Gyurkity Péter

Ismét kritizálják az FBI informatikai újításait

Kormányzati oldalról ismét kifogásolják a Szövetségi Nyomozóiroda informatikai rendszerének felújítására irányuló programot, mondván, az FBI által követett módszer nem kellően hatékony.

A Government Accountability Office, vagyis az amerikai kormányzat számvevői hivatala 47 oldalas jelentésben értékelte az FBI reformlépéseit, amelyben nem haboztak rámutatni a hiányosságokra. Ebben leszögezik, hogy bár a Nyomozóiroda az általánosan elfogadott, lehető legjobb szabályokat követi az informatikai rendszer felújíását illetően, de bőven van mit behozni ezen a téren. "Ezen eljárások követésével az FBI jelentős előrelépést hajtott végre a két esztendővel ezelőtti állapothoz képest. Akkor a GAO jelentése kiemelte, hogy a szervezetnél hiányzik a megfelelő központi, egységes architektúra, és nem állnak rendelkezésre a szükséges feltételek egy ilyen szerkezet felállítására" - írja Randolph Hite, a GAO architektúrális és IT-rendszerügyekért felelős igazgatója.

A hivatal figyelmét azonban nem kerülték el a hiányosságok sem. Egyes helyeken a szükséges források hiányára, máshol a fejlesztés következetességének fontosságára hívják fel a figyelmet. Kiemelt szempontként kezelik ugyanis, hogy az újonnan létrejövő, egységes informatikai rendszer megfelelő módon és hatékonyan támogassa az egyes műveleteket és a feladatok végrehajtását. Legalább ilyen fontos - különösen a fejlesztés időszakában - a szerződött partnerek, illetve a tőlük érkező eszközök, szoftverek kellő ellenőrzése, hogy megelőzzék az esetleges problémákat. Az FBI szerint ugyanakkor a GAO által javasolt változtatásokat csak akkor léptetik életbe, mihelyst végre kidolgozzák az IT-rendszerekkel és azok kezelésével kapcsolatos új egységes programot.

A jelenlegi kifogások, észrevételek szinte jelektéktelennek tűnnek a korábbi vádak mellett. Az elmúlt években - különösen a 2001-es terrortámadást követően - rengeteg kritika érte az FBI vezetését, mégpedig az informatikai rendszer, illetve az általánosan használt módszerek elavultsága miatt. A kormányzat éppen ezért szánta el magát a sokat szapult rendszer lecserélésére, amely azonban csúfos kudarcot vallott, még a ráfordított hatalmas összegek ellenére is. Legutóbb májusban került szóba a rendszer ismételt lecserélése, és akkor arról beszéltek, hogy az Őrszem névre keresztelt új rendszer legkorábban 2008-ban állhat munkába. Az átállással járó költségeket egyelőre nem tisztázták.

Az FBI augusztusban licencszerződést kötött a MicroStrategy Incorported vezetésével, és egyben kiterjesztette hivatalaiban a cég szoftverének felhasználási területét. Az 1,6 millió dolláros megállapodás révén szolgáltatás-orientált architektúra megalapozását tűzték ki célul, amely a különleges jogokkal rendelkező felhasználók munkáját segíti majd. Ezen felhasználókat - az FBI saját embereit - az adatbázis elérésében, illetve az ott található adatokkal való munkájukban segíti majd az új rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IoIa #1
    Arra a kis időre már minek? Nemsokára game over lesz nekik...