Gyurkity Péter

Közzétette kiáltványát a Kalózpárt

A Svédországban megalakult Kalózpárt hivatalossá emelte kiáltványát, amelyben a személyes adatok és kommunikáció védelmére, valamint a nyílt társadalom megőrzésére helyezik a hangsúlyt.

A nemrég megalakult párt közzétette kiáltványát, amelynek fordítását a Torrentfreak tette elérhetővé, míg az eredeti svéd nyelvű dokumentum a szervezet weboldaláról tölthető le. A választásokra kidolgozott 15 oldalas program a bemutatja a Kalózpárt ideáját, legfontosabb célkitűzéseit, valamint azokat a reformtervezeteket, amelyeket egyben a többi párt és az igazságügyi minisztérium figyelmébe ajánlanak.

A program gyakorlatilag három pontra épül, amelyek sorrendben a következők: a nyílt társadalom integritásának megőrzése, a privát kommunikáció és fájlcserélés biztosítása, valamint annak leszögezése, hogy a kultúra és tudás terjesztése önmagában pozitív folyamat. A párt élesen szembehelyezkedik azon jogvédő szervezetekkel, amelyek a világhálón zajló privát kommunikációt ellenőriznék illegális másolatok után kutatva, ez szerintük olyan, mint ha betekintenénk mások személyes levelezésébe. A választóknak ezért dönteniük kell, hogy melyik utat támogatják: a fokozott ellenőrzéseket, elvetve ezzel az információ szabadságának ideálját, vagy a megbízható, biztonságos kommunikációt, amelyhez viszont a fájlcserélőknek is ugyanúgy joguk van.

A Kalózpárt határozott változtatásokat szeretne a szerzői jogi törvényekben, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a jogszabályok kizárólag a kereskedelmi céllal megjelent termékekre, alkotásokra vonatkozzanak. Mások munkáinak terjesztése önmagában nem minősülne bűncselekménynek, kivéve, ha ez is kifejezetten anyagi célokból történt - minden egyéb esetben egyenesen támogatnák a folyamatot. A szabadalmakat szintén megnyirbálnák, ezek ugyanis akadályozzák a fejlődést, és közvetlen fenyegetést jelentenek a kis- és középvállalkozások, valamint az önálló fejlesztők számára. Fontos szempontként emelik ki, hogy javaslataik nem jelentenének újabb költségeket az államnak, sőt, egyes esetekben megtakarításokhoz vezethetnek.

A Kalózpárt a szavazatok 4 százalékának elnyerésével kerülhetne be a svéd parlamentbe, amely a 2002-es választások alapján mintegy 225 ezer szavazatot igényelne. A Pirate Bay bezárása után megalakult szervezet jelenleg mintegy 8 ezer főt tömörít, a hivatalos közvélemény-kutatások azonban nem mutatnak érzékelhető támogatást. Mivel a párt semmilyen más kérdésben nem foglalt állást, bejutási esélyeik kétségesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #13
    Másik nagy gond a munka. A dolgozó kisemberek által, lekesedésből/elvből/haragból/stb létrehozott civil szervezet/párt nem tud függetlenített egész napos munkavégzőket alkalmazni.

    Ennek hiányában a tagok dolgoznak, amennyire tudnak. A napi munkájuk meg az otthoni második műszak után, fáradt aggyal, fáradt testtel, problémáktól gyötörten kell helytállniuk a pénzben dúskáló ellenfél nagylétszámú, jólfizetett, egész napos alkalmazottaival szemben.

    Ehhez sok lelkesedés (harag,stb) kell. Sokan elfáradnak a hónapok/évek során, és kikopnak. Vagy átmenetileg nehezülnek le (ház- és lakásfelújítás, munkahelyi gondok, stb)
  • halgatyó #12
    Ahhh üdvéd=ügyvéd. Jajj.
  • halgatyó #11
    Civil szervezet alakításához legalább 10 fő kell. Meg egyvalaki, aki egy alapszabályt tud írni (mintaként felhasználható mások éltal készített) meg valaki jogtudor, aki egy cégbírósági beadvánt össze tud lapátolni.

