Gyurkity Péter

A YouTube népszerűsíti az NBC műsorait

A televíziós társaság nemrég még védett tartalmainak eltávolítását követelte az oldalról, most azonban szövetségre lépett vele, hogy ily módon is népszerűsítse saját műsorait.

A stratégiai együttműködést bejelentő közlemény szerint meglepő véget ért az NBC és a YouTube.com vitája, amely a szerzői joggal védett tartalmak közzététele miatt indult. A társaság egy hónappal ezelőtt még ezen videók eltávolítását követelte, időközben azonban meglátta a lehetőséget az oldalban, és ő maga bocsájtja rendelkezésre a kívánt anyagokat, hogy ily módon népszerűsítse saját műsorait.

"A partneri kapcsolat méltóképp szimbolizálja, mi történik, ha a média hagyományos és új szereplői megtalálják a közös hangot" - értékelte a bejelentést John Miller, az NBC marketingfőnöke. Az NBC Universal, amely a General Electric részeként végzi tevékenységét, a lépéssel külön csatorna létrehozását teszi lehetővé a közösségi oldalon, amelyen keresztül bemutatják az újonnan érkező sorozatokat, tévéfilmeket, illetve az olyan veterán műsorokat, mint a Jay Leno Show. A YouTube emellett vállalja az NBC kínálatának promócióját, amelynek szintén külön helyet szentelnek az oldalon.

A pénzügyi részleteket ezúttal sem hozták nyilvánosságra, ám a szakértők ennél jóval fontosabbnak értékelik, hogy ismét egy nagy és hosszú múltra visszatekintő társaság látta meg a lehetőséget az internetes oldalakban. A jelek szerint végre valóban elérkezett a hagyományos és új lehetőségek, formák és megoldások egybeolvadásának ideje, és ez ellen az olyan médiaóriások sem tiltakoznak, mint az NBC. Példaként említhetők a Viacom és a News Corp. felvásárlásai, amelyek során hasonló oldalakra (iFilm, MySpace.com) tették rá a kezüket.

A YouTube eddigi koncepciójához híven sajátos versenyt hirdetnek meg a felhasználók között: a televízióban is népszerűsítendő kampányban elkészíthetjük a The Office 20 másodperces promóciós anyagát, és a nyertes alkotás a televíziós csatornán csigázhatja majd fel a nézők érdeklődését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #5
    Várom már hogy az MPAA is hasonló módon megbékéljen a p2p-vel. A megállapodás lényege a következő lenne: "A bittorrent felhasználók szabadon letölthetik a filmeket, az MPAA pedig bekaphattya" :)
  • bertino #4
    fura dolog, hogy rossz dologban meglátták a hasznot, azt egyből rá is startoltak
  • Tripax #3
    Érdekes?
  • Tripax #2
    Érdekes.
  • winnie #1
    fura a dolog, mert a többi csatorna (cbs, mtv és tsai) inkább saját streamer csatornát fejlesztett ki.