Gyurkity Péter

Bezárt az Internet2 fájlcserélő hálózata

Az elsősorban egyetemek és kutatóintézetek között működő, nagy sebességű Internet 2 eddig az i2Hub nevű hálózat segítségével szolgálta ki a letöltőket, ám a kiadók nyomására most befejezte működését.

A gyorsan növekvő fájlcserélő hálózat felbukkanásáról tavaly májusban mi is hírt adtunk. Akkor úgy tűnt, hogy a terjedés megállíthatatlan lesz, még akkor is, ha az amerikai kiadókat tömörítő RIAA már idejekorán felfigyelt a hálózatra. Nem is kellett ehhez különösebb jóstehetség, hiszen az Internet2 jóval nagyobb sebességet biztosít elődjénél, amely azonban nagyrészt parlagon, kihasználatlanul hever. Bekövetkezett az elkerülhetetlen és a fájlcserélők - elsősorban egyetemi hallgatók - az utódot is meghódították, a kiadók nem kis bosszúságára.

Egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a jogvédők megindítsák első nagyobb támadásukat a hálózat ellen. Idén áprilisban 18 hallgatót pereltek be a szerzői joggal védett tartalmak terjesztése miatt, ezzel az i2Hub megszűnt egyfajta menedékként szolgálni. A RIAA októberben vette ismét célkeresztjébe a szoftvert, pontosabban az szupergyors hálózaton tevékenykedő fájlcserélőket. Addigra összesen 39 egyetem és főiskola 560 hallgatóját jelentették fel és nyilvánvalóvá vált, hogy nem fognak megelégedni ennyivel.

A kiadók részéről tapasztalható folyamatos nyomás mostanra oda vezetett, hogy a fájlcserélő hálózat végleg bezárt, ahogy az saját weboldalán is olvasható. Bár az alapító Wayne Chang a Cnetnek nem volt hajlandó kommentálni a hírt, teljesen világos, hogy mi váltotta ki a drasztikus lépést.

Az iMesh, a WinMX, az eDonkey és Grokster után tehát a következő generációs kísérlet is befejezte működését, és a jogvédők újabb jelentős győzelemnek örülhetnek. Ez azonban csak látszatgyőzelem, mert a bezárásokkal és perekkel mindössze a tüneteket kezelik, nem pedig a kiváltó okokat, ami ennél jóval fontosabb lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #21
    Csatlakozok (bár már régóta ezt teszem) az indítványhoz, mindenkinek 990 forintos DVD-ket. Equilibrium 6000 volt tavaly, idén 990. Türelmes vagyok. :)
  • BiroAndras #20
    És ráadásul, ami jó, azt meg itthon nem lehet kapni.
  • strogg #19
    Ismét elmondom.
    Ha a fogyasztók konzekvensen nem vennéek 2000 huf feltt, és 3000 huf feletti árú cd-t ill. dvd-t, és nem vennének másolásvédelemmel ellátott CD-t, a kiadók, és a jogesztő terrorista csoportok semmit nem tehetnének!
    Kizárólag a fogyasztókon múlik, meddig mehetnek el.
    Mert igenis. A jégvédők nem jogvédők, hanem jogvesztők.

    Komolyan mondom, nincs mégegy olyan iparág amelyik ennyire terrorizálnáa vásárláót. És a sok balfax nézi-nézi hagyja, és utánna sír a szája.
    HÁT NEM!
    Én nem veszek ilyen terméket. És igenis inkább a 999 forintos DVD-kből guberálom ki a jó filmeket.
    A 6e forintos DVD-t meg dugják fel a s**be :)
  • Enkil #18
    Nem tudom mi ez a nagy felháborodás.
    Ez csak 1 db fájcserélő rendszer és még van több száz
  • GodBadka #17
    Éljen. Tegyünk be a technológiai fejlődésnek. Jobb lenne, ha inkább kitalálnának valami alternatívát és nem mindent lerombolnának.
  • tomo #16
    nem beszelve arrol, hgy ugyan az edonkey kliens megadta magat, de az edonkey halozatot ez 0 % ban befolyasolta, koszonhetoen a rengeteg nyilt forraskodu edonkey halozatot is hasznalo kliensnek.

    szal nem kene temetni az edonkey halozatot sem.

    szenzaciohajhaz , feligazsagokkal remitgeto cikk ez.
  • aaaaa #15
    Amíg az Internet2 -t nem zárják be, bármikor csinálnak rá egy másik filecserélő hálóztot. Nem tudom ezen mi a nagy hír...
    Az hogy fél Párizst felgyújtották , és a rendőrök tehetetlenül nézik, persze nem érdekes.
    De ha beperelnek 18 szerencsétlen egyetemistát az hű micsoda eredmény...
    Szóval minden országban vannak sokkal súlyosabb problémák is, nem tudom hogy a "zene és filmipart" miért kell jobban védeni , mint a kisemberek értékeit.
  • tomo #14
    es mi akadalyozza meg az internet2 felhasznaloit abban, hogy dc helyett masik p2p klienst kezdjenek hasznalni az internet2-n? hmm?
    semmi...

    MUTE: Simple, Anonymous File Sharing
  • Myron #13
    ááh akkor ez kell nekem
  • WGL #12
    <szubjektív vélemény ON> freenet remek. véletlenül nem nézted mennyi gyerekpornó van rajta?
    ha nem lenne hányingerem a "search results" tartalmától, talán használnám is. <szubjektív vélemény OFF>