Berta Sándor

Ismét aktivizálódott a zeneipar

Egy új és régi áldozatot talált magának a zeneipar. A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) ezúttal a Yahoo kínai portálját támadja, míg Nagy-Britanniában a korábban már kritizált AllofMP3.com került össztűz alá.

Az IFPI azért akarja beperelni a Yahoo China-t, mert a szervezet állítása szerint az oldal keresője számos olyan linket jelenít meg, amelyek illegális zeneletöltő helyekre mutatnak. A nemzetközi szövetség a kérdés tisztázására már megbeszéléseket kezdeményezett a Yahoo illetékeseivel, azonban amennyiben jövő hétig nem sikerül számára kedvező döntést kieszközölnie, akkor nem vár tovább és beperli a portált.

A per jogi alapját az a július elseje óta hatályos kínai törvény jelentené, amelynek értelmében Kínában tilos a zeneszámok, a zenei albumok, a filmek és más hasonló tartalmak (szoftverek, játékok stb.) illegális másolatainak interneten való terjesztése vagy az ilyen tiltott tartalmakat kínáló letöltőhelyek reklámozása, illetve a rájuk való figyelemfelhívás.

Az IFPI-nek nem ez az első kínai oldal elleni akciója, a szövetség tavaly ugyanis a Baidu.com nevű helyi keresőportált perelte be hasonló okokra hivatkozva. A Baidu után a Yahoo China a második legnagyobb kereső a kínai piacon. A cégben a Yahoonak 40 százalékos tulajdonrésze van. John Kennedy, az IFPI vezetője nem akarta elárulni, hogy mekkora kártérítést szeretnének az oldaltól, de emlékeztetett rá, hogy a korábbi hasonló amerikai perekben az összeg a több tízmillió dollárt is elérte.

Azonban nem csak a Yahoo Chinának van félnivalója, hanem az AllofMP3.com nevű orosz portálnak is. Az orosz site-ot ezúttal a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) perelte be, mondván illegálisan működik és a szerzők engedélye nélkül ad el zeneszámokat a Nagy-Britanniában élő felhasználóknak. A Brit Legfelsőbb Bíróság helyt adott a beadványnak annak ellenére, hogy egy orosz cégről van szó, amellyel szemben elvileg semmilyen fellépési joga nincs. A BPI szerint az AllofMP3.com-nál értékesített zeneszámaik és zenei albumaik után a brit művészek és együttesek egyetlen fontot sem kaptak eddig.

Az elmúlt hónapokban ez már a sokadik per az orosz portál ellen. Legutóbb már odáig fajult a dolog, hogy az amerikai kormány egyes tagjai a lap bezárásához kötötték Oroszország felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #6
    Kicsit off bocs de ezt csak most olvastam:Kalóz pártok
    A lényeg a végén van, a svéd után megalakult a francia és az amerikai kalóz párt is !!!! Lehet lesz ebből valami :)
  • Tripax #5
    A britek az amerikaiak csicskája több mint fél évszázada. Váratlan de nem meglepő egy egy ilyen fordulat.
  • HappyBoy #4
    Én bezáratnám a netet. Fujjj
  • Sepu #3
    és mint mindig minden hülyeség usa-ból. máshonnét is, de onnét a legtöbb
  • Kingfisher #2
    A jogvédők mindenhol külön állatfajt képviselnek, nem kell általánosítani a britekre:)
  • Marlosh #1
    A britek nem normalisak,sajat tapasztalat:D
    Szerintem eltanultak az USA-tol,hogy csak fel kell mutatni valami hangzatos okot es akkor mar mindenhol mindent szabad.