Berta Sándor

Szakemberek a nyílt forráskódú szoftverekért

A Gazdasági Fejlesztési Bizottság (CED) nevű szervezet a legújabb tanulmányában a nyílt forráskódú szoftverek és a szabad szabványok alkalmazása mellett foglalt állást. A CED azt szeretné, ha a politikusok és a pártok is felismernék, hogy micsoda előnyökkel jár az ezekre a megoldásokra való átállás.

A Gazdasági Fejlesztési Bizottság egy független szervezet, amelynek jelenleg kétszáz vállalatvezető és egyetemi igazgató a tagja. A most nyilvánosságra hozott 72 oldalas dokumentum készítői többek között megállapítják, hogy azokban az országokban, ahol kiemelten kezelik a szellemi tulajdon védelmét, illetve erősítik a szerzői és a szomszédos jogi törvényeket, ezzel a lépéssel a gazdasági fejlődést és a szoftverpiaci innovációkat akadályozzák meg vagy teszik lehetetlenné a törvényhozók.

A szakemberek szerint a gazdasági fejlődéshez egyértelműen a szabad szabványokra, az innovációra és a nyílt forráskódú szoftverekre van szükség, valamint az olyan megoldásokra, mint például a világ számos nyelvén, köztük magyarul is elérhető Wikipedia ingyenes online lexikon. Bár a CED tagjai elismerik, hogy egy hagyományos szabvány vagy szoftver is lehet sikeres, ám mindig fennáll a veszélye annak, hogy egy párt vagy érdekcsoport megpróbálja a saját javára fordítani azt, a maga pozícióit erősíteni. Ráadásul sokkal nagyobb fejlődést lehetne elérni, hogy ha számos, a magántőke előtt elzárt szabványt nyílttá tennének az államok kormányai, illetve a multinacionális óriáscégek.

A legfontosabb az lenne, hogy a világ kormányai és óriásvállalatai megértsék: nagyon jól megférnek egymás mellett a nyílt forráskódú és a kereskedelmi forgalomban kapható szoftverek, vagy az ingyenes és a kereskedelmi célú megoldások. Ezek ugyanis jól kiegészíthetik egymást és gyakorlatilag maradéktalanul kielégíthetik a felhasználók igényeit.

El kellene például felejteni, hogy egy területen vagy egy pályázatban monopolhelyzetben szerepel egy cég, de azokat a módszereket is el kellene temetni, amikor egy kormány az állampolgárokat egy meghatározott hardver vagy szoftver megvásárlására sarkall és a többi megoldásról mélyen hallgat. Ez ugyanis nem szolgálja a piaci versenyt. Kérdés, hogy ezeket a tanácsokat megfogadják-e és ha igen, milyen mértékben a multinacionális cégek és a kormányok. Talán egy próbát megérne...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Jópár játéknak van Linuxos változata. Ha jobban elterjed, még több programot fognak erre is kiadni.
  • h4x0r #7
    Geek OS-nek ne nezdd a fogat :)
  • Dj Faustus #6
    "a gond ott kezdodik, hogy 11 eves Pistikenek DOS-t tanitanak az oskolaban, holott az egy doglott, operacios rendszer..ha *nix-el kezdenenek, nem lenne ennyi antitalentum.."
    Általában inkább Windowst (bár azt is csak felhasználói szinten). DOS-t már nem sok helyen oktatnak (bár van rá példa; no meg én és velem körülbelűl egykorú/nálam idősebb sorstársaim ezt is tanulták ami nem rossz dolog - kicsit komolyságra oktat a shellhasználat).

    A *nix rendszereket alap(?)/középfokú oktatásban oktatni - talán meg lehetne oldani, attól függ milyen szinten. Felhasználói szinten, GUI-s környezetben még csak-csak - a kérdés az, hogy az átlaguser mennyire fogja használni a munkájában, otthon. No meg ha lennének annyira a *nix rendszerek felhasználóbarátak, otthoni/irodai használatra optimalizáltak, hülyebiztosak akkor meggondolandó 5let lenne.
  • jzombi #5
    Akkor nektek még mázlitok volt. Nekünk csak MS Paint, Office, meg kis Commenius Logo programozás címén...
  • h4x0r #4
    Tja, mi meg normalis tanart kaptunk, de csak TurboPascalt tanitottak. FreePascal, netan Delphi? Neeeem.
  • erb #3
    a gond ott kezdodik, hogy 11 eves Pistikenek DOS-t tanitanak az oskolaban, holott az egy doglott, operacios rendszer..ha *nix-el kezdenenek, nem lenne ennyi antitalentum..
  • BlueGold #2
    Már folyik a proba:Sulinet-es számítógép + Linux + Open office + stb.
    Haza érkezés után, a 11 éves Pistike megkérdezi ezen milyen kernel van? Megy rajta az NfS-Most Wanted?
    Miért neeem megy ?
    Kisérlet befejezve, XP telepítve.
  • sbela #1
    Hát ez igazán szép elmélet.
    "egy próbát megérne..."