Gyurkity Péter

Microsoft: Vista után Vienna

A szoftvercég megerősítette, hogy valóban módosította az idén megjelenő Vista operációs rendszer utódának kódnevét, amelyet ezentúl Blackcomb helyett Vienna néven jeleznek. A fejlesztésekről nincs hír.

A névváltozásról szóló hírek elsőként a Channel 9 fejlesztői oldal fórumában bukkantak fel. Ebből kiderül, hogy valóban módosult a Blackcomb elnevezés, ám sajnos semmi egyebet nem tudunk meg az operációs rendszerről. Arról ugyanis nem látott napvilágot új információ, hogy körülbelül mikorra tervezik a Vista utódának megjelenését, illetve milyen újdonságok várhatók.

A Microsoft hamarosan megerősítette a hírt, és a Cnetnek adott válaszukban a cég részéről elmondták, hogy egyelőre nem szolgálhatnak egyéb részletekkel. "Ez nem jelent óriási változást; a kódjelzéseknél már korábban is felhasználtunk egyes városneveket, elsősorban azokat, amelyek sokak számára érdekesek és izgalmasak. Bécs tökéletesen illik ebbe a körbe" - áll a változást indokló válaszban. Egyelőre tehát kizárólag az elnevezés változott, és arra elemzők is felhívják a figyelmet, hogy ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget ennek. Eképpen nyilatkozott a magazinnak Michael Cherry, a Directions on Microsoft szakembere, aki szerint a cég igyekszik majd sűrűbben megjelentetni új operációs rendszereit, de a mostani változás mindössze az érdeklődés fenntartását szolgálja.

Annyi biztosnak látszik, hogy a Vienna magában foglalja majd az eredetileg a Vista részeként beígért, majd elhalasztott fejlesztéseket, mint például a WinFS fájlrendszer. Ez azonban a Vista idei megjelenését követően kiegészítésként is megjelenik, tehát az egykori Longhorn esetében sem kell majd nélkülöznünk. Érdekes, hogy bár a szoftver előzetese már tavaly augusztusban elkészült, ám azóta nem sokat hallani róla.

Redmond részéről az idei év legnagyobb durranása egyértelműen a Vista, hiszen csaknem öt év elteltével először jelenik meg új asztali Windows. Ezzel azonban nem ítélik halálra az XP-t, hiszen azt már tudjuk, hogy az operációs rendszer megjelenését követően, 2007-ben jön a harmadik javítócsomag, és az Internet Explorer 7 is elérhető lesz a korosodó szoftveren. Az érzékeny pont a Windows 2000, mivel ezt a cég már igyekszik temetni, miközben számos munkahelyen még mindig tartja pozícióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Deffyant #269
    ezt a topikot inkább át kéne nevezni Equ vs greywolf + akit még belerángattak topikra... eddig most annyiból áll a dolog, hogy szépen a föld alá égeti magát mind a kettő, és roppant büszke magára, hogy mennyivel okosabb mint a másik. Lehet, hogy én vagyok kicsit eltévedve, de akik ilyen szintű informatikai képzettséggel rendelkeznek, kétlem hogy olyan uninteligensek, hogy felveszik a másik sértéseit, és itt égetik magukat a többi fórumozó előtt. Azon azért gondolkodhatnátok 1 kicsit, hogy muszály-e ezt az egész balhét itt mindenki előtt, vagy, hogy szükséges-e ez az egész ökörség, vagy tudtok végre kultúráltan viselkedni, és nem csak veszekedtek itt mint két 13 éves kis "zseni"...
  • BiroAndras #268
    Meg az átlag júzer hajlamos összeszemetelni a gépét, amitől persze lassú lesz egy csúcsgép is.
  • BiroAndras #267
    "Andrásom, öszintén azt kívánom, hogy légy bldog 200 MHz-es gépen futtatott XP-vel"

    Mint mondtam, komoly munkára nem elég. De nem a win miatt, hanem az egyéb használt szoftvereknek kevés.
    Viszont pl. netezéshez elég, és a régebbi office-okhoz is (pl. 2K).

