Berta Sándor

Új német kampány az illegális másolók ellen

A német filmipar immár 3 éve folytatja a felhasználók körében nagy felzúdulást kiváltó akcióját, amelynek üzenete: a másolók bűnözők! A szakmai szervezeteket úgy tűnik, egyáltalán nem érdeklik a reakciók, ehelyett új kampányba kezdtek.

Az új akció sokak szerint még kíméletlenebb lesz, mint az előző. A filmipar ezúttal is mindent bevetett: rövid filmeket, reklámokat és plakátokat. A klipeket több televízió is sugározni fogja, köztük a MTV, a VIVA, az RTL és a Tele 5. Az első új klipet már le is lehet tölteni a www.hartabergerecht.de címről. Az akciót ezúttal is kiterjesztik a mozikra, ahol idén szeptember hatodikától lesznek a "Minden másodperc számít" címet viselő rövidfilmek.

Tavaly a nézők nem fogadták túlzottan nagy lelkesedéssel a bejátszásokat és ez várhatóan az idén sem lesz másként. A német filmes szakembereket azonban ez egy cseppet sem érdekli, sőt, a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyeznek a mozikban és az üzletekben zajló kampányra. A cél, mint korábban is, a figyelemfelhívás és a másolásoktól való elriasztás.

Az akciót szintén kiterjesztik majd az internetre és a bolhapiacokra is. 2007-től pedig a kampányba bekapcsolódnak majd az általános és a középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények is. Jan Oesterlin, a Zukunft Kino Marketing GmbH (ZKM) ügyvezető igazgatója ezúttal is magabiztos volt és bízott a kampány sikerében.

Az idei akciósorozatnak a legfeltűnőbb része kétségkívül az lesz, hogy egy adott területet lefestenek és egy vagy több aktivista megpróbál beleolvadni a környezetbe, de azért jól láthatók maradnak. Így hívnák fel az emberek figyelmét arra, hogy aki illegális filmeket tölt le az internetről, az akkor is látható a hatóságok számára, ha azt hiszi, hogy sikerült elrejtőzni.

Amennyiben pedig nem jön be az elriasztás, akkor a filmipar kész a keményebb fellépésre is - jelezték a ZKM vezetői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #32
    Egyébként ha tudod igazolni, hogy valami saját terméket írtál fel jogdíjmatricás lemezre, amit utána eladtál / felhasználtál, akkor visszaigényelheted a matricát. Elég körülményes a hercehurca, az LME szokta előszeretetettel csinálni az írott linuxos lemezekre. De elvileg ha te pl. (pénzért) családi videókat, fényképalbumokat írsz ki dvd-re; fotós vagy és a portfoliód osztogatod ilymódon, reklámvideókat terjesztesz, saját programod értékesíted így, backupokat írsz ki rá a cégednél, akármi ilyesmi. Mindenesetre tudod valahogy igazolni, hogy saját cuccot (vagy amire jogod van/ jogot vásároltál) terjesztesz / tárolsz ilymódon, akkor visszaigényelheted a vásárláskor kifizetett matrica árát.
  • mcganyol #31
    nem tudok aludni :)
    átnéztem jobban azt az artiszjuszos honlapot és ezt felettébb érdekesnek találtam:

    Vásárolhat-e magánszemély matrica nélküli CD-t, DVD-t?
    Az a magánszemély, aki nem kereskedik a hordozókkal, nem felelős a jogdíj megfizetéséért. Azzal sem követ el szerzői jogsértést, ha matrica nélküli hordozókra - azaz olyan hordozókra, amelyekre nem fizették meg a jogdíjat - készít megengedett magáncélú másolatot. Kétségkívül megkárosítja azonban az alkotókat.

    Magánszemély behozhat-e jogdíj nélkül?
    Csak akkor, ha saját célra hozza be és a hordozókat nem adja tovább.

    Tehát a mezei embereket ez miatt nem veszik elő, csak a kereskedőket. Azaz ezekszerint jó nyugodtan nyíltan is lehet keresni azokat a lemezeket, amikre a "matrica majd csak később kerül rá" :)

    Mindegy ez az artisjus már elég off-ra sikerült sry :)
    forrás
  • Gerygrey #30
    Tavaly a nézők nem fogadták túlzottan nagy lelkesedéssel a bejátszásokat és ez várhatóan az idén sem lesz másként. A német filmes szakembereket azonban ez egy cseppet sem érdekli

    Mégis mi az hogy nem érdekli őket? Nem azért építették oda azt a teleb***ott mozit, hogy én oda menjek és ott hagyjam a pénzem cserébe azért, hogy ott kikapcsolódjak, jól érezzem magam? Ha őket nem érdekli hogy mennyire érzem jól magam a moziban (mert ki szereti ha bűnözőnek nevezik csak mert letöltött valamit), akkor nehogy már engem egy cseppet is érdekeljen ha csődbe megy az egész kóceráj. Ez olyan mintha a piacon a gyümölcsös standnál rothadó almákon dongó zöld döglegyek mögött ücsörgő öregasszony elkezdene pampogni hogy miért nem nála veszem az almát, miért járok én a szeddmagadba "lopni". Basszus ezen most nagyon felhúztam magam, kívánom hogy pusztuljon az összes zene- meg filmipar.

