Berta Sándor

Mozgalom a szabad másolásért Észak-Európában

Több észak-európai civil szervezet állt annak a kezdeményezésnek az élére, amelynek célja a fájlcserélés elfogadtatása, a különböző anyagok szabad másolásának legálissá tétele és az internetcenzúra elleni harc.

A Pro Piracy Lobby neve sokat sejtető. A szervezet össze akarja fogni az Európában a felhasználók szabad másolási jogaiért küzdő civil csoportokat és weboldalakat. A mozgalom a The Pirate Bay nevű svéd bittorrentes oldal elleni májusi razzia után bontakozott ki és az érintett portál maga is az alapítók között van. Rajta kívül fellelhetők még a névsorban az Artliberated Network svéd művészcsoport, a szintén svéd Piratbyran oldal, a berlini piratecinema.org, valamint a dán és a Piratgruppen norvég online kalózcsoportok.

"A fájlcserélés, a kalózletöltések és általában az internet iránti érdeklődés napról napra egyre nagyobb mértékben nő" - mondta Tobias Andersson, a svéd iroda munkatársa. Andersson szavai szerint egyre több olyan szervezet jön létre, amelyek - a Svéd Kalózpárthoz hasonlóan - felvállalják a felhasználók érdekeinek képviseletét. Elmondta, hogy ezek a szervezetek globális méretű együttműködésben gondolkodnak, ám a legfontosabb feladatuknak mindig a helyi emberek érdekeinek képviseletét fogják tekinteni. Szintén bizakodó a jövőt tekintve Claus Petersen, a dán csoport tagja is, aki kijelentette: "Együtt egy olyan alapot teremtettünk meg, amely képes megfogalmazni kemény kritikákat is a zeneiparral és a piacvezető konszernekkel szemben".

A Pro Piracy Lobby alapszabálya szintén sok mindent elárul, hiszen olyan kitételek találhatók benne, mint: "Mindent le fogunk másolni, amit le akarunk másolni!" vagy "Kezeket el az internettől!" Ezenkívül a szervezet legfontosabb célkitűzése, hogy a politikusokat rávegye a fájlcserélés legalizálására, hiszen ha ez megvalósulna, akkor ebben az esetben feleslegessé válna az egész P2P-rendszerek elleni boszorkányüldözés.

Azonban nem csak Skandináviában kapnak erőre ezek a mozgalmak, hanem legutóbb már Franciaországban is megalakult a kalózpárt. S egyre inkább általánossá válik az a vélemény, miszerint a zene-, a játék- vagy a szoftveripar csak magát okolhatja, hiszen ha nem bűnözőként próbálna meg kezelni a felhasználókat, hanem megpróbálna közösen megoldást találni erre a problémára, akkor mindkét fél jól járhatna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tiberius B #18
  Hasonló a helyzet nálam is, haveromtól beszerzek egy-két játékot, aztán megveszem, mikor már nem olyan drága, mert mégiscsak jobb érzés, ha megvan eredetiben. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokmindent tényleg nem lehet kapni, főleg Magyarországon.:-( És akkor még a filmekről még nem is beszéltem. Az ember joban szereti ha megvan rendesen, tett vmit azért, hogy meglegyen az adott tulajdona szerintem.
 • BiroAndras #17
  "Amugy meg gondolkozzatok mar!Tegy fel a kezet, aki szeretne ugy dolgozni,hogy semmit sem kap erte!"

  Lehet érte pénzt kapni, de csak mértékkel. Ami most megy az erős túlzás.
  Pl. most is sokan járnak moziba és vesznek mindenféle DVD-t. Én pl. megnézek moziban is egy filmet, ha az jó, annak ellenére, hogy utánna persze letöltöm. Sőt DVD-n is megveszem, ha már nem irreális az ára.
  És vannak olyan filmek is, amiket nem tudsz megvenni, mert nem árulják (pl. mindenféle sci-fi sorozatok).
 • exxile #16
  Hajra-hajra!
  Egesz szep ez a mostanaban kialakulo tendencia!
 • Marlosh #15
  Ja.en pl a furdoszobaban szoktam MAGAMNAK enekelni!
  Az enekesek meg bizony masoknak enekelnek, remelhetoleg ugy, hogy szeretik amit csinalnak es nem muszajbol teszik...vagy legalabbis nem mindegyik!
 • Marlosh #14
  Kevered a szezont a fazonnal! Csak mert Hollywood szar filmelet csinal,azert meg nem minden film gagyi!A zeneipar sem csak az USA-bol all.......
  Amugy meg gondolkozzatok mar!Tegy fel a kezet, aki szeretne ugy dolgozni,hogy semmit sem kap erte!
 • Psichopat #13
  " 3, a fasz fog nektek játékot irni, rajzolni, zenét szerezni. Másoljátok ami van, aztán ha elöntött mindent a szellemi nyomor, a civilizációtok romjain csinálunk egy másikat, ahol megbecsülik az alkotót (és felkötik a kiadókat;) "