    Párt alakításához még több kell. (Nem létszámban, hanem feltételben.) Szóval először is emberek, emberek. Én benne vagyok. (Csak embert nem tudok hozni)

    Az anyagi források kérdése a legnehezebb. Szponzort általában nem lehet találni, föntről jövő pénzek pedig -- párt esetén -- komoly feltételekhez vannak kötve. (Valami választási indulási létszám is van benne)

    Kis civil szervezetek és kis pártok bizony abból tudnak gazdálkodni, amit a tagok összedobnak. Ez pedig nem sok, egy-egy üdvéddel megtámogatott akció elviheti a több hónapos összedobott pénzt.
  • lele #10
    alakítsunk 1et!!!
  • Szefmester #9
    A Piratebay nem nyilt meg azóta véletlenül? Vagy ez is egy nagyonfriss exluzív cikk, ami kissé lemaradt az eseményekről?
  • halgatyó #8
    Ezzel a fos emberanyaggal nem működőképes a demokrácia, csak annak az álcázott karikatúrája
  • halgatyó #7
    Bárcsak alakulna ilyen Magyarországon is!

    Csakhát az emberek érthetetlen módon közönyösek, még a saját sorsuk iránt is. Sokat töprengtem ezen, de logikus magyarázatát nem lelem.

    Hasonlóra már van példa: az EMPAMO (ez egy autósd szervezet) Hiába van Magyarországon 2.9 millió autó, ami gyakorlatilag lefedi a dolgozó középosztályt, és hiába rúgnak a döntéshozó átkozottak naponta 10szer az autósokba, közlekedőkbe, a tüntetési felhívásaikra általában 20 körüli ember megy el. Ezt a jelenséget kellene valami társadalomtudósnak elemeznie.

    Azok is minden szarral foglalkoznak, csak a fontos dolgokkal nem. Pfüh társadalomtudomány... dögöjjetek meg
  • R0sc0 #6
    ez a logo olyan mintha valami gyászjelentés lenne
  • echo #5
    craesh: szerintem nagyon nagy jó ez a politikai párt dolog, főleg mert hatással kell legyen a többi pártra is. Nekik is állást kell foglalni a kérdésben ezentúl. És ugyan melyik párt merne kiállni a választók elé úgy, hogy azt mondja, hogy ő mindekit bűnözőnek tekint aki letölt, ergo ki lehetne mondatni a nagyokkal is az ellenkezőjét. Egyébként meg ha EU szinten jelenne meg egy ilyen párt rengeteg fiatalt maga mögé állítva szerintem lehetne erejük (mellesleg anyám is tölt le ezerrel, és eszébe se jut, hogy ezzel bármi baj lenne szóval nem csak a fiatalabb generáció nem érzi ezt lopásnak).
    Nagyon zárójelbe: az alapjában szabad elvű, a szabadság jogokat a legfőbb értéknek tekintő liberális pártoknak szerintem eleve kutya kötelessége lenne sokkal keményebben felszólalni ez ügyben, csakhát szerintem nem nagyon mernek szembe menni az eddigi trenddel. Viszont ezek a friss pártok még bátrak, nem féltik a pozícióikat! Ha elegen mögéjük állnak hátha sikerülne alapjaiban belenyúlni az egész szerzői jogi és szabadalmi rendszerbe(pl gyógyszeripar...).
    Hol lehet csatlakozni? :)
  • craesh #4
    nem hinném hogy valós dologra készülnek, kormányozni biztos nem tudnának, még ha odakerülnének se. az más tészta hogy minél hivatalosabb formában probálják terjeszteni eszméjüket, de többet érnének ha valami civil szervezetté tömörülnének mintsem politikai párttá...