Gyurkity Péter

Két évet kapott a hazáját bíráló kínai író

A kínai hatóságok és a bíróság továbbra sem bánik kesztyűs kézzel az államot kritizáló személyekkel: ezúttal egy újságírót küldenek börtönbe, amiért a világhálón elfogadhatatlan írásokat tett közzé.

A Reuters jelentése szerint két év börtönbüntetéssel sújtották a Bijie Daily egyik munkatársát, aki a szigorú cenzúrát megkerülve tavaly ősszel a hatóságoknak nem tetsző írásokat publikált az interneten. Egyre bővül az elítélt, letartóztatott, illetve megvádolt értelmiségiek száma, a vád mindig ugyanaz: rendszerellenes gondolatok terjesztése.

A hivatalos álláspont szerint az újságíró elferdítette, illetve meghamisította a valós adatokat és tényeket amivel a szocialista rendszer megdöntése volt az egyértelmű cél. Az igencsak ismerősen hangzó vád egészen pontosan azért ítéli el a fiatalembert, mert tavaly május és augusztus között levelekben továbbította írásait a világhálón egy, az Egyesült Államokban üzemelő – otthon a felhasználók előtt blokkolt - kínai nyelvű oldalnak. Ezekben az írásokban több különböző kényes témát érintett, úgy mint munkanélküliség és falusi nyomor, kiváltva ezzel a központ haragját.

Rendszerellenes nézetek kifejtése és terjesztése miatt már számos per indult az országban, és a mostani – amint azt a védőügyvéd is igyekezett leszögezni - nem is tartozik a legsúlyosabb ítéletek közé. Alig két hónapja 12 évet kapott egy 45 éves író, akit azzal vádoltak, hogy támogatta az országból kivándorló kínaiak demokrácia-mozgalmát és tevékenységével aláásta a hatalom és a kínai állam tekintélyét. Márciusban egy tanár pere ért véget 10 éves börtönről szóló ítélettel, 2003-ben pedig 5 évre ítélték azt a férfit, aki részt vett egy, a pártnak szánt nyílt levél megfogalmazásában. Ehhez képest valóban nem tűnik rendkívül súlyosnak a mostani döntés, persze csak ha szigorúan az ország viszonyait tekintjük.

„Jogilag akár egy pár napos büntetés is hibásnak tekinthető, ám a jelenlegi helyzetben nyilvánvaló, hogy ennél sokkal rosszabb is lehetett volna” - értékelte az ítéletet a férfi védője, aki jelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Amennyiben marad a két év, az elítélt 2007 szeptemberében szabadulhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zenty #15
    Ideólogia szinten vagy nem tök m1 ,de jól megy nekik!
    Demokráciának meg a reklámja,illuziója a jóh ,de egyébként 0!
    Valami újat kéne kitalálni már :D
  • Tiberius B #14
    Nem a kommunizmust (max. ideológiai szinten) a kapitalizmussal?
  • Tiberius B #13
    he?, szerintem te vmit félreértettél a hsz-ében.:-)
  • Morden23 #12
    Arty.

    Miért ne lehetne összehasonlítani a két rendszert? Demográfiailag, szociálisan, gazdaságilag?
    A szigorúságnak meg semmi köze az igazságtalansághoz. Kinek a pap, kinek a paplan. Nekem eszembe sem jutna olyan rendszerben élni, mint amilyen Kínában van, de nem elhanyagolható tény ettől függetlenül, hogy az ország grafikonjai a nyugaton "divatos" stagnációhoz képest keményen emelkedő tendenciát mutatnak.
  • arty #11
    demokráciát kommunizmussal? :D

    te elolvastad a cikket? tisztában vagy vele, h mi az a demokrácia?

    a szigoruság pedig <> igazságtalan !

    ugyérzem, sg-re nem illenek a mélyebb anyagok :D
  • Zenty #10
    Kinaik most csinálják a legjobban! vVegyitik demokráciát a konomnizzmusal elismeröen ,hogy mind a kettőnek vannak elönyei!
    És jobban fejlödnek mint az eu még ha szigorú is...
  • Kornan #9
    Kínai nem követi el azt a hibát mint a többi kommunista ország,tulajdonképpen a kapitalizmust vegyíti a kommunizmussal,de ne feledjuk el azt sem ,hogy mi tettük gazdaggá őket azzal hogy a nagy cégek odatelepultek az olcsó munkaerő miatt,ezzel hatalmas gazdasági lökést adva az országnak.
  • Marlosh #8
    Miert is?
    Ez a demokracia dolog lathatoan nem nagyon szuperal,legalabbis Mo-n nem......
    Ha jol tudom Svedorszagban az adocsalast jobban buntetik mint a gyilkossagot.......talan nem veletlenul!
  • craesh #7
    hülye vagy te öcsém.
  • irkab1rka #6
    Ahpgy Kínában a meggazdagodott réteg elri a kritikus tömeget nem lehet őket ezzel a módszerrel kordában tartani.
    Amiért itthon rohadt szemétnek titulálnak valakit, aki 2 millárdot nyúl állami pénzekből, de börtön nélkül megússza, az Kínában már 10-ed ennyiért kivégzik.
    Na? Melyiket szeretnétek?