Specker Balázs

Szarvashiba a Verizonnál

A Verizon Wireless telekommunikációs vállalat véletlenül olyan fájlt küldött szét a világhálón, amelyben több mint 5000 ügyfelük adata szerepelt. A táblázatot tévedésből mintegy 1800 felhasználó kapta meg.

Az Excel állományt múlt héten küldték el e-mailben. A CNet által szerzett másolatban 5210 Verizon Wireless-ügyfél neve, email címe, mobilszáma és mobiltelefon típusa volt feltüntetve. A dokumentum tanúsága szerint minden érintett ügyfél Motorola Razr készüléket használ. A fájlt egy elektronikus megrendelőlap helyett tévedésből csatolták egy Bluetooth vezetéknélküli telefon hirdetéséhez.

"A Verizon Wireless az Ön személyes információinak biztonságát, titkosságát és sértetlenségét személyes ügyének tekinti, és mélységesen sajnálja az okozott kárt" - fogalmazott bocsánatkérő emailjében a vállalat. A cég azt is közölte, hogy már olyan új minőségellenőrző eljárásokat és fejlesztéseket is foganasítottak, amelyekkel megelőzhetőek lesznek a mostanihoz hasonló esetek. A szolgáltató közleményében úgy fogalmazott, hogy a dokumentumban szerepelő adatok meglehetősen korlátozottak és nem jelentenek közvetlen veszélyt a listán szereplőkre. Azonban az érintetteknek azt ajánlják, a szokottnál figyelmesebben fussák át számláikat és hozzáférésükhöz kérjenek jelszót is telefonon.

"Az adatlopáshoz még sok minden mást is jól kell csinálni. Ez csak valamivel könnyebbé teszi a dolgukat" - vélekedett James Van Dyke, a Javelin Srtategy & Research piackutató cég vezető elemzője. Az egyik érintett ügyfél mindenesetre bosszúsan értesült az esetről. "Hihetetlen nemtörődömségre vall, hogy valaki csak úgy elküldjön egy értékesítéssel kapcsolatos levelet. A közelmúltbeli adatkiszivárgási botrányok után fellélegezhetek, hogy a hitelkártyaszámom, a TAJ-számom, vagy más bizalmas adatom nem került illetéktelen kezekbe" - nyilatkozott Frank Donley, Verizon-előfizető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MJhunx0 #2
    juj ez télleg az!
  • Macc #1
    Eleg nagy ciki...