Berta Sándor

Felgyorsítják az európai digitális könyvtár programot

Az európai digitális könyvtár program az elmúlt hónapokban kicsit a feledés homályába merült. Az Európai Bizottság azonban a projekt felgyorsítását szeretné elérni. A testület ehhez most a tagállamok támogatását kérte.

A cél annak elérése, hogy a jövőben bármelyik európai uniós tagország állampolgára bármikor hozzáférhessen az interneten is az európai kultúra és művészet legfontosabb remekműveihez és alkotásaihoz. Az Európai Bizottság (EB) szerint a program megvalósulásával új impulzusokat kaphat az európai információs társadalom, a kultúra, az oktatás és a turizmus. Az ötlet korábban Jean-Noel Jeanneney-nek, a francia Nemzeti Könyvtár elnökének a fejéből pattant ki, mondván miért ne lehetne létrehozni egy európai digitális könyvtárat is - válaszul a Google könyvdigitalizálási programjára.

A tervek szerint az Európai Könyvtár (TEL) honlapján bárki több nyelven is kutathatna bármelyik nemzeti tagkönyvtár katalógusában. A projekt azonban jelentős lemaradásban van a Google Book Search programjához képest és ezért az Európai Bizottság most kampányt indított.

"A legfontosabb, hogy a tagországok támogassák a TEL létrehozását, azért, hogy az eddig csak papíron és analóg formában meglévő kulturális örökségünket (könyveket, filmeket, képeket, festményeket, filmeket, hanglemezeket) digitalizálni tudjuk" - áll az Európai Bizottság ajánlásában. Az európai uniós tagállamoknak elsősorban nagy digitalizálási központokat kell felállítaniuk és kapcsolatokat kell kiépíteniük a különböző kulturális intézmények között. Nemcsak pénzre van szükség, hanem komoly szervezőmunkára és odafigyelésre is.

Az EB szerint a programra 2010-ig körülbelül 200-250 millió eurót kellene fordítani. A bizottság az eContentplus program költségvetéséből 60 millió eurót biztosít, a fennmaradó összeget a jelenlegi tagországoknak kellene összedobniuk. A tervek szerint 2008-ig 2 millió, míg 2010-ig 6 millió európai művet digitalizálnak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #2
    "minél több közös, EUs dolog legyen"

    Jól beszélsz.
  • PíszLávJuniti #1
    Érdekes hogy eddig jópár ebook site-ot becsukattak, mostmeg hiányzik nekik a digitalizált anyag.. Ennekellenére támogatom, minél több közös, EUs dolog legyen. Végre valamiben haladjunk együtt előre.