    csak éppen azt nem veszik figyelembe, hogy ha nem tudnám letölteni az aktuális cd-t, dvd-t, akkor sem venném meg a boltban!!! és amíg nem másolom pénzért valaki másnak, addig ezzel gyakorlatilag nem okozok tényleges kárt. (majd ha egyszer bevarrnak akkor talán ezzel fogok védekezni :))
    Erről van szó. Tuti, hogy nem használnék Photoshopot, meg Premiere Pro-t ha nem lehetne ingyen használni őket. Király szoftverek, de nincs fölös párszázezrem ilyesmire, ha nem lenne warez akkor részemről egy hobbival kevesebb, viszont az Adobe bevétele nem nőtt egy centtel sem. Milyen szép is lenne a világ, ha valóban konkrét összegű kárt okoznék egy-egy letöltéssel: elég lenne lewarezolni párszázezer példányban mondjuk a Pusycat Dolls CD-jét, és máris okoztam pártízmilliós veszteséget egy ratyi zenekarnak. De sajnos ez nem így működik...

    Amúgy van valakinek infója arról, hogy mennyibe kerül a moziban fél perc reklámidő? A warez-társadalom egyszer-egyszer igazán összedobhatná a lét egy "a bűnözőkként kezelés ellen" kampányra.
  • mcganyol #29
    megcáfollak. :)
    a szlovák oldalról való rendelést vagy függeszd fel, vagy ne verd nagy dobra. szerintem.

    Az üres kép- vagy hanghordozót gyártó, importáló vagy más Uniós tagállamból behozó, vagy azt belföldön először forgalomba hozó személy köteles legkésőbb minden naptári hónap tizedik napjáig a gyártott vagy behozott üres hang és képhordozók mennyiségéről, típusáról és a forgalomba hozatal, illetve beszerzés egyéb adatairól az Artisjust tájékoztatni.... stb

    És mint tudjuk, a nem tudás nem mentesít. (bár ha jóhiszeműen jársz el, az esetleg enyhítő körülményként figyelembe vehető)

    forrás: artiszLYusz:)
  • metaljesus #28
    én azt tartom szemét húzásnak a kiadók részéről, hogy elhitetik az emberekkel hogy a letöltők sok milliós, vagy akár milliárdos károkat okoznak. csak éppen azt nem veszik figyelembe, hogy ha nem tudnám letölteni az aktuális cd-t, dvd-t, akkor sem venném meg a boltban!!! és amíg nem másolom pénzért valaki másnak, addig ezzel gyakorlatilag nem okozok tényleges kárt. (majd ha egyszer bevarrnak akkor talán ezzel fogok védekezni :))

    torrenttel mindössze annyi a baj, hogy itthon kevés a gyors seeder, így néha nehéz hozzájutni pl kicsit régebbi szinkronos cuccokhoz. mert mindenki az újat osztja vissza. ahol a lan-os emberkék összegyűlnek oda van hogy a halandókat nem engedik be. ha egy 5M/5M net annyiba kerülne mint egy gyorsabb adsl (vagyis tvnet-nek van ilyen, csak sajnos egész bp-n néhány utcában :(), akkor sokkal jobban futna ez a torrent dolog.

    ftp-k tényleg a legjobbak a letöltéshez, csak abból meg a kicsiket, amikre kb 200 HUF 2 nap meg hasonlók, azokat nagyon hamar kivonják a forgalomból (vagy a hatóságok, vagy pedig saját maguk mert nem vállalják tovább a rizikót ha megvan már az a kis pénz). nagyokra viszont havi 2-3 e forint nagyon korrekt, csak annyit meg úgyse töltenék le hogy megérje.

    a "feketén" szerzett dvd-k nagy része pedig nem is feketén kerül az országba. mi egy páran például egy szlovák oldalról szoktunk rendelni (gondolom van több is) egész kellemes áron. azokon meg ugye nincs holo matrica. viszont eu-n belül az áruk szabad áramlása az egyik alapkövetelmény. kábé mint a benzinturizmus. bár a jogi részével nem vagyok tisztában, de ha valaki igen akkor javítson ki vagy cáfoljon meg! köszi
  • Gabest #27
    Előbb csináljanak valamit aztán próbálják megvédeni, derrick óta nix.
  • Jumpy #26
    Tehát ha jól értem..tiltakoznak a másolások ellen,hiszen azzal őket veszteség éri.
    De miközben a veszteségen siránkoznak mégis telik pár millkára,amit beleölnek ebbe a reklámhadjáratba??
  • Warpcore #25
    Szabadon felhasználható non-profit céllal =)
  • strogg #24
    "Megjelenik DC-n és kazettán"

    Vazze ez egy akkora beszólás, hogy le is loptam az öteltet. Lehet csinálok belőle bannert. De szolgennek, és mottónak kiváló:))

    Licenszelnem kell tőled, vagy GPL-es?
  • mogyi925 #23
    Mcganyol: nagyon is igazad van, főleg az utolsó mondatod tetszik.

    Nekem egyszer abban a szerencsében (???) volt részem, hogy részt vehettem egy vitán, ahol a file-cserélők és a jogvédők csaptak össze. Undorító volt, mondhatom. A szokásos tanulság jött le, vagyis hogy a szórakoztatóipar, a net (vagy ha jobban szétnézünk, az élet többi területe is) jól működik, megy magától, önszabályozó, de elkezdik balfax jogászok megregulázni, akik a világon semmihez nem értenek, de főleg ahhoz nem, amit próbálnak kontrollálni. El a lamer jogászok kezeivel a nettől!!!