Berta Sándor

Divat lehet a mobilékszer

Az egyediség, a kitűnni vágyás sok ember sajátja, akik igyekeznek minden lehetséges módon bemutatni, hogy ők mások a többi embernél. Ezt a réteget próbálják megszólítani a legújabb divat képviselői: a mobilékszerészek.

Az új divatőrület Ázsiából indult el világhódító útjára, azonban Nyugat-Európában koránt sincs olyan fogadtatása, mint azt a szakemberek várták volna . Magyarországon is szinte még ismeretlen a mobil készülékek ékszerekkel és díszítésekkel való ellátása. A mobiltelefon az 1990-es évek elején volt nálunk státuszszimbólum, azóta teljesen hétköznapi használati cikké vált. A szakemberek most azt próbálják meg bebizonyítani, hogy minden átlagos mobilból lehet egyedi készüléket csinálni. Kérdés, mennyire lesznek erre vevők a mai emberek.


"Ázsiában fontos az emberek számára, hogy milyen, és hogyan néz ki a mobiltelefonjuk. Ezért kezdték el különböző kisebb és nagyobb ékszerekkel, valamint más díszítésekkel ellátni a készülékeiket" - nyilatkozta az új divattal kapcsolatban Laura Reinking, aki Berlinben tavaly év közepe óta árul mobilokba beépíthető ékszereket. "A Távol-Keleten minden elképzelhető dolgot, mütyürt beépítenek a telefonokba, legyen az egy szerencsét hozó kabalafigura, egy kis plüssállat vagy valami zajkeltő eszköz. Az új őrület elsősorban a fiatalok körében hódít. Az egyik legkapósabb megoldásnak a gravírozások és más a készülékek felületére nyomtatott vagy abba bele vésett díszítések számítanak" - tette hozzá a szakember.

A német dug üzletlánc egyike azoknak a vállalatoknak, akik felkarolták az új divatot és elsősorban fiataloknak és nőknek kínálják az egyedi módon díszített mobiltelefonokat és kiegészítőket. "Ugyan ez a piac még nem olyan jelentős, mint például a csengőhangok piaca, de rövid időn belül elérheti, sőt meghaladhatja annak jelentőségét. Egyre nagyobb rá az igény világszerte. Persze itt is vannak néhány eurós termékek és több száz eurót kóstáló remekművek" - érvelt a divat mellett egy szakértő-újságíró Bettina Seute. Van, aki kedvese nevét gravíroztatja bele a készüléke hátlapjába, mások szíveket vagy teljes, festménynek tűnő képekkel díszítik a mobiltelefonjukat. A határ a csillagos ég és a megrendelő pénztárcája.


Egyelőre azonban nem osztja kollégája véleményét Alfred Schneider ékszerész, a profzheimi székhelyű Német Ékszer és Óra Szövetség ügyvezetője, aki szerint az ékszeriparnak egyelőre nem igazán jövedelmezőek ezek a megbízások. Persze ez a folyamat megváltozhat, ha a közeljövőben valóban egyre több ilyen igény merül fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fawcet #16
  Ha ízléses és jó akkor nem bánom, de valószínűleg itt se lesz ritka a túlzás.
 • smv #15
  Pontosan. :D Igazából a plázacica szöszmöszik is csak ki akarnak tűnni a tömegből, hiszen ők egyediek. És az a durva, hogy egyik sem tartja magát divatmajomnak. :D
 • Sionnach #14
  Nem beszélve arról, hogy milyen szépen összekarcolhatják a telót...
 • Sub #13
  szánalmas...
 • DanyyX #12
  Ez a remek plazakorszak ujabb fatális baromsága.
  A kulcstartómról nekem is lóg egy tranzisztor, de az inkább a szenvedély jele az elektronika iránt és nem feltűnési mánia.
  Meg ez is mekkora baromság, hogy különbözni akarnak a többitől, ez nem a különbség, hanem ugymond birka-effektus, de végülis mind1, baromság az egész...
 • Flashy #11
  ugyanaz mint a kulcstartó, semmi extra, HA nem csinálnak belőle minden másnap hírt a netes hírportálokon. amúgy se kötelező, szóval...
 • Alfa Of NS #10
  A tortenelem soran mindig minden eszkoznek lett diszes valtozata. Jo, csakanynak talan nem, de alapvetoen a hetkoznapi eszkozknek lett diszitett valtozata. Dísztőr, diszes ruhak stb. Magunkat is diszitjuk: fulbevalo, nyaklanc stb. Miert lenne a mobil, a mindenapok eszkoze, kivetel ez alol?
 • KDOG #9
  valami kell a plázaq*vák kivánságai kielégitésére is :)
  Nem szabad rolluk megfeledkezni, amugy meg jo bevételi forrás, ugyanis a degenerált kis p*csa ettöl lesz nedves.
  Jobb biznisz ? Elöállitás 3-4huf, eladás = 7-800 huf, de plázában (ugye hol máshol lenne annyi fogyatékos) akár 1500 is :)
  Ügyes volt a kitaláló.

  A hülyékböl lehet a legjobban megélni :D (Tapasztlat)
 • AgentKis #8
  Csak 1-2 reklám kell hozzá és veszik majd mint a cukrot. Hidd el. Végül pedig nem is fog emberszámba menni akinek nincs ilyen.
 • z5oTtu #7
  Nekem lóg a P900asomon egy gördeszkacsapágy.(nem tudtam hogy divat)
  De ezek a gyöngyök,ékszerek szerintem csak tini kislányoknak valók. Ebben nem lesz biznisz egyhamar.