Gyurkity Péter

Itthon és világszerte is nőtt a szoftver­kalózkodás

A Business Software Alliance és a International Data Corp közös, az egész világra kiterjedő tanulmánya szerint tavaly némileg csökkent a kalózszoftverek aránya, de nőtt a másolatok terjesztéséből származó bevételkiesés.

A kalózmásolatok aránya mindössze 1 százalékkal, 36-ról 35 százalékra csökkent, míg az ebből származó kár globálisan 29 milliárd dollárról 33 milliárdra ugrott, így a a szoftvercégeket képviselő szövetség szerint a kalózkodás továbbra is súlyos fenyegetést jelent a vállalatokra nézve. "Napjainkban minden harmadik szoftvert illegális úton szereznek be a felhasználók. Az ebből származó bevételkiesés világszerte hátrányosan befolyásolja a nemzetgazdaságokat - minden egyes illegálisan beszerzett példány adókiesést, és a munkahelyek elvesztését okozza, illetve megfosztja a gazdaságot a növekedési lehetőségektől" - jelentette ki a közleményben Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.


Az illegális szoftverhasználat aránya régiókra bontva

A tanulmány összegzése szerint tavaly 59 milliárd dollár értében találtak gazdára különböző szoftvertermékek, ami szép növekedést jelent az egy évvel korábbi 51 milliárdhoz képest - a képet némileg beárnyékolja, hogy összesen több mint 90 milliárd dollár (2003-ban még 80 milliárd) értékben telepítettek fel szoftvereket a számítógépekre, így a hivatalos szoftverek mellett a kalózmásolatok is terjedőben vannak. A végső számítások szerint mintegy 33 milliárd dollárra tehető a bevételkiesés, bár ebben szerepet játszik a dollár gyengélkedése is, amely amúgy is csökkentette a szoftvercégek bevételeit.


Bal oldalon a 20 leginkább érintett ország, jobb oldalon a "legjobbak" - egyértelműen látható, hogy előbbiek a világ legszegényebb országai között vannak

A tavalyi év során 37 országban csökkent, 34 országban azonban nőtt a kalózkodás jelentősége, míg további 16 országot illetően nem mutatkozott jelentős eltérés az egy évvel korábbi állapothoz képest. Talán nem meglepő, hogy hazánk a növekedést felmutató területek közé tartozik - a BSA itthoni részlegének közleménye kihangsúlyozza, hogy a régióban - több éves csökkenő tendencia után - egyedül Magyarországon nőtt a kalózszoftverek aránya, mégpedig 2 százalékkal. A jelenleg 44 százalékos arány így már 9 százalékkal haladja meg az Európai Unió tagországainak átlagát, míg a magyar IT iparágat ért veszteség 96 millióról 126 millió dollárra nőtt.


Az Európai Unió országai - bal hasábban a 2004-es, jobbra a 2003-mas adatok

"A BSA még aktívabb tevékenységének szükségességét jelzi, hogy a tavalyi évben - amikor visszafogottabb volt a jelenlét - jelentősen megnőtt az illegális szoftverek aránya" - jelentette ki a tanulmány eredményére reagálva Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország szóvivője. "Ezzel Magyarország távolabb került attól a célkitűzéstől, amely szerint a csatlakozásunk után néhány évvel elérjük az Európai Unió átlagát. A BSA 2005-ben ezért még nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a vállalkozások legalizálják szoftvereiket."

Figyelembe véve, hogy a magyar IT piac méretét szakértők 10 milliárd forintra becsülik, a szövetség közleménye szerint "a 2%-os növekedés jelentős veszteséget jelent, nemcsak az IT iparág, hanem az egész nemzetgazdaság számára". A szövetség lobbizásának célja, hogy a magyar gazdaság szereplői, a kormányzati szféra és a hatóságok is figyelembe vegyék, hogy az alacsony illegalitási arány számos gazdasági mutató javulását eredményezi (beruházások, foglalkoztatottság), új lehetőséget és előnyöket teremt az informatikai ágazat és az egész gazdaság számára, valamint elősegíti a jelenleg még a fekete gazdaságban képződött jövedelmek legalizálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #37
    Elsődlegesen a BSA-soknak kéne elolvasni. Vagy iskolába iratni azt aki a BSA statisztikáját összeállította.
  • vax #36
    Amit ajál elolvasásra Cat társunk tegyétek meg, nagyon jó.
  • vax #35
    Ezt hogy a francba számolták ki? Ennek kicsit "hasra" ütés szaga van.
  • Laci73 #34
    Anyu, én szoftverkalóz vagyok?
  • Cat #33
    ÉRDEMES EZT IS ELOLVASNI: http://www.sg.hu/cikkek/37125
  • h4x0r #32
    Meg ugye, ezt nem lehet elegszer ismetelni, nem mindenki, aki nem vesz sw-t a gephez hasznal illegalis sw-t. Tudom, tudom, kevesen vagyunk...
  • fanatic #31
    Nem tudom, hogy miből gondolják a 44%-ot!?
    Nézzük meg, hány alaplapot és szoftvert vesznek!
    Szvsz az illegális szoftver 95% körül van!
  • Capra Ibex #30
    "Ezzel Magyarország távolabb került attól a célkitűzéstől, amely szerint a csatlakozásunk után néhány évvel elérjük az Európai Unió átlagát. A BSA 2005-ben ezért még nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a vállalkozások legalizálják szoftvereiket."

    Van egy ötletem. A kedves kib*szott BSA oszlassa fel magát és az így felszabaduló pénzből vegyenek mindekinek wint :)). De leginkább fektessék be valami gazdaságot fejlesztő programba (nem számítógépes :p)/ cégbe. Hogy elérjük az EUs átlagot. Átlagfizetésben!!

    (Hogy lehet valakinek ekkora pofája mit pl ennek ****** **** **** BSA-nak és embereinek? ) (Óoooóó... IP Logged )
  • pemga #29
    Első gondolatom: sponsored by Deutsche Telekom? :). Könyörgöm, ezek a szinek :)).

    Egyébként nem értem miért nyomják a nemzetgazdaság vonalat, nem azért lettünk EU, hogy összefogjunk; mivel külön-külön túl kicsik vagyunk US-el (és/vagy Ázsiával, bocs ez így túl homogén lett) szemben?!?

    A feldobott számok pedig simán mérési hibahatáron belül vannak, nálunk egy választási eredmény exit-poll mérése is sokkal nagyobb szórással bír :D, úgyhogy nem hiszem, hogy messzemenő következtetéseket lehetne levonni belőle. Mondjuk úgy: stagnál.

    Én továbbra is úgy érzem, hogy az egyedi, cégre szabott IT cuccok jelentik a piac jelentős részét, amihez képest a végfelhasználóknak eladott dobozos cuccosok jóval kisebb részt képviselnek. Erre tudnak valami számot mutatni?
  • NeoMaN #28
    ez is mekkora LOL. ma jó napot szereztek nekem az SG cikkek. :ÐÐÐ
    Nahááát, Zimbabwében és Nigériában kalóz szoftvereket használnak! LOOOOL
    Az országban lévő 5 PC-ből 4-en illegál windows van? :ÐÐ
    Arról nincs adat, hogy a jobb oldali táblázatban lévő államok mennyit "nyúlnak le" a bal oldaliaktól? He??
    Micsoda világ máez vazz. Má azt is rányomják ezek a tetvek az éhező országora, hogy warezolnak. Beszarás... :ÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