Specker Balázs

YouTube-bal a világhírnév felé

Egy chicagói, alternatív rockzenében utazó zenekar olyan sikereket ért el YouTube videoletöltő oldal segítségével, amelyet az MTV soha nem lett volna képes meghozni a számukra.

A banda taposómalomban játszódó amatőr klipjét több milliószor látták az interneten, ezután a világ több hírműsora is foglalkozott velük. A zeneiparban ténykedők csak tanulhatnak az OK Go példájából, amely bebizonyította, hogy a webes felhasználók a világhírnév felé repíthetnek egy zenekart. Az eset mindenestre igencsak kétségbe vonja azt a dogmát, miszerint egy jó videoklip dollár százezrekbe kerül, és csakis hollywoodi filmes rendezheti őket.


Már több millióan nézték meg a YouTube oldalán

A zeneipar területén megindult lassú, olykor-olykor kényes pontokat érintő változás nyomán a hagyományos CD eladásokat és tévés videoklipeket felváltja a digitális zeneterjesztés és online videozás. A YouTube-hoz, a MySpace-hez és a Pure Volume-hoz hasonló oldalakon feltörekvő művészek hada kínálja alacsony költségvetéssel készített videóit. A Capitol Recordshoz leszerződött OK Go elmondása szerint két legnépszerűbb nótájuk klipjét a rajongók rakták fel a YouTube-ra, miután letöltötték őket a banda oldaláról.

Dani Dudeck, a MySpace szóvivője úgy nyilatkozott, sikereikben már 2003-as indulásuk óta nagy szerepet játszik a zene. A zenekarok már szinte a kezdetektől kihasználták a MySpace adta lehetőségeket, hogy rajongótáboraikat kiépítsék. Mára a közösségi oldal mind a zenei kiadókkal, mind magukkal a zenekarokkal szoros együttműködésben dolgozik. "A YouTube által teremtett közösségi videos környezet és a felhasználók által létrehozott tartalmak rendkívül fontosak számunkra" - nyilatkozta Michael Nash, a Youtube-bal és a MySpace-szel egyaránt partneri viszonyban álló Warner Music digitális üzletágért felelős vezető alelnöke a ZDNet oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TeszteloPontHu #11
  http://www.youtube.com/watch?v=QYfrFy4_s4c
 • M0rph3u5 #10
  megnéztem a videót... k*vajó!!! ajánlom minden "gondolkodó" embernek...:D pedig és se vagyok fideszes... csak nem szeretem ha hazudnak, főleg ha ennyire...
 • Neurotoxin #9
  Te csináltad a Gyurcsányos videót?:D Ami azt illeti, okozott néhány vicces percet, nekem és a haveroknak!
 • Gerygrey #8
  Engem is megbélyegeztek már páran ilyesmivel, amikor "Best of Gyurcsány" címmel készítettem egy funvideót drága miniszterelnökünkről és felraktam a Youtube magyar változatára (videa) és ott nagyon sokáig fölényesen vezette a nézettségi listát. Voltak akik szerint ez egy jól álcázott Fidesz-kampány, pedig én tényleg itthon, ráérő időmben dobtam össze ezt a kis klipet mindenféle politikai indíttatás nélkül, szóval nem kell mindenről rosszat feltételezni ami ingyen elérhető.
 • nyamiag #7
  inkább franz ferdinand
 • Raszkolnyikov #6
  Szerintem nagyon jók. Főleg a tánc. Az el is van találva, meg jó a mozgásuk, egyszerre mozognak (pedig én a legtöbb tánctól a falramegyek, a tánc szótól is herótom van).
 • insomniac #5
  jajaja nekemis egyböl gorilaz jutott eszembe
 • polarka #4
  nem igazán az én műfajom, de nem rosszak, sőt amatőr bandához képest jók
 • drizzt1666 #3
  kicsit olyan gorillazos beütése van a nótának, de egyáltalán nem rossz.
 • ttt ttt #2
  Ez is igaz, de az is hogy lehetőséged van megmutatni magad a multik nélkül. Sőt egyáltalán lehetőséged van kilépni olyan porondra amire amúgy sosem, ha nem tudsz beférkőzni valahova. Nagyjából ha rengeteg pénzed van.
  És azt meg hogy jó-e amit csinálsz, meg majd eldöntik a valódi érdeklődők, nem pedig a kozmetikázott marketing statisztikák.

  A vírusmarketing pedig szokszor csak az álszent cenzorokat kerüli meg, persze kellenek a határok, de sokszor ezek csak olyan paradigmák, tabuk, amiket nem is ártana eloszlatni, ledöntögetni.