Gyurkity Péter

Hét év börtön ka­lóz­ko­dá­sért

Hét év börtönre ítélték azt az amerikai férfit, aki 2005-ös letartóztatásáig saját weboldalán szoftverek illegális másolatait értékesítette. Az ítélet szerint tetemes kárpótlást kell fizetnie és ingóságait is elveszíti.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a bíróság a napokban hét év, egészen pontosan 87 hónap börtönre ítélte a kaliforniai Nathan L. Petersont, aki saját weboldalán éveken át szoftverek kalózpéldányait értékesítette. A hatóságok szerint a mostani az egyik legsúlyosabb döntés az Egyesült Államok történetében, amely nemcsak a börtönben letöltendő idő nagysága, hanem az egyéb részletek miatt is kiérdemli ezt a címet. A férfi ugyanis több millió dollárt kénytelen befizetni kárpótlásként, és autói, valamint hajója mellett házait is elveszíti.

T.S. Ellis bíró indoklása szerint a kiadóknak és fejlesztőknek okozott közvetlen kár mellett Peterson elszámolással tartozik az illegális üzletből származó profittal is. Éppen ezért 5,4 millió dolláros kártérítést kell fizetnie, és át kell adnia a már említett ingóságait és több házát is. A lefoglalt értékek között vannak igen értékes felújított és vadonatúj autók, több hajó és ház is. Ezekre ugyanis a kalózszoftverek eladásából tett szert, ezen tevékenységét pedig lopásnak minősítette a bíróság.

A férfi weboldalán - amely www.ibackups.net címen futott - 2003-tól kezdve olyan cégek szoftverei bukkantak fel, mint az Adobe, a Microsoft, vagy a Symantec, mélyen az ajánlott ár alatt. Az oldalon a vásárlók elektronikus letöltés, illetve CD-lemezek formájában is hozzájuthattak a megrendelt anyagokhoz, mégpedig legtöbbször érvényes aktiváló kulccsal együtt. Az ügyben az FBI washingtoni irodája indított nyomozást, és ennek eredményeként 2005 februárjában bezárták a portált. Addig a pillanatig becslésük szerint a megítélt kártérítésnek megfelelő értékben keltek el jogvédett szoftverek.

Augusztusban szintén Ellis bíró járt el egy hasonló ügyben, akkor a www.BuysUSA.com oldal üzemeltetője hat év börtönt kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • crx #61
  Barátom te othon ne nagyon fözöges max a konyhába ebédet:)) Vagy tarts grilpartit. A szesz elö álítását illegális uton keményebben büntetik mint a cd hamisitást:))
 • Mike #60
  nem kell Mo-n semmit sem tenned, hogy börtönbe kerülj
  elég ha egy haragosod bejelentést tesz a besúgóvonalon
  aztán az előzetes meg a rendőrségi kihallgatás tesz róla hogy még azt is bevalld, hogy tojást tojsz

  olvasgassátok a zugügyvédet az indexen
  tanulságos
 • Mike #59
  KÉJ lobbizik egy törvénynel a kék szemüek ellenében
 • Mike #58
  3.
 • Mike #57
  nem fogják
  nem csak politikai okokból
  ha valakit ártatlanul itélsz halálra, már nem hozhatod vissza
 • Mike #56
  ja, mint ahogy autót is építhetsz, mégsem kerülsz börtönbe
  lásd tuning cégek
 • Frank99 #55
  a kicsi csíráknak egy hosszabb olvasnivaló:

  Bukott Killer....
 • Frank99 #54
  Amúgy a jelenlegi magyar jogszabályok alapján a fájlmegosztás BÜNTETENDŐ.
  MINDEN típusú anyagra.
 • Frank99 #53
  Te tudod miket beszélsz?
  Szeszt otthon lefőzni?

  1 dl pálinka 10.0000 FT és 10 nap elzárás max. büntetés.
  Akkor inkább cd-t másolj....
 • Mike at home #52
  társadalomra mennyire veszélyes ez a cselekmény? semennyire
  jó eséllyel mindekki tudta mit vesz

  jóhogy nem itéled rögtön halálra