Berta Sándor

Nyomást gyakorol a Youtube.com-ra a zeneipar


Alighanem a Youtube.com oldal rendelkezik a világ jelenlegi legnagyobb és legátfogóbb zenei videógyűjteményével. Az EMI kiadó éppen ezért megkereste az oldal tulajdonosait, hogy egy jövőbeni együttműködés által a lehető legminimálisabbra csökkentsék a szerzői jogsértések számát. Kiszivárgott az is, hogy az EMI - hasonló okból - más oldalakkal, így például a Revverrel is tárgyalni akar.

Sok kiadó kínál klipeket és más videókat letöltésre. A kiadók ilyenkor általában vagy a letöltésekből vagy a weboldalakon lévő reklámblokkokból jutnak bevételhez. Vannak azonban olyan portálok, mint a Youtube is, amelyek viszont összeszedik ezeket az anyagokat és ingyen teszik őket elérhetővé. Mivel ezekre a site-okra tilos a szerzői jog által védett tartalmak feltöltése, ezért azt hihetné az ember, hogy a zeneipart nem zavarja ez a megoldás.


Az EMI viszont megpróbál nyomást gyakorolni ezeknek az oldalaknak a tulajdonosaira és azt akarja elérni, hogy egyezzenek bele különböző digitális másolásvédelmi technikák alkalmazásába. Az egyik ilyen megoldás lehetne az úgynevezett digitális ujjlenyomatok használata. Ebben az esetben a videoklipekbe egy kódot rejtenének el, amelyet a zenei portálok automatikusan felismernének.

"Nehéz ugyanakkor meghúzni a határt a jogos felhasználás és a szerzői jog megsértése között. Egy videoklip, amelyből a szerző(k) engedélye nélkül például remix készült, már erősen közelít a tiltott kategória felé" - nyilatkozta Thomas Ryan, az EMI digitális és mobil tartalmak részlegének munkatársa. "Célunk nem a klipek terjesztésének megakadályozása, csak meg szeretnénk védeni bevételi forrásunkat és még több pénzre szeretnénk szert tenni ezáltal. Szeretnénk, ha a zenei oldalak eltávolítanák a szerzői jogi törvényt sértő tartalmakat" - tette hozzá a szakember.

Kérdéses, hogy mit szól az EMI ajánlatához a Youtube. A problémára megoldást jelenthetne ugyanakkor a Qtrax által alkalmazott módszer. A tervek szerint még az idén beinduló Qtrax egy olyan fájlcserélő hálózat lesz, amelynél kizárólag legális, másolásvédett zeneszámokat lehet majd terjeszteni, illetve letölteni. A rendszert reklámbevételekből tartják el. Az EMI bejelentette, hogy első kiadóként elérhetővé teszi a teljes zenei kínálatát a Qtrax oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • WiLDoR #24
  "és még több pénzre szeretnénk szert tenni ezáltal"

  legszivesebben összefogdosnám ezeket a jogvédő majmokat, aztán addig tömködném le a 1-2-5-10-20 forintosokat a torkukon, amig bele nem döglenek.
  rohadjon meg az összes ilyen pénzéhes fa**kalap.
 • oszi1113 #23
  erre kiváncsi leszek!!!
  de azt nem értem, hogy a videoklippekkel mi a gond?
  A kiadó egy büdös petákot nme lát belőle! Rendszerint ők fizetnek a zenetvknek, hogy óránként/napont/ hányszor játszák aztat le! Ezek teljesen hülyék!
 • oszi1113 #22
  "A problémára megoldást jelenthetne ugyanakkor a Qtrax által alkalmazott módszer. A tervek szerint még az idén beinduló Qtrax egy olyan fájlcserélő hálózat lesz, amelynél kizárólag legális, másolásvédett zeneszámokat lehet majd terjeszteni, illetve letölteni. A rendszert reklámbevételekből tartják el. Az EMI bejelentette, hogy első kiadóként elérhetővé teszi a teljes zenei kínálatát a Qtrax oldalán."
 • loryb #21
  Következő lépés, a myspace.com.
 • loryb #20
  "Célunk nem a klipek terjesztésének megakadályozása, csak meg szeretnénk védeni bevételi forrásunkat és még több pénzre szeretnénk szert tenni ezáltal."

  Na itt lettem rosszul. Mert most nem futja sajna nekik a 7. autóra. Komolyan mondom egyre hülyébb dolgokba kapaszkodnak ezek, hogy csak PÉNZ-t, PÉNZ-t, PÉNZ-t lássanak.
 • qtpman #19
  kapják be..... uygis feltorik az EMI oldalát..
  ha bezáratják!!
 • HappyBoy #18
  Ha nem lenne warez, itt lenne a kánaán! Mindekinek lenne hol laknia, nem lennének éhezők, mindenki járhatna suliba, de hát így.......... Mert így elesnek 1759ö816596521 $ -tól évente.

  Szánalmas
 • Cat #17
  szerintem meg minden alkalommal elmondják hogy hatalmas veszteségeket szenvednek el a másolások miatt, és ha nem lenne warez, ez mind pénzben realizálódna.
 • JL666 #16
  Szerintem tök jó ez a YouTube nehogy betiltság már, azért mert ezek a tróger jogvédő szervezetek nem látna kbelőle pénzt, mert hogy a zenészhez el nem jut belőle az tuti...
 • Mor Tuadh #15
  "csak meg szeretnénk védeni bevételi forrásunkat és még több pénzre szeretnénk szert tenni ezáltal."

  legalább őszinte
  azért ezt a mondatot ritkán hallhatjuk így kimodva :)