Berta Sándor

CES: USB-csatolóval ellátott SD memóriakártya

A SanDisk által kiállított memóriakártyának USB 2.0-s szabványnak megfelelő csatolója van. Az első ilyen Secure Digital kártyák a vállalat tervei szerint 2005 első negyedévében kerülnek a boltokba.

Las Vegasban, a CES kiállításon volt látható a világ első, integrált USB-csatlakozós SD memóriakártyája. Az új termék előnye, hogy a jövőben azokon a számítógépeken is lehet olvasni az SD-kártyákon tárolt adatokat, amelyek nem rendelkeznek memóriakártya-olvasóval. Lehetőség nyílik arra is, hogy ezekről a PC-kről adatokat lehessen rögzíteni a SanDisk memóriakártyáin. A vállalat tájékoztatása szerint, ahhoz, hogy az új terméket piacra tudják dobni, először ki kellett fejleszteniük egy új mechanikus rögzítést és csak így vált lehetővé, hogy az SD-kártya illeszkedni tudjon az USB 2.0-s portba. Elvetették például a lehúzható fedél ötletét, mert könnyen fennáll annak a lehetősége hogy a felhasználók elveszítik ezt a "kupakot".


A vállalat szakemberei úgy döntöttek, hogy egy olyan egyszerű mechanizmusnak szavaznak bizalmat, ami bizonyos mozdulatra szabaddá teszi az USB-csatlakozót, zárt állapotba pedig a memóriakártya hagyományos SD-kártyaként használható. Amennyiben viszont valaki félrehajtja a kártya felső részét, akkor a tárolt adatok a számítógép USB-portján keresztül is elérhetővé válnak.

A SanDisk egy LED-et is elhelyezett a terméken, ami akkor világít, ha az adatokat leolvassák az eszközről, vagy írnak az adattárolóra, így pontosan megállapítható, mikor van használatban a kártya és mikor nincs. A cég ugyanakkor azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora kapacitású modellek lesznek kaphatók, csupán annyi biztos, hogy az 1 GB-os verzió kerül a boltokba. Árakat a gyártó szintén nem közölt, Las Vegasban csupán annyit árultak el a cég képviselői, hogy a termékről további részleteket csak februárban hoznak nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #14
 • Tetsuo #13
  ja nem lehet vmi strapabíró cucc.
 • valamit #12
  Nem egy világrengető dolog, megoldották... Hozzáteszem Pakosz, én is kiváncsi lennék hogyan oldották meg... mondjuk el tudom képzelni, hogy az USB portnak csak a mélyedés felébe dugják be a kutyüt, oda ahol az érintkezők vannak (szal nem a hagyományos USB dugasz, csak érintkező, fém keret nélkül), az nagyjából talán az SD kártya szélleségével vetekszik (nem próbáltam, nincs SD kártyám, csak feltételezem)
 • Pakosz #11
  Az sd kartya kicsivel szelesebb mint az USB port es kb fele olyan vekony. Namost biztos igazuk van, nem hitetlenkedek de hogy a **** ba lehet ezt bedugni az USB portba?
  ha valamit rosszul mondtam javitsatok ki .
 • dez #10
  Jó ötlet, de azért nem egy világrengető dolog.
 • asysoft #9
  Azt a CompactFlash 3.0-ra írja...
 • Athlon64 #8
  Hát az SG-s cikkben nem írja, hogy nem lessz kompatibilis a régi kártyákka, szöges ellentétben az hardwareoc-val!
  Ez azért azthiszem fontos infó!
 • Killgore #7
  Hogy mik vannak manapság :) Mindenesetre kell ilyen nekem is :)
 • shabba #6
  Itt van egy kép csatlakoztatás közben. Olyan könnyű ez az egész hogy esik ki.

  http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/news/cid/4/y/7181.html
 • Athlon64 #5
  Viszont kiváncsi lennék, hogy az én 256Mbyte-os és 512Mbyte-ps SD és MMC kártyáimban mekkora a chip, ha egy ilyen USB-s kártyában elfér az 1Gbyte is?