Gyurkity Péter

Aktiváláshoz köti egyes funkcióit a Vista

A Microsoft következő operációs rendszere nemcsak a telepítésnél, hanem azt követően is, egyes funkciók - így például az Aero grafikus motor - használatához is ellenőrzi a szoftver eredetét.

Az operációs rendszer minden eddiginél nagyobb biztonsági szintjéről a szoftvercég egy alkalmazottja beszélt a napokban a Cnet-nek adott interjúban. Ebben elmondta többek között, hogy a számos trükköt, vizuális effektust tartalmazó Aero felület használatához is engedélyeznünk kell a program eredetiségvizsgálatának lefutását, és csak akkor vehetjük igénybe az új motor szolgáltatásait, ha legális másolatnak bizonyul saját példányunk.

"Azok, akik nem a Windows eredeti másolatát birtokolják, nem használhatják majd az Aero motort" - szögezte le a Microsoft embere az interjúban. Ez tehát azt jelenti, hogy a szoftvercég minden eddiginél jobban kiterjeszti a 2004-ben útjára bocsátott Windows Genuine Advantage (Eredeti Windows, Valódi Előny) programot, amely ezentúl nemcsak a telepítés során jelentkezik majd. Természetesen több más ilyen funkció létezhet még, amely ilyen feltételeket szabhat működésének, de erről egyelőre nem nyilatkoznak - nem tudjuk, vajon a Windows Vista mely részei esnek még hasonló besorolás alá.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az biztos, hogy az Aero motort nemcsak a jogtalan másolatok tulajdonosainak kell majd nélkülözniük: már februárban megismertük az egyes változatokat magában foglaló listát, és itt kiderült, hogy a Vista Basic nem is foglalja magában az új, sokak által feleslegesen csicsásnak tartott felületet. Azt is tudjuk, hogy az új grafikus effektek megkövetelnek majd bizonyos erőforrásokat és a rendszertulajdonságok közé beépített tesztelő többek között ezért osztályozza számítógépünket. A Microsoft minimálisan 1800 MB/s sávszélességet ír elő a memóriáknál, és azt is megtudhattuk, hogy a lassan általánossá váló 1280x1024-es felbontáshoz legalább 64 MB grafikus memóriára lesz szükségünk.

A szoftvercég igyekezett hangsúlyozni, hogy a Vista hardverkövetelményeiről idő előtt napvilágot látott lista korántsem teljes, éppen ezért nem tekinthető végleges verziónak. Mások viszont azt kifogásolják, hogy ennek megfogalmazása a vásárlók és eladók számára is túlságosan bonyolult, ezért először az érthetőségén kell javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #86
    ""Na itt kezdődik az innováció: magyar holotévé"

    Ismerek egy srácot, aki dolgozott rajta. Azt mondja, hogy igazából semmire se lehet használni, és az egész projekt célja csupán annyi, hogy a Széchenyi terv keretében jól lenyúlják az államot."

    Valószínűleg többek között már azért nem dolgozik ott mert ezt mondta, vagy azért mondja mert már nem dolgozik ott.
    Gondolom;)

    Én meg ismerek egy embert aki a Visztula projekten dolgozott és ugyan ezt mondta, hogy "igazából semmire se lehet használni, és az egész projekt célja csupán annyi, hogy a júzerektől jól lenyúlják a pénzt.;)
  • BiroAndras #85
    "Lehet begyepesedett windows user lettem az idők folyamán de leinte nekem is csicsás meg hipiszupi desgines windowsom volt.
    Ma már, egér szabvany a legótvarabb, leggyorsabb. Háttér nincs, képernyőkímélő sem, legjobb teljesítményre belőle egyedül a clear type és a betutípusok simitása megy.
    Így megy normálisan s ami fő gyorsan, meg stabilan nekem ez sokat jelent."

    Szar géped lehet, ha csak így megy stabilan és gyorsan. Nekem csak az 5 éves, alsó kategóriás mobil gépen kell visszatennem az XP-t classic módba.
    Az 5-6 évvel ezelőtti asztali gépemen, ami most szerver, tökéletesen megy a fullos XP.
  • BiroAndras #84
    "Nekem nem lesz a csilivilli vasarlasra osztonzo tulajdnosag."

    Pedig azt pont azoknak találták ki, akik csak ezt látják belőle. Ha fikázás helyett egy picit olavasnál is, akkor tudhatnád, hogy egy halom feljesztés lesz még benne az Aero-n kívül.

    "Az op.rendszernek az a dolga, h a hetterben szepen-csendben-gyorsan tegye a dolgat."

    Ez volt a DOS. Azóta már grafikus felhasználói felületünk is van, aminek a kezelése szintén az OS dolga.
  • BiroAndras #83
    "Egy baj van ezekkel a képekkel, mármint azon kívül hogy csúnyák, hogy nincs rajta a taskmanager .. akkor látszódna, hogy mennyire sok memóriát és procit eszik a szépség."

    Tedd fel bétát, és nézd meg. Meg fogsz lepődni.
  • BiroAndras #82
    "Na itt kezdődik az innováció: magyar holotévé"

    Ismerek egy srácot, aki dolgozott rajta. Azt mondja, hogy igazából semmire se lehet használni, és az egész projekt célja csupán annyi, hogy a Széchenyi terv keretében jól lenyúlják az államot.
  • BiroAndras #81
    "Nem értem miért kell erőltetni például ezt a felbontást. Nekem 17''-os monitorhoz az 1024*768 a kényelmes, többek között ezért nem fogok TFT moncsit se venni mert annak a natív felbontása ennyi."

    17 colon még jó az 1024-es felbontás, de terjednek a 19-es TFT-k, amihez már kevés.
    Nekem meg 21-es TFT van 1600x1200-as felbontással, és nagyon jó, mert minden kényelmesen elfér rajta. 1024-en már nem tudnék dolgozni.
  • BiroAndras #80
    "most magyarázza el valaki nekem miért is olyan jó egy 3d-s asztal egy 2ds monitoron? szerintem csak felesleges bonyolítás és csak megnehezíti a munkát..."

    A 3D ablak csak azt mutatja, hogy mire képes az Aero, nem kötelező használni. A lényeg, hogy a 2D képet is 3D-ben rendereli, mert a videokártyák 3D teljesítménye sok nagyságrenddel felülmúlja a 2D-set. Mellékhatáskét egy csomó effektet lehet gyakorlatilag ingyen megvalósítani.
  • BiroAndras #79
    "Én azt tartom nagy gáznak a Visztulával kapcsolatban, hogy a 3d-je natív DX, az OpenGL-t csak emulálja"

    Csak ablakban emulál, teljes képernyőn nem, tehát a játékok futását nem igazán befolyásolja.
  • BiroAndras #78
    "1 kérdés: ki az a majom, akinek tényleg annyi esze van, hogy ilyen csicsás baromságokkal belassítja a gépét.."

    Pl. az, akinek a gépét nem lassítja be, mert nem 5 éves procija van, hanem új.
    Egy közepes játékgépnek nem jelenthet gondot a grafika. Különösen, hogy az Aero lényege épp az, hogy nem a procit, hanem a videokártyát terheli.

    "kíváncsi lennék, hogy pl. egy full grafikás vistán hogyan lehet többszáz megás képeket szerkeszteni"

    Pont úgy, ahogy XP-n is. Ilyen munkához amúgy is minimum 2GB RAM ajánlott, ahhoz képest meg nem eszik sokkat a Vista.
  • strogg #77
    hm. Most nézem a shotokat. Lenyúlták a superkaramba-t is?