérhetővé teszi lemezeit. A két évre szóló megállapodás óriási előrelépést jelent, hiszen végre úgy tűnik, a zeneipar nem ártó tényezőként tekint az internetre.

A New York-i SpiralFrog közleménye szerint oldaluk a letöltések alatt lejátszott reklámokból reméli bevételeit. Az Universal művészei - többek között Mariah Carey, Eminem, a U2, valamint Kanye West - mellett a SpiralFrog a Sony BMG-vel, az EMI-jal, illetve a Warner Music-kal is hasonló megállapodást tervez - írja az LA Times. "Tényleg ígéretes, hogy a lemezkiadók a méltatlankodás helyett komolyan elkezdtek gondolkodni azon, hogy a 21. században vajon honnan jutnak majd bevételhez" - ismertette a helyzetet Aram Sinnreich, a Radar Research média és technológiai tanácsadó cég munkatársa.

A világ legtöbb lemezét értékesítő Universal Music és a SpiralFrog kötetett egyezség jól tükrözi, ahogy a szórakoztatóipar új bevételi forrásokat keres, miközben az internet újraírja a terjesztés és a marketing törvényeit. "Egészen addig nincs semmi bajunk azzal, ha valaki egymillió CD vesz tőlünk, majd ingyen elosztogatja az utcasarkon amíg mi megkapjuk a pénzüket" - szemléltette a helyzetet Larry Kenswill, az Universal Music digitális-médiáért felelős vezérigazgatója a Soundgenerator oldalán.

A kiadó egyenesen a SpiralFrogtól kapja majd a számok után járó összeget, illetve a hirdetésekből befolyt bevételek bizonyos százalékát. A tervek szerint még az idén beindítanák a szolgáltatást. A felhasználók a letöltött nótákat merevlemezre vagy hordozható lejátszóikra is lementhetik, ám CD-re nem tudják kiírni őket. A letöltésekhez legalább havonta egyszer további reklámokért is fel kell majd keresniük a SpiralFrog oldalát. A SpiralFrogról átlagosan 90 másodpercbe kerül majd letölteni egy dalt, ami azért jóval tovább tart az iTunes zenebolt 15-20 másodperces "kézbesítési idejénél", igaz ez utóbbi nem mindenhol - többek között nálunk sem - elérhető még, és pénzbe is kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #34
    "A legalitás részével egyetértek. DE.
    -Nem vagyok hajlandó másolásvédett CD-t venni.
    -Elvárom, hogy kedvem szerint írhassam CD-re, ha már fizetek érte.
    - Elvárom, hogy a NON DRM lejátszómon is menjen.
    - Elvárok egy korrekt minőséget.
    - Elvárom a minőségi kínálatot. Briteny meg menjen oda, ahová gondolom:)"

    Ööö, kissé sokkalom az elvárásaid ingyen stuffokhoz képest ...
  • Sir Quno Jedi #33
    Nemfogod... Most is sok trailer és miegymás úgy jön már le, hogy elé van biggyesztve egy-egy reklámblokk és azt bizony végig kell nézned, ha látni akarod az online stream-et, vagy le akarod tölteni magadnak. Akárcsak a TV-ben. AdBlock-kal szart sem érsz ilyen esetekben (sem).
  • tomo #32
    latszani fog rajtuk, honnet vannak, nem mp3 formatumban lesz.
  • uzoliu #31
    Eddig ez rendben, hogy letölthetem. de mivan ha jön a Szerzői Jogvédő Hivatal hogy a lefoglalt számítógépen zenéket talál???
  • junior117 #30
    Na alakulunk :)
  • neevous #29
    Én kifejezetten örülök neki attól függetlenül, hogy valószínüleg nem fogom használni ezt a szolgáltatást, mivel ezt az enyhülés egy jelének tekintem:)
  • nedudu #28
    Ha nem nézem a reklámokat akkor is letölthetek? :-) Adblockkal kiszűröm az oldalt és csókolom ;-)
  • chokeerigo #27
    ajándék lónak ne nézd a fogát :P :D
  • dez #26
    Nem ingyen. A kiadók megkapják a pénzüket, a letöltő oldal reklámbevételeiből. (Sőt, még többet is.) Józsikának meg reklámokat kell néznie, azaz az idejéből áldoz. Tényleg jó irány, de valamit amúgy is lépniük kellett, és nem olyan hű de nagy kegy.
  • dez #25
    Itt nem fizetni kell, hanem reklámokat nézni. :)