Berta Sándor

Mobiltelefonok, mint reklám­hor­do­zók

Egy német cég egy olyan eljárást mutatott be, amelynek a segítségével egy átlagos mobiltelefon is reklámhordozóvá vagy akár teljesen az egyéni ízlésünk szerinti készülékké alakítható át.

A különleges termékeket gyakran az jellemzi, hogy nem használhatók a hagyományos társaikhoz hasonlóan az eredeti rendeltetésük szerint. Gyakran inkább csak dísztárgyak, amelyek jól mutatnak, de gyakorlati hasznuk nincs. Szerencsére egyre több az olyan készülék, amelyek az egyediségükön vagy éppen a luxus mivoltukon túl nagyon is jól használhatók. A dioVision nevű német cég által kidolgozott eljárás segítségével átalakított mobiltelefonok is az utóbbi táborba tartozó termékek számát gyarapítják.

A dioVision Mobile ötlete egyszerű: a mobiltelefon minden egyes négyzetcentiméterén lehet kijelző és ezek tetszés szerinti színekben világíthatnak vagy éppen információkat jeleníthetnek meg. Az átalakított készülékek billentyűi alá kis OLED-kijelzőket építenek be, amelyeket akár egyenként is testre szabhatunk. Így minden egyes billentyű lenyomásakor fényárba burkolózhat a kedvencünk vagy akár különböző tartalmakat jeleníthet meg.


A telefon teljes felülete testreszabható lesz

Az ötlet mindenesetre érdekes, az alkalmazási terület pedig meglehetősen széles lehet. A szakemberek szerint az egyéni díszítésen kívül például a komoly számlatartozással bíró személyek reklámhordozóvá válhatnának és így törleszthetnék az adósságukat. Ezáltal új értelmet nyerhetne a szendvicsember fogalma. Ennek azonban jelenleg csupán egy akadály szab gátat és ez pedig az OLED-kijelzők relatív magas ára. Amennyiben azonban ez a helyzet megváltozik, gyakorlatilag semmi sem állhat majd a mobil reklámhordozás útjába.

A mobiltelefonok feldíszítése kristályokkal egyébként nem új ötlet, sőt már a mobil ékszerek is hódítanak. Az OLED-kijelzők alkalmazását pedig korábban a Samsung SDI vetette fel. A cég olyan aktív mátrixos OLED technológián alapuló kijelzőkön dolgozik, amelyek véleményük szerint tíz éven belül meghódíthatják a mobilok piacát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csorfab #8
  Gratulálok! Zseniális! Egy újabb bejegyzéssel bővülhet az Idióta, Használhatlan Találmányok Adatbázisa. Az IBM-féle notebooklengetős játékvezérlésre azt hittem, hogy a mélypont, de ezeknek még arra is sikerült rácáfolniuk!

  Komolyan, ki akar egy ilyen telefont??? A hülye plázapicsák, talán igen...

  Ahelyett, hogy a reklámszakemberek is értelmesebb dolgokra koncentrálnának. Mondjuk egy célzott 15-20mp-es reklámblokk után lehetne 1 percet ingyen telefonálni. Na ANNAK lenne értelme, és nem hiszem hogy megvalósíthatatlan, és nem lennének rá vevők.

  No comment, ennyire hülyék az emberek...
 • kvp #7
  Az apple mar gyartott hasonlo megoldasu, led-es vilagitasu gepeket. Be lehetett allitani milyen legyen a haz szine. (rgb alapon barmit) Sok ertelme nem volt.

  A technologianak csak elektronikus papir eseten van ertelme, mivel az nem fogyaszt energiat. Viszont mar most leteznek olyan telefonok amiknek atlatszo a boritasa, es egy kinyomtatott papirlapot lehet a borito ala tenni. Van hozza szoftver ami egy kepet atkonvertal sablonna, amit csak ki kell nyomtatni, kivagni es berakni.

  Szvsz a technologia reklamcelra csak akkor hasznalhato ha a telefon tulajdonosa nem tudja befolyasolni sem a grafikat sem a csengohangot. Egy allandoan reklamot jatszo telefont pedig csak a nagyon szegenyek hasznalnanak, azok is csak akkor ha ingyen lehet vele telefonalni.

  Viszont egy epapir-os erintokepernyos, szines kijelzoju, az egyik oldal teljes feluleten kijelzovel boritott telefont en is szivesen hasznalnek. (lasd egyik uj apple szabadalom)
 • GABOR16 #6
  Ha ezmost OLED akkor vagy az egész telefon 24 órán át világítani fog mint egy neonreklám (és megeszi az aksit), vagy mikor senki nemhasználja teljesen feketelesz a telefon, és mikor egy kéz hozzáér elkezd világítani (de akkor is mint egy hírdetőtábla a sötétben).
  Ez önfénnyel nagyon feltünő (főleg esténként). Én nemszeretem a feltünést. Nekem nemkell ilyen telefon.
 • neevous #5
  Most meg lehet kövezni, de én örölnék neki, ha jobban testre tudnám szabni a telefonom kinézetét. Persze a jóizlés határain belül, és nem ilyen stílusban, mint ami a képeken látható.
 • Lacc #4
  Talán azt megöli, de nyit másikat. Szerinted aki pénzt bír kiadni mindenféle idétlen csengőhangra és háttérre, az ne adna majd ki egy ilyenre is?
 • gyuri12 #3
  én szívesen csináltatnék egy ilyet,Schumi-Ferrari keverékben:D

  vagy pedig:egy utálom alonsót styleosat is elfogadnék:D
  azonkívül jó ötletnek tartom,csak kár hogy nem lehet sok dologra használni:(
 • Cat #2
  és nem ez kell a népnek? Mondjuk ez ugy ahogy van megöli a cserélhető előlapok piacát - vajon ez a szolgáltatóknak megéri? Nyilván senki nem gondolja, hogy többezer forintba kerül egy színes műanyag lapocska.
 • Higany #1
  Csicsa, semmi más!