Specker Balázs

19 ezres adatlopás az AT&T-nél

Az AT&T arról számolt be, hogy hackerek törtek be számítógépes rendszerébe, és sikerült hozzáférniük egy több ezer vásárló adatát tartalmazó adatbázishoz. A hétvégén történt betörést néhány órán belül sikerült észlelniük.

Az óriáscég közleményében az áll, hogy az illegálisan megszerzett információk között hitelkártya számok is szerepeltek. A támadás körülbelül azt a 19 ezer személyt érinti, akik DSL-es internethozzáférésükhöz szükséges eszközeiket a vállalat weboldalán keresztül vásárolták meg. "Mélységesen sajnáljuk a történteket. Szorosan együttműködünk majd a hatóságokkal, hogy kézre kerítsük ezeket az adattolvajokat" - fogalmazott Priscilla Hill-Ardoin, az AT&T személyiségi jogokért felelős vezetője.

A cég ezután - biztonsági okokból - bezárta webes üzletét. A telekommunikációs óriás azonnal értesítette a hitelkártyákat kibocsátó pénzintézeteket és jelenleg is emailben, telefonon, illetve levélben tájékoztatja az érintetteket. Az AT&T felajánlotta az ügyben érintett ügyfeleinek, hogy az esetleges visszaélésék elkerülése érdekében kifizeti a bankok által kínált különböző hitelkártya-figyelő szolgáltatásokat. A cég ezenkívül egy, ingyenesen hívható, rendkívüli ügyfélszolgálati telefonszámot is beüzemelt.

A mostani eset csak egyike az utóbbi idők adatkiszivárgási botrányainak. A bizalmas információ azonban nem csak a hackerek jóvoltából tűnhet el. Alig pár nappal ezelőtt a piac másik nagyágyúja, a Verizon is kénytelen volt hasonló esettel szembenézni, igaz ott emberi mulasztás vezetett az adatok illetéktelen kezekbe való kerüléséhez. Nem olyan rég pedig előkerült az az eltulajdonított notebook is, amely 26,5 millió amerikai veterán és jelenleg is szolgáló katona személyes adatait tartalmazta. A Privacy Rights Clearinhouse felmérése szerint az elmúlt másfél év számos incidense során több mint 90 millió személyes adat került veszélybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MJhunx0 #3
    ja tikosítják, de akkor egy olyan gépre ahol nem éri net és a páncélszekrénybe lenne :) ez tutibiztos lenne! szerintem :)
  • Berber #2
    A sügerek! Ha titkosítanák az adatokat, a kutyát se érdekelné ha ellopják. Bár amennyire eszetlenek a kulcsot biztos mellette tárolnák!!!
  • irkab1rka #1
    Nekem meg kell adnom ezeket az adatokat és ők nem tárolják biztonságban, és az okozott kárt sem térítik meg.
    Szép.
    Akarok én is egy ilyen bizniszt, ami mindenkivel kibasz lyól :)