Napi Online

Felnőtt korba lép a digicampiac

Nem tudja tartani száz százalék feletti éves növekedési ütemét a digitális fényképezőgépek értékesítése, ezért újítaniuk kell a piac szereplőinek.

Bedobta a törölközőt a digitális kamerák piacán a Konica Minolta, a cég az idei év második negyedétől már nem kínál fotómasinákat, a továbbiakban fénymásolói, nyomtatói és egészségügyi berendezései értékesítésére koncentrál. A több mint százéves japán vállalat - amely az elmúlt évekig harmadik volt a fotófilmek világpiacán - nem az egyetlen áldozata a digitális fotózás felfejlődésének.

Az amerikai Kodak például tavaly 1,4 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, mivel még csak a feléig jutott annak az átszervezésnek, amelyben leváltja hagyományos fotótechnológiáját digitális rendszerekkel. A japán Fuji Photo Film - a Kodak után a világ második filmszállítója - azt volt kénytelen tapasztalni az elmúlt évben, hogy tradicionális üzlete a vártnál sokkal gyorsabban omlik össze - derül ki a The Economist összefoglalójából.

A digitális fényképezés nagyjából egy évtizeddel ezelőtt jelent meg, s oly rohamos tempóban terjed, hogy mára szinte teljesen kiszorította a piacról hagyományos, kémiai alapú versenytársát. A helyzet azonban a következő években megváltozik: az új termék piaca elérte felnőtt korát - viszonylag telítetté válik -, ami azt jelenti, hogy az eladott darabszámot tekintve a 2000-2005 közötti 670 százalékos növekedési ráta 2009-ig évi 26 százalékra lassul. Ezzel eléri az évi százmillió darabos értékesítést, ám az árak brutálisan esni fognak, így a gyártók bevétele az idei évi maximumról, körülbelül 18,3 milliárd dollárról 16,2-re esik 2009-re.


Az International Data Corp. IT-piackutató szerint a világpiacot a Canon vezeti, 18 százalékos részesedéssel, második a Sony 15 százalékkal, harmadik a Kodak 12-vel. A kereslet élénkítésének nyilvánvaló módszere lehet a lehetséges vevők meggyőzése arról, hogy cseréljék újabb, jobb masinára digitális fényképezőgépüket. Ennek jegyében a Sony megszerezte a Konica Minolta egyes technológiáit, amelyek segítségével hamarosan tükörreflexes (singe-lens leflex, SLR) digitális gépcsaláddal lép piacra. Ezzel olyan hagyományosan erős SLR-specialistákkal akaszt bajuszt, mint a Nikon és az Olympus, ráadásul - ha igazak a piaci pletykák - ezen az új fronton is találkozhat hagyományos hazai ellenfelével, a Matusushitával, illetve a koreai Samsunggal, amelyek szintén tükörreflexes digitális fényképezőgépeket készülnek forgalmazni. A Canon eközben teleobjektívekkel mint kiegészítőkkel erősít.

Érdekesség, hogy a Kodak Észak-Amerikában azzal tudta megőrizni piacvezető helyét a Canon és a Sony előtt, hogy olcsó, egyszerűen kezelhető fényképezőgépeket kínált, sok esetben fotónyomtatóval együtt. Ezért ez a gyártó azzal tudja további vásárlásra ösztönözni korábbi vevőit, hogy újabb az életüket megkönnyítő kunsztokat kínál nekik, például a printereket, illetve az internetet és a kamerákat vezeték nélkül összekapcsoló Wi-Fi-csatolókat.

Emellett a Kodak - és a Fuji - ráharapott a fotókioszk bizniszre is, azaz olyan helyek kialakítására, ahol a felhasználók könnyen, gyorsan elkészíthetik képeik nyomtatott változatát. Persze itt is megjelent a verseny, a Hewlett-Packard szintén fantáziát lát ebben az üzletágban, illetve nagy kérdés, hogy mennyi fotót akarnak majd az emberek nyomtatott formában a kezükbe venni, mennyire terjed el, hogy inkább elektronikus levélben küldözgetik azokat egymásnak vagy internetes oldalakra helyeik fel "képzőművészeti alkotásaikat".

