Gyurkity Péter

Informatikai rendszert vált az FBI

A Szövetségi Nyomozóiroda az információcseréért felelős informatikai hálózat teljes lecserélésére szánta el magát, mivel a jelenleg használt rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az Őrszem névre keresztelt új rendszer legkorábban 2008-ban állhat munkába - az átállással járó költségeket egyelőre nem tisztázták. A váltás bejelentése mindenképpen érdekes, bár korántsem meglepő, hiszen a Virtual Case File néven futó informatikai hálózatot már korábban is rengeteg kritika érte. A gondolat először januárban merült fel, amikor Robert Mueller, az FBI igazgatója, egy alabamai konferencián elismerte, hogy a jelenlegi rendszer - amely 2001-ben, a New York-i terrortámadást követően lépett az akkor már őskövületnek számító elődje helyébe - nem váltotta be hozzá fűzött reményeket.

Az igazgató kijelentése akkor meglehetősen nagy vihart kavart, hiszen ezzel lényegében beismerte, hogy az átállásra fordított mintegy 170 millió dollár pénzkidobás volt. A CNN információi szerint a Szenátus költségvetési bizottsága előtt elhangzott beszámolójában Mueller ismét elismerte a kudarcot, de hangsúlyozta az újabb váltás szükségességét, amelynek révén többé-kevésbé helyrehozhatják a korábbi baklövéseket. Erre szükségük is lesz, hiszen a Trilogy névre keresztelt reformprogram keretében kiépített nagysebességű és biztonságosnak tartott hálózat jóval nagyobb összeget, mintegy 600 millió dollárt emésztett fel, igaz, segítségével több mint 30 ezer meglévő és újonnan vásárolt számítógépet kötöttek össze, felgyorsítva ezzel az alkalmazottak közötti információcserét.

A hálózat - amelynek kiépítése két évvel ezelőtt fejeződött be - azonban a jelek szerint nem bizonyult kielégítő megoldásnak, nem beszélve a fejlesztés során elhangzott panaszokról, amelyek indokolatlanul magas kiadásokról és jócskán túllépett határidőkről szóltak. A helyzet azóta sem javult: a Trilogy a jelenlegi állás szerint két és fél éves késésben van, a kiadások pedig mintegy 25 százalékkal meghaladják a korábban előirányzott összeget.

Nem csoda, hogy a költségvetési bizottság kétkedve fogadta az FBI igazgatójának terveit - ha valóban sor kerül az átállásra, a 600 milliós kiadással járó rendszer mehet a süllyesztőbe, nem beszélve arról, hogy a megváltónak tartott új rendszer is könnyen elődje sorsára juthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #8
    Hehe , 2001-ben gyorsan kimutatták a tanulmányok, hogy a, nagyrészt a hidegháború következményeiként létrejött irodák, pl NSA,FBI,CIA, tehetetlenek a terrorista sejtekkel.. mert lassú az információ csere, a sokszoros biztosítás, hogy esetleges belső informátort le tudják buktani.. etc. miatt ezek a nyomozó szervek szart se érnek, erre gyorsan kaptak egy új, összedobott (de jó drága) rendszert ..
  • Wilddog #7
    arty: Igazad van, mindenhol ez megy.

    Amúgy pedig: "Őrszem" - valakinek nagyon tetszett a Mátrix. :D
  • mrzed001 #6
    Egyvalaki tuti nem veszít: a beszállító
    Egyvalaki tutira veszít : az állampolgár
  • arty #5
    itthon egy az egyben ez megy!

    hwsw.hu-n volt legutobb egy belügyminisztériumi pályázat kitéve, ahol az office gépeknek 1giga ramos, 3ghz cuccokat tendereztettek, meg koax digit kimenetes, 1 giga ramos csucs laptopokat ...
  • Laci73 #4
    A kisszámú, valóban jó szakember a hiba legfőbb oka. Egy olyan dinamikusan változó és mély tudást követelő terület mint az IT, mindig is problémás marad ebből a szempontból. Egy USA méretű, országos hálózat kiépítéséhez (amely ráadásul rengetegspeciális igényt is kénytelen kielégíteni, pl. a titkosítást) az anyagiak mellett legfőképpen ők kellenek (kellenének - de pl. a kutatóintézetek, vagy a multik szeretik magukhoz kötni a szakembereket, és kiéptéssel megbízott cég(ek) sem akarnak mást közel engedni a tűzhöz, helyesebben a pénzhez. Nem csoda hogy ezzel a szemlélettel nem működnek a dolgok)
  • Caro #3
    Amerika...
    Nem kéne annyi pénzt zsebekbe csúsztatni, és akkor elég lenne. De ez a helyzet máshol is.
  • Asperot #2
    Gondolom a filmes banda dob némi lét az FBI-nak hogy villogjon egy kicsit a P2P témában.
    Abból fejlesztgetnek egy kicsit a hálózatukon, csökkentik a baromságuk miatt keletkezett kárt. Végén puszi pacsi.
    Nem hiszem hogy megkérdezik hogy kinek a hibája hogy 170 mill repült ki az ablakon. Nem nagy gond ezt még elnézzük, de ha véletlenül letöltene egy filmet kegyetlenül elkaszálnák.

  • Cicero #1
    Jah... www.elitetorrents.com :DDD