Gyurkity Péter

Dupla kapacitást ígér a flash memóriáknál a Samsung

A dél-koreai gyártó a következő évben olyan új memóriachipek gyártását indítaná be, amelyek révén azonnal megduplázódna a digitális fényképezőgépek és zenelejátszók tárolókapacitása.

A Samsung tervéről a Reuters számolt be ma, mégpedig a félvezető üzletág vezetőjének kijelentéseire hivatkozva. Eszerint jövőre várhatók az első újgenerációs flash memóriák, amelyekkel a gyártó elébe szeretne vágni a rivális cégeknek. "Jelenleg mintegy fél-egy évvel előrébb tartunk" - jelentette ki a hírügynökség érdeklődésére Hwang Csang-Giu, a félvezető üzletág elnök-vezérigazgatója. Szerinte idővel minden laptop ezekre a chipekre épül majd, elhagyva a hagyományos merevlemezt. Kijelentésével arra utalt, hogy a piac 28 százalékát birtokló japán Toshiba nem tud lépést tartani a Samsunggal.

Azzal a Samsunggal, amely továbbra is a világ legnagyobb DRAM-gyártója, sőt, az egy évvel azelőtti állapothoz képest még tovább növelte piaci részesedését. Az áprilisi felmérés szerint a vállalat 66 százalékkal növelte forgalmát, és 8,3 milliárd dollárt hajtott be, ami 31 százalékos piaci részesedést jelent. Persze a vállalat nagyrészt annak köszönheti a sikert, hogy 2003 után ismét a DRAM-üzletágra összpontosított, és valamivel kevesebb figyelmet fordított a flash memóriák piacára. A dél-koreai cég azonban már júliusban 617,4 millió dolláros beruházást jelentett be, amellyel bővíteni kívánja memóriaáramkörök gyártókapacitását, különös tekintettel a flash áramkörökre. A flash memóriákra támaszkodva a gyártó a hordozható lejátszók piacát szeretné meghódítani, és két éven belül az első számú gyártóvá kíván előlépni, maga mögé utasítva az Apple-t.


Nagy ütemben nő az mp3-lejátszók kapacitása

Terveik szerint az első ilyen készülék az YP-T8 lesz, amely kezdetben három változatban lesz kapható. Ezek sorrendben 512 MB, 1 GB, illetve 2 GB flash memóriát tartalmaznak, de 2006-ra 4, egy évvel később pedig már akár 10 GB-ra nőhet a kapacitás. Ezért van szükség az újgenerációs, 16 Gb-es NAND flash memória kifejlesztésére, amelynek megjelenését korábban 2007-re tették. Ez újabb mérföldkövet jelentene a merevlemezek lecserélése felé, és nagyban növelné a hordozható eszközök tárolókapacitását. A gyártó állítása szerint 16 chipet kombinálva piacra dobhatnák az első 32 gigabájtos memóriakártyát, amely körülbelül 680 órányi zene tárolását tenné lehetővé.

A sors iróniája, hogy a Samsung legnagyobb partnere éppen az Apple lehet, amely saját lejátszóihoz (iPod) éppen a flash memóriákra tart igényt. Az EETimes jelentése szerint az iPod gyártója már lefoglaltaa Samsung gyártókapacitásának közel 40 százalékát, ami nem meglepő, tekintve, hogy még mindig az iPod a piac vezető lejátszója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)