• shabba
    #13
    Ma már természetesen a H.264 válik egyértelműen egyeduralkodóvá IPTV fronton, csak még kevés az ilyen eszköz így roppant drága is. Ráadásul elég kiforratlan a technológia így bele fog telni még pár évbe mire kinövi a gyermekbetegségeit.

    Az AT&T 1.5,3 és 6 Mbps-es netet kínál, 4 SD streammel. Ez valóban belefér 20-25 Mbps-be, de HD mellett már problémásabb a dolog. És azt nem szabad elfelejteni amcsi piacon a HD már évek óta népszerű és elterjed tv-zési forma, a nagyobb szolgáltatók csomagjaiban 20-30 ilyen csatorna is szerepelhet és ezek száma évente dinamikusan gyarapodik. És akár pár éven belül igen nagy részarányt képviselhetnek az ilyen műsorok, míg a kiépített infrastruktúrának hosszabb távon is helyt kell állnia.

    Épp ezért vált nevetség tárgyává az AT&T a nyáron az induló IPTV szolgáltatásával. Minel nem volt megfelelő eszköz ezért ugyanazt a Tatung STB-t adták mint amivel tavasszal idehaza is elkedte az IPTV tesztelést a Tíonlány. Azzal viszont csak SD-ben adtak. Az eszközön nem volt digitális HDMI/DVI kimenet ami egy olyan országban ahol talán a legtöbb az LCD és plazma tv igencsak nevetségessé tette a cégek. Nem lehetett az eszközzel párhuzamosan nézni és rögzíteni, HD-nek nyoma sem volt. Szóval az piacon évek óta kínált kábel és műhódas kínálathoz képest ez egyértelműen egy idejétmúlt technológiát mutatott hiába szerepelt mellett az IPTV elnevezés.

    Októbertől talán már megérkeznek a Motorola STB-jei amire lecserélik a régit. Ez már szolgáltatásban sokkal minőségibb szintet képviselő eszköz, digitális kimenettel, HD képességgel, több stream egyidejű kezelésével, stb. Ez már kezdi azt a szintet megütni amit eddig is megszokhattak az amcsi piacon a tv-zők kábel és műhód fronton. Viszont HD csatornából csak egy lehet a vonalon 1xre, ami talán jővőre ha minden jól alakul kettőre nőhet. Ez azért valamilyen szinten korlát és a vásárló nem szereti a korlátokat. Ráadásul a HD bitrátát is igen alacsony 6 Mbps-en tervezi az AT&T. Kábelen, műhódon igaz MPEG-2-ben de akár 14-18 Mbps-et is láthattak eddig a nézők. Itt Európában ahol nagy késéssel indult a HD, a társaságok egyből H.264-gyel indultak és pl. a BBC a saját programját műhódon 18-20 Mbps-en is nyomja. A 6 Mbps nagyon határesetnek tűnik minőségben, azért inkább 10-12 ildomosabb lenne, csak épp sávszél nincs hozzá elég.

    Azért két HD stream 2x6 Mbps, két SD 2x2 Mbps-en, egy 6 Mbps-es net, a video mellett a hangsávok DD 5.1-ben akár több nyelven is, PIP, EPG egyéb ez is akár 3 Mbps-et elvihet. Ez így együtt 25 Mbps, ami már a határt súrolja.

    Persze az AT&T van erre vészterve, közel a központokhoz ahol a VDSL2 akár 100 Mbps-et is teljesíthet nincs gond, de akik a legtávolabb laknak ott lehetnek problémák. Ott lehet segíteni bondinggal amikor is két vonalon, két párhuzamos VDSL2 kapcsolatot összefogva meg lehet duplázni a kapacitást. A 6 Mbps 1280x720-as HD felbontáshoz még elmegy, de 1920x1080-as esetén már soványka.