Berta Sándor

Egérmozgatás helyett orrirányítás

Dimitrij Gorodnicsnij, az ottawai Információ-technológiai Intézet munkatársa szerint az új módszer lényege, hogy egy kamerával összekötött szoftver segítségével lehetőség nyílik arra, hogy az egerünket az orrunk mozgatásával irányítsuk.

Akár mozgássérülteknek, de az egészséges, ám fáradt felhasználóknak is ajánlja új termékét egy kanadai kutató. Az egérrel való klikkeléseket a bal és a jobb szemünk mozgatásával, illetve például pislogással végezhetjük el. Az orrirányítású ellenőrző-irányítórendszert a szakember stílszerűen Nouse-nak nevezte el. Az új módszert bárki használhatja, nem csak azok, akik esetleg nem tudják mozgatni a kezüket (mozgássérültek, végtag-amputáltak stb.), hanem azok is, akiknek mindkét kezük foglalt.


A program először kalibrálja magát, vagyis a kamera segítségével egy állóképet készít a felhasználóról, majd a képből kivágja az orr körüli arcfelületet és az orrhegyet ábrázoló képrészletet és elraktározza. A kamerával a szoftver a későbbiekben csak a felhasználónak ezt az arcrészét figyeli.


A 2D-s alkalmazásokhoz egy, a 3D-sekhez két webkamerára van szükség. A második webkamera azért kell, hogy meghatározható legyen a 3D-s térben az orr hegyének a mindenkori pontos helye. Utóbbi esetben a felhasználónak kissé előre-hátra kell mozgatnia a fejét, hogy így segítse a kamerák és a szoftver munkáját. Dimitrij Gorodnicsnij úgy véli, hogy az orr használata egy új lehetőséget is nyithat, például a számítógépes játékok irányításában.

A Nouse körülbelül 4,7 MB méretű demószoftver-csomagja már letölthető az intézet honlapjáról és a program kipróbálható verzióján kívül még egy 3D-s irányítómodult és egy orrfestő-alkalmazást is tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #61
    Azt majd meglátjuk úgy 50-60 év múlva... ;)
  • dez #60
    Ha jól vettem ki, az előző verzióban még mindegy volt, hova klikkelsz, a kereszt számított. Tehát ezt "véletlenül" írta bele. :)

    Nem tudnád feltenni valahova a programot? Vagy le lehet már valahonnan tölteni?
  • Mice #59
    az orrommal esetleg fogok hadonászni még egy 2nd try miatt, de hogy magamba beszélni nem fogok az tutifix
  • Mice #58
    a readme-t nem néztem a progiban viszont úgy írták "anywhere on your face" emiatt gondoltam

    btw mi a manónak a kereszt ha az egérklikk a fontos

    az a célkereszt nekem segít? azt hiszik nem tudják merre az orrom?
  • dez #57
    Ez az orros dolog tényleg korlátozott, de a szemes vezérlésnek több értelme van, mivel lényegében most főleg arra kell az egér, hogy odavigyük, ahova épp nézünk... De a pislogásos duplaklikk kissé idegbeteg dolog, szóval szerintem még egy darabig megmarad az egér, csak pl. lesz egy opcionális lehetőség, hogy akinek van kamerája, átválthat a "kurzor" szemes irányításra, de az egérgombok hasonló kiváltása egy al-opció lesz.
  • Laci #56
    Najóh, megint rám jött a nosztalgia hangulat, kicsit megpróbálom megint visszafogni magam...:)
  • dez #55
    Nincs túl sok köze. Esetleg egyes részei (hangképzési algoritmusok, esetleg programrészek is) közös forrástól eredhetnek, mivel ezt egy külső cég csinálta, és lehet, hogy a MS is kapott belőle valamit.

    Hát nem tudom, de az annak a figyelembe vételével is nagyon lassúnak számított (és az is volt), hogy értelmezős volt még, nem kompileres.
  • Laci #54
    Szerintem meg ez a beszéd-meg orrirányított számítógéphasználat valószínűleg nem fogja nagyon felváltani az egeres megoldást, tényleg csak 'kisegítő lehetőség' vagy néhány más eset lehet az indok rá, mert egy könyvtárban ez:)) Háát nemtudom.. Csak már néhány hónappal ezelőtt valaki okoskodott a médiában, hogy el fog tűnni az egér, meg a billentyűzet, felváltja a beszédvezérlés. Na majd ellátogatok számítástechnika tanfolyamokra, tantermekbe, irodákba, könyvtárakba, hogy a zajszintet megmérjem:))
  • Laci #53
    Sorry. Szerkesztőt írtam... De a szerkesztő tény hogy nem az egész programot jelenti, természetesen azért lehet oda írva a 'Microsoft Corp.' mert az egész programot ők csinálták. Nem is arra értettem, hanem a Basic-ban megírt programra, amit lehet hogy úgyszintén az MS írt, de annak már az MS beszélőgépéhez talán nincs sok köze... De persze nem biztos, lehet a fantáziám nagy megint:))

    [Tényleg OFF]
    "Azért volt olyan rohadt lassú..."
    Hogy hogy? Ehhez mondjuk már tényleg nagyon nem értek. Mitől lett az lassú? Annak idején az m$ ilyen dolgokban egész jó volt (pl 4kbyte-os BASIC -> valszeg akkor még nem aknázták ki az "üzlet", meg a "trükkök" adta piaci lehetőségeket)...
    []
  • dez #52
    (Talán így próbáltak keresztbe tenni. Még jó, hogy hamar megjelentek normális C, és egyéb fordítók. Mondjuk akkor az asm volt a legkedveltebb.)