  Na ez az ami sose fog bekövetkezni. Söt én lehet még örülnék is neki ha jól belebukna a zeneipar meg filmipar. Kérdem én kinek hiányzik az a sok vacak gagyi film meg idétlen zene amit megpróbálnak lenyomni a torkunkon? Meg a sok gagyi 10 picsa rázza egy néger körül aki televan arannyal féle klippek??? Ha elbuknak ezek a vackok inkább csak szellemi felemelkedés lesz nem pedig bukás.
 • zakika #12
  ne nekem irjanak zenet a zeneszek, hanem maguknak. ne azert jaccanak, mert nekem az ugy teccik, hanem maguknak jaccanak mert oromot szerez nekik. es ha teccik masoknak is az kulon jo.
  verset nem azert irja az ember, mert arra van igeny, hanem mert van ihlete
 • Morden23 #11
  Valóban nem kerül százmillióba egy gitárt venni.

  De azért ne felejtsd el, hogy kell:
  - felszerelés (minden hangszer)
  - technika (erősítők stb.)
  - próbaterem (esetleg apu garázsa)
  - stúdió, ami közel nem is olyan olcsó, mint amire te gondosz
  - utómunkálatok (a stúdiófelvétel utáni utómunkák a hangsávokkal)
  - promóció (bekerülni helyekre, cd-ket eladni/kiadni, stb.)

  Ha filmet akarsz forgatni, akkor ez a helyzet pepitában jön elő, elég csak annyit mondanom, hogy a 35mm biztonsági szalag métere sem olcsó, és számold ki, hogy egy 90 perces film 20-szoros túlforgatás esetén hány métert eszik.

  És persze ilyenkor kapnak szerepet a kiadók, akiknek soksok lóvéjuk van, és invesztálhatnak a friss zenekarokba/rendezőkbe stb.
  Ha azt a rendszert meg lehetne oldani, hogy egy fiatal művésznek nem massszív ismeretség, esetleg lottó5ös kelljen a beinduláshoz, és nem kéne mindezért élből eladnia a lelkét egy kiadónak, aki eleinte támogat, de tipikus disznó-gazda viszony: te vagy a disznó, aki örül, hogy zabálhat és hempereghet, de azért hízol, hogy levágjanak majd.

  A kalózkoodásra csak annyit, hogy ha valamire azt mondják, hogy ingyenes (teljesen, bár lehet fizetni "adományt"), akkor senki nem fog egy vasat sem adni (illetve egy szűk réteg). Az igazi mindentletöltő vadparaszt magas ívben tesz arra, hogy ő bárkit megkárosított-e. Csak letölt, de szűretlenül mindent és mindig.
 • dez #10
  Azt ugye beleszámoltad, hogy a szerzők a bevétel kicsi százalékát kapják csak meg...? Annyit még a "kalózok" is össze tudnak dobni. Még többet is. Csak ugye a lefölözőket is el kell tartani.
 • aaaaa #9
  Ez egy nagy kamu, hogy nem élnek meg. az HBO-t is többszázezren fizetik, mert havi harminc-negyven film lehet hogy megér párezer forintot, még ha nem is legújabbak. Az, hogy a vadiúj filmeket, amin már a moziban megkersték a pénzüket arany áron ki kell adni DVD-n, aztán a tékákban, aztán a kábel TV-n stb. már csak az extraprofitjukat gyarpítja. Az zenészek meg ne sírjanak, nem kerül 100 milliókba venni egy gitárt vagy egy szintit. A stúdió sem olyan drága, mint ahogy elő tudják adni. Bármely szakma rendezhetne ekkora sírás rívást, hogy tönkremegy , ha volna azok mögött is hasonlóan lefizetett törvényi háttér, aki zsarolná az embereket, hogy csakis az ő terméküket vehetik, mert különben mocskos bűnözők.