Berta Sándor

18-szorosan ír a Sony és a NEC első közös DVD-írója

A két japán vállalat még idén februárban hozta nyilvánosságra, hogy a jövőben közösen fejlesztenének optikai meghajtókat. Az együttműködésnek most megszületett az első gyümölcse.

A Sony NEC Optiarc AWG170A nem átlagos készülék, ugyanis a 16-szorosan írható DVD-R, illetve DVD+R lemezeket képes 18-szorosan is megírni. Erre jelenleg csak a Lite-On új meghajtói képesek. A kétrétegű korongokat és a DVD+RW diszkeket 8-szorosan, a DVD-RW lemezeket 6-szorosan, míg az írható CD-ket 48-szorosan égeti az új modell. A Sony és a NEC első közös fejlesztésű DVD-írója emellett írja és olvassa a DVD-RAM-okat is.

A Sony NEC Optiarc létrehozását februárban jelentették be és áprilisban alapította meg a két vállalat, amelyek így közösen terveznek, fejlesztenek, gyártanak és forgalmaznak optikai meghajtókat. A cég készülékei az Active Laser Power Adjustment technikát alkalmazzák, amely az írási folyamat során folyamatosan ellenőrzi a behelyezett lemez minőségét és ahhoz igazítja az írást, hogy optimális teljesítményértékeket érhessünk el. A Sony NEC Optiarc AWG170A ezenkívül különlegesnek számít abból a szempontból is, hogy önmagát hűti, ezáltal feleslegessé tette egy külön ventilátor beépítését, valamint kis házakba is jól beépíthető.


Ezenkívül újdonság az Active DiscPosition Adjustment nevű, valamint a Static Damper Systems nevű technika is. Előbbi azért felel, hogy a megírandó lemezek az írás szempontjából mindig optimális helyzetben legyenek, míg utóbbi célja megóvni a meghajtót a rázkódásoktól és az azokból eredő sérülésektől az olvasás és az írás közben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hasonló technikákat már eddig is alkalmaztak más optikai meghajtóknál a gyártók.

Mint látható, a fejlesztők célja egyértelműen az volt, hogy a két konszern minden eddigi tapasztalatát beépítsék az új eszközbe. Az új DVD-író négy különböző színben kapható. Árat a vállalat egyelőre nem közölt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • V43 1105 #22
    Sziasztok!

    Mi a véleményetek erről az Íróról??Érdemes megvenni,vagy inkább Pioner-t vegyek??Választ köszi!:)
  • dez #21
    X hónappal későbbi visszaolvasásról volt szó. Az az adathordozó réteg, ami (optikai rögzítés esetén) ilyen nagysebességű írást tesz lehetővé, instabilabb. Ráadásul a nagysebességű írás az írási minőséget is rontja, mert ott már nem tudják tökéletesen kompenzálni az egyenetlenségeket, stb. Így a lemez széle felé egyre több a pithiba, amit a hibajavító kódolás semlegesít. De csak addig, amíg nem "romlik el" még több pit, idővel.
  • BiroAndras #20
    A Nero az egész lemezt visszaellenőrzi írás után.
  • dez #19
    Az egész lemezt beolvastad (legalábbis külső szélét), vagy csak néhány file-t a közepéről? Ugyanis középtájon 16x módban is nagyjából 8x-osan ír, és csak a külső szélen éri el a sebesség a 16x-t. Ezért van, hogy a 16x-os írás nem fele annyi ideig tart, mint a 8x-os, hanem csak kicsivel hamarabb végez. Így minimális időmegtakarításért csökken az adatbiztonság. Mellesleg a 16x-os lemezekre túl lassan sem tanácsos írni, tehát nem old meg mindent, ha egyszerűen lassan írunk.
  • BiroAndras #18
    Igazából ritkán használom a kiírt cuccokat, de amiket eddi gelővettem, az mind működött. Régebben a CD-ket is 48x-el írtam, és bár azok közt volt pár hibás, a legtöbb jó volt 1-2 év múlva is.
  • dez #17
    Nem érted a problémát.
  • dez #16
    Majd próbáld beolvasni a lemez külső részét pár hónap múlva... (Csak ott ír 16x-osan, az idő valami 15%-át megspórolva.)
  • Sanyix #15
    És ki írta itt azt hogy nem megy a 16x-os írás?
  • PLaci #14
    LOL..... Az íróra fogjátok, hogy nem megy 16*osan??? OMG
    Mivel itt NEM az író, hanem a HDD a szűk keresztmetszet:
    1.) Hallotatok már a töredezettség mentesítésről?
    2.) Az IDE eszközökhöz mindenhova, ahova kell 80 eres IDE kábel, olyat raktatok? (Néhány írónak is 80 eres kell [Pioneer, LG egyes újabb típusai])
    3.) IDE vagy SATA vinyót használtok?
    3./a.) Ha SATA, akkor mind a vezérlő, mind a meghajtó SATA2? (Nem mind1 sebesség szempontjából!)
    3./b.) Ha SATA, és a vezérló SATA1-es, az eszköz SATA2.es, rajta van-e az eszközön a SATA1 jumper?
    4.) Az alaplaphoz adott drivereket (Igen, driver! Nem mind1, hogy mikori az alaplapi driver! *tapasztalatból beszél*) telepítettétek, vagy néha frissítitek is a netről? (Via, nVidia chipseteknél soxor nem mind1, Intel-nél is lehet ez a gond, SiS-nél meg alapból szart vettél )
  • BiroAndras #13
    Nekem NEC-3500A van már vagy 2 éve. 16-szorosan írok rendszeresen, és még nem volt gondom vele.