Tóth Kristóf

Digicam: növekvő piac, csökkenő ár

Amíg az eladási darabszám szárnyal addig az árbevétel jelentősen esik a digitális kamera piacon, áll az IDC legújabb jelentésében.

Az IDC piackutató cég folyamatosan figyelemmel követi a kompakt digitális fényképezőgépek és az SLR (tükörreflexes) szegmensek piacát a közvetlen eladás, disztribuciós csatorna, tömeg kereskedelem, bolti eladás és internetes értékesítés szempontjából. Közleményük szerint a magyar digitális fényképezőgép piac ismét kitűnő évet zárt 2005-ben, 30.2%-os növekedéssel és több mint 255 000 darabszám eladásával. Az IDC adatai szerint árbevételben a csökkenő árak egy szerény 2.4%-os, 63.3 millió dollárrra való visszeseést eredményeztek.

"Az analóg készülékek leváltásának folyamata gyorsult az elmúlt évben" - mondta Bacskó Gergő, az IDC Magyarország irodatechnika elemzője. Ez elsősorban a digitális technika fejlődésének és a csökkenő áraknak köszönhető. A magyar digitális piac tovább fog terjeszkedni - tette hozzá Bacskó - különösen hogy Magyarország még mindig el van a maradva a többi közép-kelet-európai országhoz képest az eladások darabszámában.

A vásárlók is váltottak a nagyobb felbontású termékek irányába. 2004-ben a három és a négy megapixeles kamerák dominálták a piacot, kitéve az eladások 68%-át és az árbevétel 61.5%-át. Ezek a számok 2005-re eltolódtak a négy és az öt megapixeles kamerák irányába, ami az eladások 68%-át és az árbevétel 62.2%-át jelentette. Mitöbb, az öt megapixeles eladások a háromszorosára nőttek az elmúlt évhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)