Berta Sándor

Egyre több a spam a mobiltelefonokon is

A probléma sajnos korántsem lebecsülendő, a mobilspam ugyanis egyre nagyobb méreteket ölt. A legújabb adatok szerint már a mobiltelefon-tulajdonosok 80 százaléka kapott legalább egy kéretlen üzenetet a készülékére.

A legfrissebb felmérés szerint az idei esztendő könnyen a mobiltelefon-spam éve lehet, ez derül ki a St. Gallen-i Egyetem, az Intrado biztonsági megoldásokat szállító cég és a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) által elkészített tanulmányból. A felmérés elkészítésekor a szakemberek német, svájci, osztrák, kanadai, amerikai, szingapúri, kínai és szaúd-arábiai személyeket kérdeztek meg. A kutatók úgy vélik, hogy bár az anyag nagyon borúlátó, ám még mindig nem jelent komoly veszélyt a spam a mobiltelefon-tulajdonosokra és a mobilszolgáltatókra.

A folyamat a szakemberek szerint elsősorban a mobilszolgáltató cégek számára káros, hiszen könnyedén lerombolhatja az előfizetőkben róluk kialakult képet. Ez talán furán hangzik elsőre, ám a felhasználók ezt a problémát leginkább a szolgáltatók nyakába varrják, ugyanis szerintük nekik kellene megakadályozni a szennyüzenet-áradatot. A legtöbb esetben az emberek spamként kezelik a mobilszolgáltatóktól vagy a mobiltelefon-gyártóktól érkező kéretlen reklám-SMS-eket is. Az ilyen elektronikus üzenetet kapó előfizetők közül átlagosan tízből nyolc gondolja úgy, hogy inkább szolgáltatót vált, mintsem új telefonszámot kérjen.

Az előfizetők és a szolgáltatók 83 százaléka szerint a következő hónapokban tovább nő a mobilkészülékekre érkező spam száma. A legnagyobb gond az, hogy még mindig csak kísérletezés folyik és nincs egyetlen jól működő spamszűrő sem, illetve, hogy ebben a kérdésben sincsen nemzetközi összefogás. Pedig amennyiben már most kifejlesztenek hatékony spamszűrőket, talán az egész probléma a felszínre sem kerülne, ám félő, hogy ezúttal is mindenki az utolsó pillanatokban kezd majd el kapkodni. A szűrőkön kívül megoldást jelenthetne az új előfizető-regisztrációs eljárások, illetve a más spammerazonosító-módszerek kifejlesztése és bevezetése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #11
    Kár a 777-ért. Vérszívásnak tartom viszont, hogy wapon lehet csak küldeni róla, az viszont ugyanaz a gányolás a teló gombjain. Pont ezt lehetett elkerülni az eredeti 777-tel...
  • Piscator #10
    Nekem erről az jut eszembe, mikor egy nyílt netezőgépnél egy nem túl jól szitulált fiatal ember a társával vagy 5 percen át szeretlek-szeretlek! üzenetet bombázott gondolom a barátnőjének, az akkor még müködő 777SMS-el. Egyrészt talán az ilyen ingyenszolgáltatással visszaélők miatt szünt meg a ingyen sms,+tudom,üzlet miatt.
    A másik gond volt a spam jelleg.
  • PyRex #9
    Miért? Most kell szavazni???
  • Gyumika #8
    Talán 'telót' kellene cserélned, ha nagyon hiányzik a hiradás-dömper.
  • ReTeK #7
    "Julcsi levágatta a haját" még a VV korszakból, erre a spam smsre örökké emlékezni fogok... mekkora hír volt
  • Shadow_THH #5
    az egyik felét ingyen kapom. a másikat pedig: egyszer egy kevésbé józan pillanatomban, előfizettem rá egy hónapra hogy 'hírek, időjárás, horoszkóp, lottó számok' járnak 200 hufért. már több mint fél éve folyamatosan kapom őket, persze a 6-8 üzenetből csak 1 amire ráillik (esős idő lesz, a rák vigyázzon a kossal WOW)
  • Faterx #4
    Nekem tegnap jött hogy szavazzak rbán iktorra. Bár lehet csak egy vírus volt
  • Murdoc #3
    Az ilyen fogyatékos hírek nem kerülnek pénzbe? Nekem spam sose jön a telómra. nem tom miért!
  • nenad #2
    en meg 1et sem kaptam.
  • Shadow_THH #1
    nekem mondjátok? én a t-mobiletól kapok napi 6-8 üzenetet amik rendkivül fontosak. a kedvencem:
    tegnap meghalt 5 veszélyeztetett pelikán amerikában, amikor a felhevült aszfaltot víznek nézték és bele akartak repülni.

    köszönöm, hogy ennyit gondolsz rám t-mobile