MTI

A Windows Vista hardver szükséglete

A Microsoft szerint a manapság középkategóriásnak tekintett számítógépek mindegyike kielégíti a Windows Vista operációs rendszer hardver követelményeit.

A régebbi típusok tulajdonosainak azonban ajánaltos tájékozódniuk, mielőtt a Vista telepítéséről döntenek, hiszen könnyen előfordulhat, hogy sok pénzért alacsonyabb teljesítményhez jutnak. A Vista legkevesebb 512 MB RAM kapacitást és legalább 800 MHz-es processzort igényel. Az ajánlott memória kapacitás azonban 1 GB RAM és 2 GHz processzor frekvencia. A Vista minden funkciójának kihasználásához viszont 2 GB RAM kapacitás szükséges.

Az új grafikus felület DirectX-9-et támogató grafikus processzort igényel, és javasolt a WDDM-driver támogatása is. Az operciós rendszer 8 GB-ot foglal el a merevlemezen. A zavarmentes futáshoz legalább 40 GB-os merevlemezre és 15 GB szabad kapacitásra van szükség. A Vista csak az NTFS fájlrendszerre formatált merevlemezre telepíthető, adattárolásra azonban felismeri a FAT és FAT32 fájlrendszerre formatált lemezeket is.

Az alacsonyabb energiafelhasználás érdekében laptopokhoz hibrid merevlemezek használata javasolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SiZo91 #24
    nekem megvan az összes alapkövetelmény, kivéve egy ATI Radeon 9200 (128MB). ehhez a vista upgrade advisor, azt írta, ki hogy jó lenne lecserélni (azt is odaírta, hogy a gépem tudja futtatni a vistát). namármost, tudtommal ehhez a kártyához vistára nem csináltak drivert, vagy az a driver már alapból benne van a vistában? mert haverom felrakta a vistát, hangkártyájához nem volt vistához driver, a windows update leszedett neki egyett. akkor msot mi csináljak, mert a videókártyám megtudja jelenítenni az Aero galss gecit vagy mit, mert vannak ilyen vista transformation packok, és abban si va, de nem egészen ugyanaz, de szaggatás nélkül vitta azokat, csa kengem a driver kérdés érdekel
  • 16gaborm #23
    Hali nekem Amd Sempron 3200+,Ati Radeon 9200+(128MbRam)+512MbRam
    Van esély hogy mennyen a Vista????

    Köszönöm
  • noss #22
    :D

    na asszem én megállok a zikszpénél, ami a 'fos karrierjét illeti nálam.
    nehogy már a farka csóválja a kutyát!
  • peteragoston #21
    Mondjuk nallunk a cegnel a leggyengebb gepben is 512 ram van... :)
  • BlackRose #20
    Az Aero-val nincs semmi baj. 7800GT az asztaliban, Go 7300 a notebookban, szuper. A Server 2003 R2 soványabb és ezért gyorsabb egy picit az 1GB RAM-os gépen, a 4GB-oson a Vista gyorsabb. Na de mondom, nekem a memóriával nincs bajom, a Notebookban is bővitek majd 2GB-ra... az ami idegesít a Vistánál, a UI egyrészt nem következetes, a menu-nél akár hanyagségról is beszélhetünk és maga az UI tisztán grafikai design szempontból nem tetszik (nem pixel perfect, és ez nekem rohadtúl szúrja a szemem). Ugyanakkor pl. a shadow nem természeres, túlzottan kihangsúlyozott és kemény, a document icon-ok túlságosan vertikálisak, az ablak címnél a fehér glow effectus egyenesen pocsék, stb. Az UI ergonómiája nagyon jó, és tényleg szuper a munka vele, viszont esztétikai és főleg konzisztenciai szempontból a Microsoftal valami nincs rendben (pedig a Windowsnál ez mindég OK volt). Ami pedig elgondolkodtató, hogy pl. az UI egyes részei grafikai szempontból nagyon jól sikerültek (pl. a Gadgets-ek, az iconok többsége, stb.) és pl. akkora marhaság is található mint Italic szöveg (pl. a Search Bar), pedig Italic nem megy képernyőre, a képernyő nem papír, a felbontás még ma is túl kicsi. Persze 1920x1200-nál már jobban néz ki, de még az sem elég. A menü egyik programban kék a select, a másikban meg valami szürke button, a harmadikban meg kék, de amikor sétálsz a menüben egy pillanatra a két kék között megjelenik a szürke button (ez múlasztás). Ugyanakkor a toolbar-ban nem egyformák a távolságok a betűk és a button szélei között, ami csúnyán néz ki, maga a button-ok is túl vastagok... szóval az UI grafikai szempontból úgy néz ki mint egy alpha vagy a legjobb esetben beta1 verzió.
  • kbupdate #19
    A "lassab" Vista futás azért érezhető, ha be van kapcsolva az Aero (glass), mert ott eleve elmegy az effektekkel az idő, akármilyen végtelen gyors is a gép, mivel látványt nyújt. Ha 1 ezred mp alatt animálná le a ablak stb. effekteket, akkor ott vagyunk, hogy ki van kapcsolva minden effekt, és egyből ott az ablak, semmi hatás. Gondolom ez érthető.

    Amúgy igazad van, amiket írtál.