    "Az biztos, hogy én addig pénteken leselejtezek 20 darab 600-as cerkát (128 M ram, 4,5 GHDD), met ebből 20 ból 15 user hisztizik hogy kibírhatatlanul lassú"

    És nem lehet esetleg, hogy az a szoftver lassú, amivel dolgoznak, és nem az XP? Mondjuk win95-tel gyorsabb lenne szerinted?
  • greywolf #266
    Jól mondod :))
  • greywolf #265
    PEdig megfontolhatnád :)
    Különösen te:)

    És nem rofl, hanem rotfl (ja, vagy csak röfögsz ?:))

    "ez mekkora beszólás volt. lol"
    "pláne ez tetszett:"
    "" Mi egy évi munkával és a tudásunkkal 10 milliószámra szerezzük az új szabad szoftver felhasználókat.
    Addig te csak itt hőzöngsz, személyeskedve letámadod a számítástechnika iránt érdeklődő sg olvasókat, miközben nem tudsz semmit, és nem is fejlődsz semmit. "

    rofl"
  • greywolf #264
    "elenleg a 3.1-es win apija van teljesen implementálva benne (ill a dos), a többi egyre hiányosabb, ahogy haladunk előre, a 64 bitesbe azt hiszem bele sem kezdtek, és már jön a vista 32 és 64 biten..."

    Ja, ilyen tempóban 2010-re itt lesz :)
  • greywolf #263
    "Kár vitatkozni a tényekkel. Én saját kezüleg tettem 200MHz körüli gépekre XP-t, 128MB RAM-mal. Teljesen jól használhatók irodai célokra. Komolyabb munkára, netezésre már nem árt a több RAM, de egyébként nincs gond."

    Andrásom, öszintén azt kívánom, hogy légy bldog 200 MHz-es gépen futtatott XP-vel :)

    Az biztos, hogy én addig pénteken leselejtezek 20 darab 600-as cerkát (128 M ram, 4,5 GHDD), met ebből 20 ból 15 user hisztizik hogy kibírhatatlanul lassú

    "LámAndrás :)"
    "A nickferdítés felettébb illetlen dolog, kaphatsz érte könnyen büntipontot."

    Ferdítettem volna ?:)
    Bocsánat :)
  • greywolf #262
    Reggelt :)

    "90% szever, 3,6% desktop esetén minimális"
    "90% szerver? Link kiscsillag?"
    "Még webserveren sincs 60%-os részesedése se (az összes apache 67%-on áll)"

    HIHI, najó, bevallom ez egyszer dikrekt csináltam belőled hülyét. Ma már nem is tudom hányadszor :)
    Tudod olyan jó PONT TŐLED hallani, hogy ez "bugos, hackerek által tákolt" rendszer a piac egyik szemensében piacvezető :)
    Szóval akkor ismét csaknm értesz hozzá?:9 IGEN :)


    "szerver piacnak, ahol épp most vette át a windows a vezetést"

    Istenem, te tényleg egy idióta vagy :)
    Egyszer már belinkeltem, de eazért ideírom még egyszer:)
    A linux halálhírét még korai kelteni

    For one thing, Windows has always outsold Linux in the server market. It appears that Dubey is confused about the difference between the Unix market and the Linux market. If he had the barest beginning of a clue about the market, he would be concerned about Windows Server's sales flatlining, not the sales of Linux.


    "Mondjuk arról a 100.000 vírusról ami minden nap több száz zer ember életét keseríti meg"
    "Nálunk nincs ilyen probléma... Lehet, azért mert értünk hozzá."

    Ezt magyarázd a több százezer embernek :)


    "BAROMARCÚ, TE LINKELTED BE EZT A BLOGOT"
    "Mivan? Kattints már a saját linked re ember"
    "Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak tetteted?"
    "Az első mondatban ott a link az eredeti star-os cikkre, de mint mondtam korábban - csak gyenge agyakapcitásoddal úgytűnik nem sikerül felfogni - az eredeti cikk fizetős, ezért linkeltem egy másikat, ahol írnak róla..."

    Ehhem, akkor összefoglalhatom a dolgot ?:)
    Kértem, hogy támaszd alá a müncheni linux migráció állítólagos problémáit, melyre te belinkelsz egy blogot, mely pozitívan szól a migrációról, ám a szerepel benne az ezen viccelődő Ballmer videója, melyet viszont nem lehet letölteni, mert fizetős :)


    Saját magad alatt vágod a fát, vagy csak szimplán ilyen NAGYON hülye vagy ?:)
    Mivel ezt buktad, még mindig várom a bizonyítékokat:)

    "Én elhúztam a csíkot win 2000 szervert migrálni Debianra"
    "Nem lennék a userek helyében...
    Egyáltalán be tudsz jelentkezni rajta?"

    Jaa, tudod én windows szervert addig látok, amíg lementem és letörlöm :)
    Amíg itt vered a nyálad (vagy valami mást) nyugodtan lehúzhatsz két windows szervert a statistikából és hozzáírhatsz két debiant :)
  • BiroAndras #261
    Menthetetlenül hülye vagy.
  • Equ #260
    "Kíváncsi vagyok aeroglass-t mikor implementálnak "

    én azért még kibirom nélküle valahogy