CW Számítástechnika

Az Intel visszatér a flash memória piacra

Az Intel az egyre növekvő fogyasztói elektronikai keresletre reagálva egy új, beágyazható NOR-típusú flash memóriachip-termékcsalád megjelentetését tervezik a piacon, 1 Gbit-es kapacitásig - jelentette be a gyártó.

Az Intel még július előtt megkezdi a 64, 128 és 512 Mbites beágyazható flash-memória komponenseket; az 1 Gbites változatokat pedig az év vége előtt jelentetné meg, mondta el Darin Billerbeck, az Intel flash-termék csoportjának vezetője a tokiói Intel Developer Forum (IDF) konferencián. A flash egy olyan újraírható memóriatechnológia, amely az áramforrás megszűnése után is megőrzi tartalmát. Az egyik típusa - a NAND-elven működő - általánosan megtalálható a cserélhető memóriakártyákban, amin például a digitális képeket tárolják. Az Intel által (is) gyártott NOR-típusú beágyazható memóriákat általában szoftverkód tárolására használják fel, és olyan termékekbe építik be, mint például routerekbe és egyéb integrált eszközökbe.

"Eddig az Intel beágyazható memóriatermékei 8-256 Mbit kapacitásig terjedtek, és ezekből is inkább a 8-128 Mbites komponensek iránt volt nagyobb kereslet" - mondta Allen Holmes, az Intel flash-termék csoportjának marketing-igazgatója. Azonban a gyártók mostanában a viszonylag egyszerűbb termékeket is új funkciókkal ruházzák fel, ezért Holmes szerint egyre több beágyazható memóriára lesz szükségük. A TV-dekódoló boxokat például webböngészőkkel látják el.


"Egyre több ügyfelünk érdeklődik a 256 Mbites termékünk iránt az utóbbi időben. Manapság a dekódoló egységeknek támogatniuk kell a HDTV (high-definition TV) és másolásvédelmi eljárásokat, melyek egyre több kódterületet igényelnek" - Mondta Holmes. Hogy megfelelhessen ezeknek az igényeknek, az Intel szoftverfejlesztési segédeszközöket fejlesztett ki a fogyasztói elektronikai gyártók számára, hogy az Intel flash memóriachipek többfajta operációs rendszert támogassanak, mint például a Microsoft Windows CE-t, vagy a Linuxot.

Az új chipek 1999 óta az első példányok, melyeket az Intel fejlesztett ki. Az utóbbi években a vállalat egy másfajta NOR-modul gyártására összpontosított, amelyet a mobilgyártásban lehet hasznosítani. A társaság most megpróbál visszatérni a beágyazható flash-piacra, melynek idei évi 4 milliárdos forgalma 2009-re várhatóan 9 milliárd dollárra növekedik majd. A cég az idők folyamán sok teret vesztett az olyan vetélytársak javára, mint például az STMicroelectronics, az Atmel Corp., vagy a Spansion LLC, mondta Mark DeVoss, az iSupply piackutató cég egyik elemzője. A Spansion az AMD flash-memória alvállalkozása.

Sok akkori ügyfelet irritálta az, hogy annak idején az Intel elhagyta a beágyazható flash-piacot a vezeték nélküli chipek kedvéért, mondta DeVoss. "Érdekes lesz megfigyelni, hogy ezek az ügyfelek vajon visszapártolnak-e az Intelhez, mivel saját termékeikre gyakran 5-20 évnyi garanciát vállalnak. Egyszer már megégették a kezüket az Intel termékekkel, ezért kíváncsi vagyok, vajon most mi fog történni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!