CW Számítástechnika

Visszaesés előtt a digitális fényképezőgépek piaca

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb jelentése szerint a piac igen gyorsan telítődni fog, s csupán két év múlva már lejtmenetbe kerülhet.

Kissé borús képet fest a közeljövő digitális kamera piacáról az IDC legújabb előrejelzése. "A digitális kamerák nem lesznek olyan széles körben használtak, mint a filmesek, mivel a gyártók a képességekkel vannak elfoglalva ahelyett, hogy a piacot rendszereznék" - mondta Chris Chute, az IDC elemzője. "Jutalmuk a piac növekedése volt, azonban ha már egyszer megtöltötték ezt a vödröt, nem lesz egy másik, melyet szintén megtölthetnének" - tette hozzá.

A legtöbben még mindig úgy tekintenek egy digitális kamerára, mint egy PC-perifériára, kiegészítőre, így a digitális képrögzítő eszköz nem érheti el végső célját, a filmes kamerák leváltását. A felhasználók már nem a megapixelek számát figyelik egy új digitális fényképezőgép megvásárlásakor, a hangsúly az egyre csökkenő árra helyeződött át. Az átlagos eladási ár az elmúlt év végi 340 dollárról 295 dollárra csökkenhet 2005 végére, 2009-ben pedig már csupán 200 dollár körül alakul majd. Bár az előrejelzések szerint az eladások 2006-ban is erősödhetnek, akár 94 millió kamera eladását realizálva, 2007-től a piac csökkenésbe mehet át.


Az IDC szerint 2009-ben már csak 82 millió digitális kamera fog majd gazdára találni. A piackutatók szerint a gyártóknak nincs más választásuk, mint hogy átgondolják a digitális kamerák piacával kapcsolatos terveiket az elkövetkezenő 18 hónapban. A piacot jelenleg a Canon vezeti, akit a Sony, a Kodak, az Olympus követ a sorban.

Az amerikai Photo Marketing Association szervezet februárban közzétett jelentése szerint a digitális kamerák forgalmi növekedése 13 százalékra csökken az idén az USA-ban, mivel a piac egyre telítettebbé válik a közel egy évtizedes, elképesztő erősödés után. Az utóbbi három évben a növekedés egyaránt 30 százalék feletti volt.

Az RBC Capital Markets piackutató részlegének becslései szerint tavaly világszerte 75 millió digitális fényképezőgép talált gazdára, ami 45 százalékos fellendülés 2003-hoz képest. Az idén 90 millió termék eladása várható, ami 20 százalék növekedést jelent. Az RBC is egyetért abban, hogy Észak-Amerikában, Európában és Japánban már kezd telítődni a piac, azonban a Távol-Kelet még nagy lehetőségeket rejt magában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • babajaga #7
  Óriási a túltermelés és a gagyi ezzel egyenes arányban nő.Láttam borzalmasan pocsék gépet ami pld Fuji és Canon alkatrészekből állt. Persze a legjobb alkatrészekből is lehet rossz gépet összerakni.
 • LowEnd #6
  Az optika, fényérzékenység és színhűség sokkal többet ér szerintem mint a gagyi 4-5-6-8 megapixel.

  Ebben szerintem tényleg jobb a canon és nikon mint a yakumo, panda és HP :-)

  tudom nem erre gondolsz, de ha a képen 20% hiba van, az bizony idegesítő.

  Én szeretem ha minden képem pengeéles, nyomtatható, szinhű.
 • Hegyikecske #5
  Nem csak a kép minőségben lehetnek eltérések, bár ha abban vannak az a legnagyobb hiba. Én a HPről csak rosszat hallottam eddig, A Samsungról se sok jót viszont azért az eltérés télleg nem sok lehet VISZONT akkor még ottvan a sok extra, kezelhetőség, funkciók szoftverek, mellékelt kellékek, bővíthetőség stb...
 • linyi #4
  Power,
  ezt a "fényképezőgépet csak fényképezőgép gyártótól" dumát én már korábban hallottam, akkor úgy szólt, hogy "cipőt a cipőboltból". Mivel ez utóbbit reklámként használták, azóta minden reklám szakember ezt használja elrettentő példának. A Te mondatod csak suttogó propagandaként terjed, de mivel ostobaság, fénysebességgel. Ha megnézel bármely két kommersz pl. 4 MP-es és 3x-os optikai zoom-os gépet, nagy valószínűséggel a velük elkészíthető legtöbb kép ugyanolyan minőségű lesz. Nagyon kell keresned a magyar piacon olyan gépet, ami 10-20%-nál nagyobb mértékben marad el az átlagtól, vagy amelyik ettől ennyivel kiemelkedik.
  .
  Nem vagyok nagy HP rajongó, a digitgépeik szerintem sem a legjobbak, sok rosszat hallottam a megbízhatóságukról, de ha a Nikon/Canont 100%-nak veszed, akkor a HP sem rosszabb 80%-nál. Hangsúlyozom, a kommersz, 200 ezer forint alatti digitgépek kategóiájában.
 • HyBrYd #3
  De gyárt még. Csak nem nagyon verik nagy dobra.

  Camera-Museum
 • Power #2
  "A legtöbben még mindig úgy tekintenek egy digitális kamerára, mint egy PC-perifériára, kiegészítőre, így a digitális képrögzítő eszköz nem érheti el végső célját, a filmes kamerák leváltását."

  Ha nem hagyományosan fotózással foglalkozó gyártótól vesz az ember gépet(pl. HP), akkor joggal gondolhatja így(de ezek az emberek azok, akik megvesznek minden, szir-szart, mert azt láttk vkit aki hallotta, hogy jó).
  Ők nem digigépet vesznek majd az elkövetkezőkben, hanem újabb-és újabb telefont, amiben ott lesz egy kis bugyuta digigép, de lehet vele villogni.

  A nagy fotós gyártók valóban "fényképezőgépet" adnak.
  Vitattom, hogy nem váltja le(pár speciális területet kivéve)
  A Cannon már egy ideje nem gyárt filmes gépet.
 • Flashy #1
  gondolom azér nem érte őket meglepetésként hogy az emberek nem fogják örökké ugyanolyan ütemben venni a fényképezőket :)