Berta Sándor

Kalózpárt ala­kult Fran­cia­or­szág­ban

Franciaországban fokozatosan nő a szigorú szabályozás elleni felháborodás. Az egyre erősödő tiltakozást bizonyítja, hogy megalakult a Francia Kalózpárt, melynek egyik célja a fájlcserélés legális tevékenységként való elfogadtatása.

Mint ismeretes, a szenátus és a Francia Nemzetgyűlés is megszavazta az online boltokból letölthető digitális zenék és hordozható lejátszók másolásvédelmét feloldó törvényt, azonban a törvényalkotók kiskapukat is beiktattak a tervezetbe, így az érintett cégek kibújhatnak a védelem megnyitása alól. A Francia Kalózpárt legfontosabb célkitűzései között szerepel a másolásvédelmek és a szerzői jogvédelem "eltüntetése", valamint a fájlcserélés legális tevékenységként való elfogadtatása. Kalózpárt először Svédországban alakult, majd ezt követte az olasz, a belga és az amerikai kalózpárt megalakulása.

A Parti Pirate Francais közleményéből kiderül: a felhasználók azt látják, hogy az internetet megszállja néhány érdekcsoport, akik egyértelműen figyelmen kívül hagyják az emberek nagy többségének érdekeit. "Azt követeljük, hogy azonnal töröljenek el minden olyan törvényt, amelyek francia földön megvalósítják a szellemi tulajdon védelmét és felszólítunk minden internetezőt, hogy a mindennapokban hagyják figyelmen kívül ezeket a jogszabályokat, illetve ne hajtsák végre őket" - áll az alapításkor kiadott dokumentumban.

A párt programjában hat pont szerepel, ezek a következők: a teljes körű és szabad véleménynyilvánítás; a jelenlegi szerzői jogi szabályok eltörlése; az internetes anonimitás jogának bevezetése; a fájlcserélő hálózatok legalizálása kizárólag nem kereskedelmi célokra; a hardveralkatrészeket terhelő adók és díjak eltörlése, valamint szabad internethozzáférés biztosítása mindenkinek. Idén július 7-én a kalózpárt taglétszáma elérte a 2474 főt, azonban több ezerre becsülhetők azok, akik egyelőre kívülről támogatják a pártot.

Ugyan az már szinte biztosra vehető, hogy az elfogadott új törvény hamarosan - amint Chirac elnök aláírta - hatályba fog lépni, azonban a Francia Kalózpárt megalakulása is jelzi, sokaknak nem tetszenek a Franciaországban és a világ más államaiban is zajló folyamatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mezeimodell #32
    Baxok a szellemi tulajdonotokra...
  • Chappy #31
    A fájlcserélés legális.
    Ha védett anyagot cserélnek, az illegális, ez sérti a gyártót. Ez ellen meg nincs mit tenni.
  • RealPhoenixx #30
    Lazly

    Igazad van, nem politika, a politikanak koze sincs az emberekhez, es az SG-nek sincs koze a politikahoz.

    De ha tenyleg nincs koze, akkor mi is ez a cikk?

    Vagy gyujtsem ide szepen azokat a cikkeket amikben egyertelmuen lathato hogy sajnos nincs igazad?

    Mert ha akarod megteszem, de utana csond.

    Jah, es tegyuk fel igazad van, az SGhez a politikanak nincs koze.
    S csak uljunk otthon, rohogjunk hogy magyarorszag miniszter elnoke kiment kulfoldre kampenyolni egy olyan part melle, akikrol tudva levo volt, hogy a Magyar Ellenes Nemzeti Nacionalista Parttal egyutt fognak kormanyozni.
    Szval ilyen miniszter elnokunk van.
    Es a nagyon rendes Goncz Arpadnak a lanya meg pont tok ellentetje az apjanak, az apja intelligens, ertelmes, tolerans, s ugyanakkor cselekvokepes, mig ez meg lusta, ertetlen, sirdogalo hogy neki milyen nehez az apja utan, etc.
    Es kozben meg jon az hogy a szlovak politikai vezetoseg ilyen felszolitasokat es kijelenteseket tesz:
    - a magyarok fergek
    - Budapestet el kell taposni tankokkal

    Es akkor meg a Romanokrol nem is beszeltem.

    Es megegy tanulsag hogy a politika nincs hatassal az eletre.
    Nezz meg alig nehany szaz eves terkepeket, es mond meg hol voltak a Romanok (franciak inteztek nekik a teruleteket es tunkeppen sok francia kolkei), de nehany evtizeddel ezelott, mondjuk csak legyen 60, hol volt a vilag egyik legjelentosebb atom hatalma??
    Remelem tudod mirol van szo.
    Vagy akar hol voltak a szlovakok??? Hol volt akar olyasmi hogy Csehszlovakia??? Es meg ragozhatnam a sort.
    Terj eszre, s ebredj fel.
    Sok hulye aki azt hitte a politikanak nincs koze az eletehez, mar jocskan beszopta (hogy az hol zajlott le, etc, tok8).

