Gyurkity Péter

Az FBI a szolgáltatókkal figyeltetné a netezőket

A Szövetségi Nyomozóiroda első embere szerint az internetszolgáltatók a legtöbb esetben akaratlanul is eltüntetik az árulkodó nyomokat, ezért szükség van a felhasználók nyomon követésére.

Robert Mueller igazgató az IACP (International Association of Chiefs of Police) bostoni konferenciáján beszélt a szövetségiek gyakori panaszairól, amely a szolgáltatók eddigi politikáját övezi. A legtöbb cég ugyanis kizárólag üzleti szempontból mérlegeli a begyűjtött adatok további felhasználásának lehetőségeit, és túlságosan hamar törli a később érdekesnek bizonyuló információkat, amelyekkel pedig a hatóságok nyomon követhetnék az internetezőket. A megoldást ők az adatmegőrzésben látják, és hangoztatják, hogy erre a terroristák és pedofilok miatt van szükség.

"Meg kell találnunk az arany középutat a személyi jogok védelme és hatóságok nyilvánvaló információéhsége között" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a szolgáltatók a legtöbb esetben (akaratlanul) túl gyorsan törlik a fontos adatokat. Az FBI ezzel egyértelműen az adatrögzítés mellett foglalt állást, a jelek szerint nem elégednek meg a jelenlegi gyakorlattal. Itt korlátozott lehetőségeik vannak: bár a szolgáltatók törlik az adatokat, a hatóságok kifejezett kérésére 90 napig megőrizhetik azokat, hogy ezzel segítsék a nyomozást. Emellett kötelesek jelenteni a gyermekpornográfiával kapcsolatos eseteket, de ebben ki is merül a részvételük. Ez nyilvánvalóan szúrja a szemét a kormányzatnak, amely túl sokszor ütközött ezekbe az akadályokba.

A kérdés az Európai Unióban is vitát eredményezett: itt több javaslat a szolgáltatók tiltakozását váltotta ki, főleg miután az Európai Bizottság az ő nyakukba varrt volna minden felelősséget. Ezek a cégek már az adatmegőrzéssel járó rengeteg papírmunkát és költségeket is kifogásolták, és alapvetően ésszerűtlennek tartották az adatok két évig való megőrzésének kötelezettségét. Ez utóbbit, vagyis az egységes távközlési adattárolási tervezetet már februárban megszavazták a tagállamok igazságügyi miniszterei: megőriznék az SMS-, a chat-, az FTP-, a P2P-, az e-mail és az internetforgalom adatait, az előfizetők vezetékes és mobiltelefonszámát, a hívó felek számait, a hívások időtartamát és időpontját is.

Az USA-ban jövőre várható a vita újbóli kibontakozása, és minden bizonnyal az EU-ban is folytatódik majd az egyeztetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • backy #14
    Hát én csak annyit fűznék hozzá, hogy ez is egy eszköz a "hatalom" kezében. Így bárkire ráhúzhatják a epedőt, akit el akarnak tenni láb alól, vagy akit zsarolni akarnak. Ha ezt elfogadják, akkor nem kell lehallgatniuk és megfigyelniük az illetőt, elég ha egy terrorista gépének azonosítójával ellátott gépről intéznek a "kiszemelt áldozat" részére néhány trnazakciót, (banki átutalás, "üzleti levél", stb.) és máris le lehet tartóztatni a fickót.
    Tiszta kommunizmus!
    A PGP meg csak annak titkos, aki nem ismeri a visszafejtő algoritmusokat, hoszen ha tökéletes lenne, az FBI és a CIA lenne az első, aki betiltatná.
  • AgentKis #13
    Hát ez gyönyörű, az a legszomorúbb a számomra, hogy az EU teljesen az amerikai mintát kívánja követni, mint légy a szarszagot. Ezekszerint nekünk is pont annyi eszünk van.
  • immovable #12
    USA The land of freedom! LOL
  • mousee #11
    Szabad ország, szabad emberek. Persze. Lassan már mindent titkosítva kell csinálni a neten... szörnyű, de tényleg...
  • Praetor #10
    A cigányokat is ezért szidják?
  • Vorpal #9
    PS : OpenPGP
  • Vorpal #8
    A közvélekedés, hogy azért szidjuk az amerikaiakat, mert ők gazdagabbak.

    Nekem ez elégtétel.
  • szivar #7
    Szerintem megfigyeltethetik azt amire gondolok. Lassan az ember nem mer kimenni az utcára. Nemhogy sötétedés után, de még fényes nappal sem, és ez megy az amcsiknál is. Neeem a terrarizmus meg a terrorizmus. Nem. A bűnözés. Meg lehet nézni hogy hányan murdeltek meg a terroristák álltal és hogy hányan azért, mert egyszerűen leszúrták||lőtték||agyonverték. Hány ember pusztult meg kábszer túladagolásban és tsaiban? És mégis mi ellen 'harcolnak'? A terrorizmus ellen vazze. Az a nagyobb veszély meg ilyenek. Mellesleg nem semmi hasznot húznak ezen állapotból egyes cégek||szervezetek. Na mindegy hagyjuk, mert szétb*** az ideg ha ilyenekre gondolok...
  • d0n #6
    Hát elmennek ezek a pi***ba! Mit képzelnek ezek az amcsik magukról? Nagyon nagyra vannak magukkal... Az FBI meg bek@phatja
  • Sanyix #5
    Sztem meg "atomot a disznóknak" úgy egészben, nagyon elkanászodott a "szabadság(LOL) országa".