Berta Sándor

Hongkongban fiatalok derítik fel a kalózmásolatokat

Hongkongban a tervek szerint a jövőben fiatalokat alkalmaznának a szerzői jogsértések felderítésére. A kínai kormány ugyanakkor tagadta, hogy ezáltal a tinédzserekből állami besúgókat csinálnának.

Az immár évek óta hivatalosan is Kínához tartozó Hongkongban a jövőben nemcsak rendőrök, de tizen- és huszonéves fiatalok ezrei fogják átkutatni a világhálót illegális másolt zenei albumok, szoftverek, filmek és játékok után. Az önkéntesek weboldalakat, internetes fórumokat, de akár chatoldalakat is felkeresnek majd abban a reményben, hogy kalózkópiákra bukkannak.

A kínai kormány azt reméli, hogy az akcióban a tizenegy kínai ifjúsági szervezet közel 200 000 tagja vesz majd részt. Az első 1600 önkéntest művészek, filmsztárok és zenészek előtt már fel is eskették feladatuk elvégzésére egy hongkongi stadionban. Amennyiben a fiatalok másolt szoftvereket és más tartalmakat letöltésre kínáló portálra bukkannak, azonnal értesítik a hatóságokat.

A zene-, a szoftver-, a film- és a játékipar képviselői támogatásukról biztosították a kínai kormányt, azonban a polgári jogi civil szervezetek támadták a kezdeményezést, mivel a kínai vezetők ezzel a lépéssel besúgókat nevelnek és arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne legyenek tekintettel még a saját szüleikre vagy rokonaikra, ismerőseikre sem és akár a saját családtagjaikat is rendőrkézre vagy börtönbe juttassák.

"Ezek a vélemények nem jogosak. Mi nem akarunk besúgókat nevelni a fiatalokból és nem próbáljuk manipulálni őket. Csak azt szeretnénk, hogy megtanulják felismerni, hogy mik a rossz, helytelen dolgok és ezekről tájékoztassák a rendőrséget. Célunk továbbá az is, hogy megtanulják, mi is az a szerzői jog" - nyilatkozta Tam Yiu-keung, a szellemi tulajdoni kérdésekben döntő legmagasabb rangú hongkongi vezető.

A kínai hatóságok minden bejelentést alaposan megvizsgálnak és ha az igaznak bizonyul, akkor azonnal értesítik a különböző szerzői jogvédő szervezeteket, például a Nemzetközi Zeneipari Szövetséget (IFPI). Ezek a csoportok döntenek utána arról, hogy tesznek-e feljelentést vagy kezdeményeznek-e eljárást az elkövetők ellen. A program első kísérleti szakaszában egyébként 700 önkéntes fiatal segítő összesen 800 bejelentést tett, így a kínai kormány bizakodik, hogy sikerül gátat szabni az egyre burjánzó illegális másolásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #13
    láttam filmet sztálinról. volt benne egy 5-6 éves kisgyerek, aki feldobta a családját és ezért kitüntették. (családja persze ment a börtönbe.)
  • Mor Tuadh #12
    gusztustalan ez az egész

    az összes tinibesúgónak "felfüggesztett halálbüntetés" járna.... tudjátok mi az? Kötél!
  • virs lee #11
    a kínai vezetők ezzel a lépéssel besúgókat nevelnek és arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne legyenek tekintettel még a saját szüleikre vagy rokonaikra, ismerőseikre sem és akár a saját családtagjaikat is rendőrkézre vagy börtönbe juttassák.

    Ez a cél. Nyilván nem a warez érdekli legfőképp a komcsi rezsimet, hanem az hogy úgy képezhetnek ki könnyen befolyásolható gyerekekből besúgókat, hogy azok észre se veszik hogy azzá váltak, és később könnyebb lesz rávenni őket hogy akkor már a szüleiket is jeletngessék fel politikai ellenzeki tevékenységért.
  • Morden23 #10
    Jé, ilyen volt nálunk is...
  • junior117 #9
    Kina és a magyarázatai szánalmasak...
    Nekem mindig aza kép ugrik be kinárol: a nagy tér tele diákokkal + tankok ...
  • pTk #8
    Főleg ha még kapnak is érte valamit :-)

    Eljön az idő, beszól valaki neked egy cseten, holnap kopogtatnak nála :)
  • irkab1rka #7
    HA valami arra épít, hogy az emberek nagy része szeret aljas lenni, működni fog.
  • entreri #6
    Az. De működni fog. :(
  • kay3 #5
    Kis kiegészítéssel akár igaz is lehet :D

    "Ezek a vélemények nem jogosak (szerintünk, és itt úgyis az van amit Én akarunk). Mi nem akarunk besúgókat nevelni a fiatalokból (azt majd a jövő héten) és nem próbáljuk manipulálni őket (mert már képesek Vagyok rá). Csak azt szeretnénk, hogy megtanulják felismerni, hogy mik a rossz, helytelen dolgok (mármint amit Én annak gondolunk) és ezekről tájékoztassák a rendőrséget (azaz Engem). Célunk továbbá az is, hogy megtanulják, mi is az a szerzői jog (halálbüntetés terhe mellett)"

    De nem baj, a szólásszabadsággal foglalkozó aktivisták csoportja már kiépült, most már ez is megvan, lehet menni a Marsra höhöhö...
  • juhand #4
    gusztustalan mocskos banda kínai kormány és a szerzői jogvédők is.