Gyurkity Péter

Az FBI a hackerek segítségét kéri

Többen máris a gyengeség jeleként értékelik, hogy az FBI egyik vezetője a Black Hat konferencián a hackerek segítségét kérte a felderítésben, információcserét ígérve az együttműködésért.

Dan Larkin, a szövetségiek internetes bűnözésre szakosodott IC3 központjának korábbi igazgatója beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóságok új utakat keresnek a kutatók és biztonsági szakértők felé. Elismerte, hogy az új fenyegetésekről a civil szféra olykor előbb szerez tudomást, így a felderítést nagyban megkönnyíthetnék ezek a "bennfentes" információk. Az együttműködést ugyanakkor kétirányúnak képzeli el.

Az idei Black Hat konferencián a beszámolók szerint minden eddiginél több résztvevő jelent meg a hatóságok részéről, számuk olyan nagy volt, hogy ők tették ki a látogatók egytizedét. Mindez fokozott érdeklődést jelez a hackerek, a kívülálló biztonsági szakértők iránt, egyben annak elismerése, hogy a több alkalommal kritizált bűnüldöző szervekre valóban ráfér egy kis támogatás. "A terrorizmussal és kiberbűnözéssel kapcsolatos kritikus információk még azelőtt az önök kezébe kerülhetnek, hogy elérnének hozzánk" - jelentette ki Larkin, aki most az IC3 egyik utódrészlegének első embere.

Többen egyértelműen a gyengeség jelének tartják ezt a megnyilatkozást, hozzátéve, hogy egyáltalán nem meglepő a segítségkérés. "Mindez megerősíti, amit eddig is sejtettünk. Az FBI technikai háttere és tudása elégtelen, ha nem teljesen alkalmatlan a feladatra. Éppen ezért ott és azoktól keresnek segítséget ahol és akiktől csak tudnak" - értékelte a helyzetet a Cnet által megszólaltatott szakértő. Kétségtelen, a Szövetségi Nyomozóirodát számos kritika érte a közelmúltban, még a Szenátus részéről is, amiért több év alatt sem tudták kiépíteni a beígért hatékony informatikai rendszert. Mindehhez a felderítés lassúsága és pontatlansága járul, ami szintén nem javít a szervezet imázsán.

A kétirányú együttműködés az FBI részéről a tapasztalatok megosztását jelentené, vagyis egyes esetekben pontos információt nyújtatnának a fenyegetés mibenlétéről, annak nagyságáról. Példaként a csalók ellen kialakított szövetséget említették, ahol az internetszolgáltatókkal és a kereskedőkkel együtt igyekeznek védelmet kialakítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #59
    "Raymond a cracker kifejezést a hacker kifejezéstől való megkülönböztetésre használja:"

    Na de mint végülis kiderült, rosszul teszi: ésszerűbb a white hat és black hat hacker megkülönböztetés. Meg gondolom a crackereket sem kérdezte meg előtte. Meg mondom, szerintem azért is akarta totálisan totálisan rossz színben feltüntetni kifejezést is, mert ugye a crackerek által elérhető a kereskedelmi szoftverek "ingyenes" változata, és ez hátráltatja az open-source mozgalmat.
  • wanek #58
    "Raymond a cracker kifejezést a hacker kifejezéstől való megkülönböztetésre használja" - és mi értelme van megkülönböztetni? A bíróságokat (mint már írtam) qrvára nem érdekli "Raymond" szösszenete. Az ő szemükben mindegyik tevékenység elitélendő. A büntetés mértéke pedig a cselekménytől, és annak volumenétől függ, nem pedig "Raymond" agyalásától.
    Az átlagembert sem érdekli, hogy egy számára hasznos dolgot egy minek titulált emberke valósított meg.

    PS: szerintem ezeknek az elnevezéseknek csak azon a "nagyon komoly" fórumon van jelentősége, ahol - gondolom - egymást túllicitálva idézgetitek egymásnak "Raymond" és hasonszőrű társainak megnyilvánulásait, és ettől - feltételezem - rettenetesen ki is elégültök.
  • Dj Faustus #57
    "Pedig a kiadók szempontjából az open-source-osok is egyfajta crackerek"
    Nem, csak konkurrensek. Nem az ő másolásvédelmüket törik fel - hanem egézséges versenyhelyzetet teremtenek.
    Kb olyan mint a piaci/útszéli árus/őstermelő (open source) és az élelmiszerbolt (kiadók) esete.