A digitális fényképezés egyik mellékterméke, hogy irtózatos mennyiségű fotó készül. Ez újabb üzleti lehetőséget hordoz magában, hiszen előbb-utóbb valószínűleg felmerül majd az igény a felhasználókban képeik megfelelő archiválására, tárolására. Az erre kialakítandó merev és hajlékony lemezes megoldások azonban nem csupán a fotópiac gyártóinak fantáziáját mozgathatják meg, hanem a tárolással foglalkozó szakcégekét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerymix #12
    G_ArchAngel: Engem érdekelne a k750 ha még megvan. Dobj nekem lécci egy mailt az [email protected]. Köszi! Üdv: Gery
  • balazsm78 #11
    Ahogy mondani szokták, minden mindennel összefügg. Digitális gépek, kompakt gépek, tükör reflexes gépek. Foto kioszk, foto nyomtató, festék patron, cd,dvd, extra teljesítményű merev lemez, nagy méretű monitor, gyors internet. stb... Valóban egy komplett iparág komplexum.
  • Skynet #10
    Mind mind lószar...
    Neh:
    http://www.wapzona.hu/index.php?kategoria=hirek&id=1200

  • fade2black #9
    d30/d60 más árkategória. megisszünt.
    de a D30 a 2500-3000$ val seholsincs képminőségben egy 30dhez képest ami ugye 1400$.
  • Lateralus #8
    Ez a kategória külföldön is egyre olcsóbb, bár az utóbbi időben nagyon lassú az indulóár csökkenése. A hazai árat felesleges idevenni, mert közben volt áfa csökkentés, meg EU csatlakozás (-vám). Ettől függetlenül a gépek USA nyitóárai jelentősen estek.

    D30 - 2500-3000 dollár
    D60 - 2000 dollár
    10D - 1500 dollár
    20D - 1500 dollár
    30D - 1400 dollár

    (Dpreview adatok)

    Szubjektv képminőség alapján nekem a D30 képe jobban tetszett, mint a mai 30D minősége. Bár a 30D tényleg sokkal fejlettebb és gyorsabb, felbontásban is jobb.
  • G_ArchAngel #7
    nem emlékszem az akkori USD/HUF váltószámra, de az EOS D30 800.000.-HUF volt anno..., most az 5D ennyi...
  • fade2black #6
    megaszondtam
  • fade2black #5
    igazábó azvan, hogy pl d30, 10d, 20d, 30d kategória indulóára $1300-$1400volt anno és most.
    csak euro/dollár nemannyi mint anno.
    ergo ftban sokkal drágább.


    Azmár máskérdés, hogy most $1300ért sokkal többet kapunk mint anno. Egy 30d szinte már máskategória akár képminőségre is mint egy d30.
  • G_ArchAngel #4
    jó olyannak osztani az észt akinek a vásárlási stílusát nem ismered, igaz?

    nekem pl. az EOS digitális szériából két gépem nem volt: 300D és 1D - így semmilyen tapasztalattal nem rendelkezem az árakat illetően...
    kompaktjaimat nincs is kedvem felsorolni, mellettük közel féltucat analóg vázat...

    tudod, nekem semmilyen tapasztalatom nincs...

    de egyszerűbb tudod mennyiért vettem anno a Panasonic FZ10-et? És most nézd meg az FZ50 árát - na, pont ennyiért és ez 4 éve volt cirka...

    jelenleg a legjobb kamerával szerelt Nokia N73-at használom egy K750 mellett, tudásuk közelébe sem ér egy 5 éves 2mpixeles Olympus kompaktéhoz...

    én ezt vásárlóként nézem, nekem ugyanannyit kell fizetnem, mint 5 évvel ezelőtt (Ausztriából behozott 300D annyi volt, mint egy 350D, szinte értékelhetetlen különbséggel), az messziről leejtem, hogy egy kereskedő mennyire keresi agyon magát vele, mertha ez annyira rossz üzlet lenne, akkor nem nyílnának egymásra az erre specializált üzeletek...

    (végül a folyamatosan eső gépárakra: azért vettem 5D-t az 1Ds mark II helyett, mert véletlenül 500 dollárt esett "felfelé az ára")
  • Mezcalero #3
    Ezt enyhén szólva is rosszul látod, vagyis hülyeség amit leírtál! A gépek árai folyamatosan esnek. Ami a legjobban mutatja hogy folyamatosan nőnek az eladott darabszámaink és a bruttó árbevételünk pedig alig nő. A nyereségességéről nem is beszélve. Meg egyébként a cikk nem szól semmit a kamerás mobilokról, ami egy-két éven belül MP3 lejátszóval kombinálva a kompakt fényképezőgép kategóriát ki is szoríthatja teljesen, vagyis 2009-re teljesen átalakulhat a piac.