    Más:
    A Vista azért is fogyaszt több RAM-ot, hogy gyorsabb legyen. A Vista figyeli és statisztikát készít a megnyitott programokról, hogy az user mikor miket nyit meg a leggyakrabban, és ezeket a progikat előre betölti a memóriába, hogy az még gyorsabban nyilhasson meg, ha az user elindítja.
  • BStage #18
    nemhogy valamelyik, hanem az összes fut, még egy tnt-vel is, legfeljebb csak a sima aero lesz rajta és nem a glass. Amúgy memória használatát 250 környékére is le lehet húzni. Nlite-al, majd valószinűleg 64mb környékére is. (xp-t 28-30 mega köré lehet lehúzni, úgy hogy még teljes hálózati és netbios elérése van)
    De az alaptelepitésnél (a hozzá nem értők kezében) valóban 400 mega környékén van.
  • Drvanger #17
    Valaki meg tudja mondni, hogy egyáltalán valamelyik Vista verzió fog futni az integrált Intel i845-ös videókártyámmal és 768 MB RAM-mal?

    Ezen a konfigon 256 MB-RAm mal (Most lesz bővítve) a linux + Beryl tökéletesen fut...
  • BlackRose #16
    Nekem két gépen fut, az aláírásomban levő gépen 4GB RAM-al elképesztően gyors (a Server 2003-nál érezhetően jobban megy), a másik gépem egy Asus notebook 1GB RAM-al, és ott is elég szépen dolgozik (de a Server 2003 azon mintha egy picit élénkebb lenne), viszont komolyan elmarad az asztali géptől (persze ott a CPU is jóval erősebb).

    Mindenesetre az RC-k alapján nemrég azt irtam, hogy szerintem a Vista túlzás lett, viszont el kell mondanom, hogy az RTM telepítése és néhány napi használata után megváltozott a véleményem. A UI szerintem továbbra is lehetett volna szebb, viszont ami az ergonómiát, a megkent működést és mondhatom magát a belső változásokat illeti megéri a mamóriabővités (vagy hardware bővítés) és a Vista is. Főleg az új Office, rémesztően jól sikerült, azt hiszem a produktivitás növekedésére és a dokumentumok minőségére is nagyon nagy mértékben hozzá fog járulni. 1 GB-on viszont teljessen jó működik, persze 2GB-on sokkal jobban, a mai memóriaárak annyira alacsonyak, hogy szerintem meg kell adni a Vistának a 2GB-ot. És nem szabad elfelejteni, hogy már a multi-core az olcsó DDR2 és az 500GB-os merevlemezek korában élünk. A cégek... a cégeknek (itt nem az úgynevezett "cégekre" gondolok), a hardware-t invesztíciónak tekintik, nem kiadásnak, és ha az invesztíció megtérülhet, akkor megcsinálják, a Vista + Office 2007 esetében pedig nem látom, hogyan nem térülhet meg, hiszen olyan új lehetőségeket nyújt majd a jövőben, hogy szinte fejből lehet tudni, hogy megtérül. Azok a "cégek" amelyek az IT-t kiadásnak tekintik, biztos majd kivárnak, de ez tiszta veszteségük lesz, és a végén őkis majd átállnak, mert az az XP-n nem fog működni (vagy korlátokkal) az új alkalmazások zöme. Nem szabad elfelejteni, hogy az új gépek Vistával érkeznek majd és egy idő után ez már elég userbázis lesz a Vista alkalmazások fejlesztéséhez, aztán persze a 64 bit sem marad kihasználatlanul, és az XP 64 biten csak "számítási hiba" szintjén van. És egy nagyon fontos dolog ami miatt a Vistát a cégek telepíteni fogják a Longhorn Serverel való párosítás (amikor majd megjelenik a Longhorn Server), ugyanis egy csomó olyan dolog lesz majd amelyekben ez a páros elképesztő alkalmazásokat, megtakarításokat és biztonságot fog nyújtani a meglévő Server 2003 & XP párhoz képest.

    Szóval szerintem érdekes évek előtt van az IT, az MS "Ready for a New Day" marketing blablabla nagyon fantasztikusan lett kiválasztva és az MS mindenki tudja és elismeri nagyon jó marketing gépezet, de ettől függetlenül azt hiszem a kampány üzenete ebben az esetben igaz is. És nem szabad elfelejteni, hogy a Vista (Longhorn) technológiákra sokkal jobb interoperabilitás jellemző a Linux-al (és a többi nem MS technológiákal) ami az open source terjedését figyelembe véve szintén nem elhanyagolható dolog és ami mégegy dolog aminek az eredménye szintén az öreg XP Vistára váltása lesz.
  • BStage #15
    elő kéne szedni pár 2001-es topicot, az xp megjelenéséről. A sok "szakértő" ugyanezt a sok sületlenséget nyomta ott is, uristen micsoda gépigény, a kutyának sem fog kelleni, belebukik a ms, a win 2000 is mindenre elég (hátmég a linux) aztán csak eladott ez a buta microsoft egy pár darabot az xp-ből is. (kb. 400 milliót?)
    A vista-val is pont ugyanez lesz.

    amúgy meg ideje lenne felfogni, hogy az ajánlott hardverkövetelmény nem az oprendszer futtatásához kell, hanem az adott időpontban a legnagyobb gépigényű programok futtatásához...