    "Attól, hogy ennyire benne van az open-source-ban, talán soha életében nem látott egy crackert sem... "
    Raymond a cracker kifejezést a hacker kifejezéstől való megkülönböztetésre használja: "Coined ca. 1985 by hackers in defense against journalistic misuse of hacker (q.v., sense 8). Crackers tend to gather in small, tight-knit, very secretive groups that have little overlap with the huge, open poly-culture this lexicon describes; though crackers often like to describe themselves as hackers, most true hackers consider them a separate and lower form of life. An easy way for outsiders to spot the difference is that crackers use grandiose screen names that conceal their identities. Hackers never do this; they only rarely use noms de guerre at all, and when they do it is for display rather than concealment." Lásd: itt.

    "Ha már mindenki cracker, aki bármit is feltör. :D"
    Na ez egy jó kérdés - aki csak felhasználja a cracker által írt programot, az minek számít (gyóntatópap hány miatyánkot szab ki ezért rád)... Olyasmi, mint ha a tolvaj odadná néhány szerszámát, hogy te ellopjad a neked tetsző autót... Vagy a hamisító megmutatja, hogyan készíts a Leonardo képről tökéletesnek tűnő másolatot...

    "Arról ugye nem hallottál, hogy a francia, német, stb. fogyasztóvédők helyileg, és valamilyen európai szövetségük EU szinten is határozottan fellép a kiadók túlkapásai ellen."
    Hallani hallottam róla - de mint mondod -túlkapásaik ellen.
    Ha te most elkezdenél másolt filmet/zenét/kereskedelmi szoftvert árusítani, biztos nem rohanna a Fogyasztóvédelem a megmentésedre elkapásod esetén.
  • dez #56
    Pedig a kiadók szempontjából az open-source-osok is egyfajta crackerek, hiszen ugye "feltörik" az ő jól bejáratott rendszerüket, és így hegemóniájukat. Ha már mindenki cracker, aki bármit is feltör. :D
  • dez #55
    Attól, hogy ennyire benne van az open-source-ban, talán soha életében nem látott egy crackert sem... Sőt, így nem is csoda, ha csípőből utálja őket, és minnél rosszabb színben akarja feltüntetni...!
  • dez #54
    "Tisztelt fogyasztóvédelem!
    Feljelenteném a Kis Gizi meg a manók nevű zenekart, mert igénytelen zenét készítenek és 6000 pénzt kérnek érte... ;)"

    Nagyon vicces... :P Arról ugye nem hallottál, hogy a francia, német, stb. fogyasztóvédők helyileg, és valamilyen európai szövetségük EU szinten is határozottan fellép a kiadók túlkapásai ellen.
  • wanek #53
    Fura figura vagy te. Eddig sem kértelek, hogy vitázz, így a "4. A vitát - melynek ezután semmi értelme (a tényeket, mind szubjektíve, mind objektíve megerősítettük) - a te irányodban lezárom." kijelentésed is hidegen hagy.

    Kijelenthető, hogy egyes cselekedetek megitélése szubjektív. Így van ez az élet minden területén.
    A bűnös (a törvény által annak mondott) cselekedetek deklarálva vannak. A magyar jogrendben az általad használt elnevezések sehol nem szerepeknek. Ez így van még akkor is, ha "Eric S. Raymond" barátod leírt valamilyen definíciót. De ez a kutyát sem érdekli. Végtére is nem elnevezésekért, vagy konkrét személyekért szabnak ki büntetést, hanem olyan cselekedetekért, ami tövénybe ütköző.

    Az egy teljesen más dolog, hogy a törvények jók-e (nem jók, mert nem egyértelműek, tele vannak kiskapukkal), és az is más dolog, hogy ha valaki törvénysértést követ el, annak milyen a társadalmi és a büntetőjogi megitélése.
  • Dj Faustus #52
    "Felőlem úgy bizonygatod a véleményedet, ahogy akarod, ettől a véleményem nem fog megváltozni."
    1. A véleményedet tiszteletben tartom - azt hiszel, amit akarsz.
    2. Az objektív tényeket - melyeket a #30-as szubjektív felsorolásod is alátámaszt (!) - méginkább tiszteletben tartom - a hacker, az hacker; a cracker az cracker (körülhatárolható gyüjtőfogalmak).
    3. Az érveimet törekszem a legrelevánsabb forrásokkal alátámasztani - lehetőleg többel.
    4. A vitát - melynek ezután semmi értelme (a tényeket, mind szubjektíve, mind objektíve megerősítettük) - a te irányodban lezárom.
  • wanek #51
    Felőlem úgy bizonygatod a véleményedet, ahogy akarod, ettől a véleményem nem fog megváltozni.
  • Dj Faustus #50
    "számomra az a szakértő, akit én annak tartok, nem pedig akit más(ok) tart(anak) annak."
    Eric S. Raymond, a hackerkultúra egyik megalapítója. Szóval abban a kérdésben, hogy ki a hacker, ki a cracker ő talán a legavatottabb. ;)