MTI

Rekord forgalom a digitális ­gé­pek piacán

A digitális fényképezőgépek forgalma rekord szintet ér el az idén. Világszerte mintegy 100 millió darabot értékesítenek - jelzi a nürnbergi Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) piackutató intézet.

A forgalom ezzel meghaladja a filmes kamerák által valaha elért legmagasabb értéket. A digitális fényképezőgépek forgalmát nem fékezi még a kamerával ellátott mobiltelefon készülékek magas kereslete sem, holott kamerás mobilból nyolcszor annyi kel el mint digitális fényképezőgépből. A két piac között minimális az átfedés a fotók minősége közötti nagy eltérés miatt. A kamerás mobilok legfeljebb két megapixeles képet készítenek, míg a fényképezőgépek átlagosan ötmillió pixeleset, de az objektívek és érzékelőlapkák mérete még jobban kiemeli a képminőségbeli különbséget a fényképezőgépek javára.

A digitális forradalom ellenére is mintegy 30 millió filmes kamera talált vevőre az idén. A legnagyobb forgalmat 2000-ben érte el az ágazat, amikor úgy 70 millió darabot értékesített, azóta a forgalom folyamatosan csökken. A filmes kamerákat és a hagyományos analóg videokamerákat már csak olyan piacokon keresik ahol a digitális készülékek ára még elérhetetlenül magas.

A GfK szerint a lehetőségekhez képest még nem kellőképpen kiaknázott piaci terület a digitális képek nyomatatása. A készített képeknek jelenleg csak töredéke kerül papírra, zömében valamilyen elektronikus adathordozón tárolják őket, illetve elektronikus úton forgalmazzák. A kinyomtatott fényképek fele jelenleg otthoni számítógép nyomtatón készül, míg a másik fele az erre szakosodott szolgáltatóknál. Kifejezetten fényképek nyomtatására alkalmas készülékkel még csak kevés háztartás rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #10
  Általános igazság h nem noname modellt kell venni, a canonnál pédául -szerencsére- nem a képminőségen spóroltak csak a funkciókon
 • DKm #9
  Sztem jobban jársz egy Canon a520-assal. Az nem olyan "ultrakompakt" mint ez. és az 50E bruttóba. nekem is olyanom van. Itt egy teszt a gépről, és ha kell adok képeket.
 • Csaby89 #8
  Hy. Azt szeretném kérdeznio hogy mi a véleményetek a Konica Minolta E500-as digit. fényképezöröl. 40e-ért megtudnám venni. Megér annyit? Vagy esetleg ebben az árkategoriában tudtok jobbat mondani?
 • DKm #7
  Igen hallottam, csak avval az a baj, hogy nem küldik vissza 5 perc múlva a kész papírképet!
 • KM #6
  Internetről hallottál már?
 • DKm #5
  Fogadjunk még nem láttál ilyen nyomtatót. Szinte ugyanolyan mintha előhivatnád boltban. Azt megértem, hogy olcsóbb, de elárulnád hova menjek előhívatni egy képet mondjuk karácsony este amikor mindenki bezár?! Inkább kényelmesen kinyomtatom otthon a melegben 2 perc alatt.
 • Cat #4
  ja, negyedáron megcsinálják mások, de még fontosabb, hogy az előhívócégek sokmilliós gépeket használnak, amik képminősége nem hasonlítható össze egy alsókategóriás fotónyomtatóval
 • KM #3
  Hát, az baromi drága egy képre nézve...
 • DKm #2
  Én is nemrég cseréltem le a jó öreg !1,3! megapixeles gépemet. (Már ideje volt) Vettem egy Canon Ps a520-ast ami most olyan 50 körül van bruttóba. Mindenkinek ajánlom. Volt már pár gép a kezembe, de ilyen szép képeket még egy sem készített. Hogy erősítsem a nyomtatósok táborát: Vettem hozzá egy canon selphy cp400-as fotónyomtatót ami meglepően olcsó, viszonylag gyors, és egyszerű a használata. mellesleg egy kép kb. 100ft-ra jön ki nekem.
 • AgentKis #1
  Lassan jó ár/érték arány áll be ezeknél is. Olyan ami az átlagembernek is elfogadható. Ezért a nagy kereslet, bár szerintem nem a megapixelek számán, hanem az occsó optikákon lenne mit javítani, ja meg az érzékelők sebességén. Igaz, hogy ezeket nem lehet ráírni a hígagyaknak, de az hogy, "6 Megapixel" már vonzza őket, mint legyet a szar. Az is számít, hogy CMOS vagy CCD az érzékelő.