Berta Sándor

Youtube - egyre több a tiltott tartalom


A Youtube.com-on a felhasználók becslések szerint naponta 70 milliót videót néznek meg. Ezek között egyre több a tiltott videó, amelyeken például terroristák vagy szélsőjobboldali propagandaanyagok láthatók. A 2005-ben alapított Youtube.com-on elméletileg bárki elérhetővé teheti a saját készítésű házi videóit. Azonban miután a terroristák és a szélsőségesek is felismerték a lehetőséget, jelentősen megnőtt és folyamatosan növekszik a betiltott tartalmak száma.

Mivel a videók megtekintéséhez csupán egy egyszerű regisztrációhoz szükséges és a rendszer nem ellenőrzi, csupán megkérdezi az illető személy életkorát, így ezek a filmek bárkihez eljuthatnak. Hiába szerepel az oldal felhasználási feltételei között, hogy tilos bármilyen rasszista vagy etnikumot sértő, pornográf vagy uszító anyag közzététele, ezt látszólag és gyakorlatilag senki sem ellenőrzi. Így szabadon burjánzik ez a tevékenység.


Németország különösen érzékeny az ilyen videókra

A német Gyermekeket Veszélyeztető Tartalmakat Vizsgáló Szövetség munkatársai számos olyan videoklipre bukkantak, amelyeken a Landser, a Bösen Onkelz vagy más szélsőséges rockbandák énekeltek. De nem ritkák a különböző terroristaszervezetek toborzó vagy más célú videói, illetve a a szerzői jogokat sértő tartalmak sem. Ezek kivédéséhez minden egyes feltöltött videót ellenőrizni kellene, ehhez azonban sme ideje, sem munkaerő-kapacitása nincs a Youtube.com-nak.

A problémára a Computerbild német magazin hívta fel a portál vezetőinek figyelmét, akik azonban válaszra sem méltatták az újságot. A Computerbild szerkesztői ezután megkeresték a Jugendschutz.net nevű német hivatalt, amelyik azonnal kapcsolatba lépett az oldal tulajdonosaival és együttműködésre szólította fel őket. A legnagyobb problémát a német jogászok szerint az okozza, hogy a portált az Egyesült Államokban üzemeltetik, ott pedig nem tilos a szélsőjobboldali tartalmak nyilvánosságra hozatala. Így tehát jelenleg patthelyzet alakult ki. A felháborodás azonban eközben egyre nő, a Youtube.com vezetőinek előbb vagy utóbb de lépniük kell majd az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cr3ativ3 #40
    hol van róla a horogkerteszt?
  • icewolf #39
    gyengeelméjű barom...
  • Toportyán #38
    Én ebben egy csepp iróniát nem véltem felfedezni, ahogy a zsidók sem a Main Kampf-ba, pedig biztos (szerinted) mind a kettő csak az volt. Náci vagy, de nyugi, nem én nem akarlak gázkamrába küldeni!
  • icewolf #37
    Igen, te csak az iróniát nem vetted észre... LOL...
  • haxoror #36
    :DDD
  • Bohun #35
    mekkora poén már, most ez a szélsőjobb propagandája?:D ez egy hülye pank aki kifigurazza a kopaszokat, ennyi, de erre is csak a mazsihisz veri a nyálát xD
    istenem, miken sírnak egyesek.
  • Toportyán #34
    "Te abszolút nem fogod fel amit leírok? LOL!"

    Ezt írtad:

    "A videó szereplő barmot rövid úton kellene gázkamrába juttatni!"

    Hogyan kell ezt fogni? Magyarázd el! Mi a rejtett tartalom?

    Én nem mondom, hogy a srác nem veszélyes, de azt mondom, hogy te legalább annyira, ha nem jobban! Náci megoldás csak náciktól jön... s Te az vagy!

    "De te csak tartsd semmiségnek nyugodtan..."

    Nem, nem tartom annak - bármennyire is szeretnéd te azt -, ahogy a te pritív mondatodat sem.
  • lpmaskmancick #33
    ez a gyerek szerintem egy barom lehetett(vagy még most is,ha csak nem vittétek gázkamrába)
  • ensomhet #32
    Mekkora az esélye, hogy valaki véletlenül rátalál ilyen videóra? Aki meg direkt keresi, az úgyis talál neki való tartalmat, ha nem is video formájában de holnapokon, olvashatóan. (és valóban el van írva a zenekar Böhse Onkelz...)
  • Ryuuzaki #31
    Komolytalan ez az egész... A kontextus a lényeg, pl. ha azt ordibálná, hogy "Wir mussen die Juden ausrotten!", meg "Es ist Zeit für Reich!" ezredmagával az utcán, közben fáklyákkal gyújtanák fel az üzleteket, akkor az tényleg komoly probléma lenne. Ez csak primitív hülyeség.