    Jah, es lehet nyugodtan orulni hogy egy Magyar ellenes Gyurcsika ott hulyiti a fejed ahol akarja es ugy kotoraszik a zsebedben ahogy akar, es ha sokat kotoraszik a vallalkozok es kozemberek zsebeben, a vegen elhiheted, de lehet kenytelen lesz az SG forum is bezarni.
  • halgatyó #29
    Sok elszánt emberre van szükség. Akik egy rakás nehézségen is képesek keresztülrágni magukat. Ilyeneken, mint a helyiség hiánya, pénz hiánya, sajtó-elhallgatás. És mindezt hosszú időn keresztül, elfáradás-mentesen, akár 20-30 évig is eltarthat mire felfejlődik egy olyan szervezet, amelyet nem nyomnak a háttérből.
  • halgatyó #28
    Végre elindult valami ezek ellen a mindenkinek zsebében kotorászó gátlástalan sz**háziak ellen. Bár tartok tőle, hogy igen komoly nehézségekkel kell majd megküzdeniük. Az ellenfél az összes piszkos trükköt be fogja vetni ellenük. Csak pár módszer:
    1.) Fantom párt létrehozása, beépített emberek által. Utána ezek nyomtalanul eltűnnek, a párt meg elhal. Másikat alapítani már csak új néven lehet, de közben sokan elfáradnak, elkedvetlenednek. A módszer pedig ismételhető akárhányszor.
    2.) Beépített emberek fokozatosan vezetőségi pozicióba kerülnek (mert ők szerzik a pénzt, helyiséget, szervert, stb.) Utána csendben elhal a párt, vagy fokozatosan félresiklanak a célok. Végül az egész átalakul mondjuk dísznövénytermesztési párttá...
    3.) A párt megmarad, működik, látszólag. Csak éppen nem ér el semmit. Az ellenfél már jóelőre tájékozott minden tervükről, ötletükről. Sokan belefáradnak, kilépnek, lassú vegetálás.
  • lazly #27
    Ha megfigyeled a reagalasaimat akkor eszreveheted azt is, hogy a cikkre nem reagaltam. Regaltam egy elozo hozzaszolasra illetve a te folyamatos magyar belpolitikai beszolasaidra, aminek ugyerzem nem itt van a helye.

    "Es milyen kontexusban kell hasznalni ezt a kaloz szot a Gyurcsany es Medggyesy felekre??"
    Na az ilyenekkel van a bajom. Es nem a benne szereplo nevek miatt, hanem cakk pakk, mert magyar belpolitika, es ez nem az SGre.

    Egyebkent a cikkre azert nem reagalta, mert nem olvastam el. Es a te irasaidat se, annak tenyleges tartalmarol egy szot se reagaltam.

    Ugyhogy nem nekem kell megtanulni olvasni. :) Es fo a kolcsonos tisztelet..... No udv!
  • RealPhoenixx #26
    Bocsi mindenkitol, de van egy ertetlenke, szval ez Lazlynak szol "igyexem jotanaccsal ellatni":

    Tanulj meg olvasni, majd utana igazits ki masokat.

    Ha megtanultal olvasni, akkor gyere nyugodtan vissza, es elolvashatod amiket irtam.
    *NB: mivel nem tud olvasni, ezert valszeg amit most irtam sem fogja erteni, de remenykedem benne, par szot talan megert, s ha annyira megsem, akkor remelem ujra jarja az altalanos iskolat, mar amennyiben egyaltalan kijarta* :)

    NB: amugy meg a cikk nem a kaloz szo jelenteserol ......., csak a Lazly feleknek kell olvasni tanulniuk, utana johet nekik a szotisztazas :)

    A lenyeg meg alapvetoen itt van a cikkbol:
    "a felhasználók azt látják, hogy az internetet megszállja néhány érdekcsoport, akik egyértelműen figyelmen kívül hagyják az emberek nagy többségének érdekeit"
    *enyhe celzas FBI, CIA, Banki rendszerek, Loggolasok, Media anyagok, etc-kre*

    Aki meg meg mindig a kaloz szo tisztazasat akarja,
    mindazok utan hogy sztem szet lett ragozva es helyere lett teve reg, az kezdje az alapoktol, es ragadjon mesekonyvet, vagy ha nem tud olvasni, akkor olvastasson maganak :)
    /Hatha kialakul a megfelelo kontextus/

    Boooaaa.... NE LEGY LAZLY!!!!!!! :)
  • Beyond silence #25
    Persze, ekkore hülyeséget még nem olvastam.
    Ilyen alapon egyből el is törölhetnénk a magántulajdont, a kedves kalóz párt tagja nyilván másként gondolkodnának ha az ő tulajdonukat rámolnák ki.
    Nem tudom honnan veszik ezt hogy joguk van akármilyen szellemi tulajdonhoz ellenszolgáltatás nélkül.
    Már csak azért is hülyeség mert akkor mindenki aki ilyenekkel foglalkozik éhen halna, aztán meg örülhetnek, nincs mit fájlcserélni.
  • haxoror #24
    Még annyit a "kalóz" mint magyar szó eredetéről hogy valójában török eredetű és ugyanarról a tőről fakad mint a kalauz, régen a kalauzok voltak akik a sekély vizű vagy sziklás, zátonyos partok közelében a helyismeretüknek köszönhetően biztos kikötőbe vezették a nagy tengerjáró hajókat. A régi időkben ezek a kalauzok bizony gyakran kalauzolták (> kalózolták) a gazdag rakományú hajókat holmi eldugott öblöcskékbe, ahol aztán cinkosaikkal kirabolták őket.

    kalóz = pirate = tengeri rabló
    privateer = felfogadott civil aki az ellenség hajóit fosztogatja
  • avman #23
    amit írtam végülis a nyelvtudomány/értelmezés és a történelem akadémiai hozzállása.
    amúgy igazad van, tényleg érdemesebb lenne a kalóz kifejezést jelentéskörét eltolni a tengeri rabló felé és a helyére behozni a privateer kifejezést (mint Sir Francis Drake, a hires privateer), csak ezzel már elkéstünk pár 100 évet :D. és ráadásul az én nyelvérzékemhez is közelebb áll kalóznak nevezni a tengeri fosztogatókat, rablókat, banditákat (akiket legtöbbzsör egyébként is csak egy darab papírfecni különbözetett meg egymástól :) ).